HER YÖNÜYLE KENTSEL DÖNÜŞÜM ZİRVESİ...
Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Zirvesinde Açılış Konuşması Yaptı
13 Şubat 2013 Çarşamba 00:00Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Zirvesinde Açılış Konuşması Yaptı
Başkan Gökçek:
“Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Diğer Belediyelere Kentsel Dönüşüm Projelerinde Önderlik Ettiği Kesin”
“Ankara’da 2005-2012 Yılları Arasında Anlaşma Yapılan Hak Sahibi 16 Bin 774. Bunun Yanında Anlaşma Yapılan Gecekondu Sahibi 10 Bin 578 Kişi. Bu Süre İçerisinde Bu Kadar Geniş Bir Kitleyle Anlaşma Yapıldı”
“Tüm İmar Hareketlerinde Emsal Artışıyla Sağlanan Ek Rantın Yüzde 40’ının Belediyeye Arsa Ya Da Devlete Okul, Kamu Hizmeti Olarak Dönmesi Gerekir”
“Kentsel Dönüşümlerimizde Mutlaka Ankaralı Müteahhitler de Yer Almalı”
Bakan Bayraktar: “Ankara’da, Büyükşehir Belediyesi’nin Kentsel Dönüşüm Projeleriyle Başlattığı Adımlar Sonrasında Türkiye’de Kentsel Dönüşüm Noktasında Hareket Oldu, Gayretler Başladı”
Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, Ankara’nın kentsel dönüşüm projelerinde Türkiye’deki tüm belediyelere önderlik yaptığına dikkat çekti.
Başkan Gökçek, konuşmasında ayrıca kanuni düzenlemelerle tüm imar hareketlerinin doğuracağı ek rantın kamuya dönmesi gerekliliğini vurguladı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu’nun İller Bankası Konferans Salonu’nda düzenlediği “Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Zirvesi”nde, marka şehirlerin önünü açan kentsel dönüşüm projeleri masaya yatırılıyor.
Zirvenin açılış bölümüne Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Milletvekilleri, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, bürokratlar ve çok sayıda müteahhit katıldı.
Açılış konuşmasında kentsel dönüşüm projelerine Ankara’nın öncülüğüne dikkat çeken Başkan Gökçek, “Kentsel dönüşümde tabi ki TOKİ’nin yeri ayrı, sayın Bakanımızın yeri ayrı, Bakanlık olarak da yerleri ayrı ama belediyeler arasında Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye’deki kentsel dönüşüme önderlik ettiği kesin” diye konuştu.
Başkan Gökçek, 2005-2012 arasında devam eden kentsel dönüşüm projelerinden rakamlar vererek sürdürdüğü konuşmasında, şunları söyledi:
“Anlaşma yapılan hak sahibi 16 bin 774, bunun yanında anlaşma yapılan gecekondu sahibi 10 bin 578 kişi. Bu kadar geniş bir kitleyle anlaşma yapıldı. Özelikle Kuzey Ankara, Yeni Mamak, Hıdırlıktepe, Dikmen Vadisi Son Etap, Güneytepe, Hıdırlıktepe-İsmetpaşa-Atıfbey üçgeni ve Ulus Tarihi Kent Merkezi’nde süren kentsel dönüşümler işin hacmini gösteriyor. Ankara genelinde kentsel dönüşümler süratle devam ediyor.
Kuzey Ankara’da TOKİ ile yaptığımız proje çerçevesinde 8 bin konutu vatandaşlara kuralarla verdik. Büyük bölümüne evleri teslim edildi. İnşallah 2 ve 3. Etabı da bu yıl yoluna koymaya çalışıyoruz. Ankara’nın en büyük kentsel dönüşümü yeni Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi’nde, 6 bin 909 hak sahibi, ayrıca 2 bin 254 gecekondu sahibi ile anlaştık, 4 bin 500 civarındaki konutun yapımı devam ediyor. Ümidimiz inşallah önümüzdeki yılın Martına kadar 4 bin civarındaki ilk konutları hak sahiplerine teslim etmek. Şu ana kadar da 800 tanesini teslim ettik.”
- KENTSEL DÖNÜŞÜMDE 3 PRENSİP
Kentsel dönüşüm yaparken dikkat etmeye çalıştıkları bazı prensipler bulunduğunu vurgulayan Başkan Gökçek, vatandaşın memnun olması, kavgalı olmaması, gönül rızasıyla evet demesini arzu ettiklerini, mağduriyet oluşmaması için hem fiyat belirleme hem de kira yardımı yapma konusunda hassasiyet gösterdiklerini dile getirdi. Bu çerçevede sadece kira yardımı olarak 2 milyon 749 bin lira ödeme yapıldığı bilgisini veren Başkan Gökçek, “İkinci dikkat ettiğimiz husus ise yaptığımız inşaatların kaliteli olması. Vatandaş içine girdiği zaman ‘Bizim elimizden gecekonduları aldılar, yerine kalitesiz usulüne göre bir şey verdiler’ demesinler diye elimizden geleni yapıyoruz” dedi.
Üçüncü önem verdikleri hususun ise konutları zamanında yetiştirmek olduğunu ifade eden Başkan Gökçek, bu konuda yaşanan aksaklıklara dikkat çekerek, şöyle konuştu:
“Bizim önümüze pek çok engel çıkıyor. En büyük engel de maalesef planlara dönük mahkeme kararları. Sık sık yürütmeyi durdurma kararları geliyor. Yeni planların yapılması, askıya çıkması, itirazların değerlendirilmesi 4 ay ile 6 ay süre alıyor, süreci geciktiriyor. Verilen kararların çoğu bilirkişiye dayanıyor, onların çoğu da maalesef ideolojik davranıp engelliyorlar. Eğer bu mahkeme kararları olmasa gerek kentsel dönüşüm gerek belediye faaliyetlerinde tartışmasız en az iki kat önde olurduk. Bunlara rağmen engellerin aşılması söz konusu oluyor. Özellikle son zamanlarda Bakanlığın önderlik ettiği yeni kanunlar kolaylıklar getiriyor.”
- EK RANT KAMUYA DÖNMELİ
Kentsel dönüşümler başta olmak üzere Ankara’daki tüm imar hareketlerinde yeni bir kanun gerekliliğine de işaret eden Başkan Gökçek, yapılan yeni imar düzenlemelerinde oradaki ranttan belediyelerin hakkının verilmesi gerektiğini söyledi.
Başkan Gökçek, “Belli bölgelerde yapılan imar planlarında örneğin 0.5 emsal olan bir bölgede, 1.5 ya da 1.8 emsal verilince havadan bir rant kazandırılıyor, bu rantın mutlaka devlete dönmesi lazım. Tabiri caizse yeri, göğü satın alıyorsunuz. Bunda kamunun hakkı olması lazım” diyerek, ek rantın yüzde 40’ının belediyeye arsa ya da devlete okul veya bir başka kamu hizmeti olarak dönmesi gerektiğini ifade etti.
İkinci kanun teklifini “Belediyenin bazı yaptığı projeler ile kent içinde inanılmaz rant kazanılması söz konusu oluyor. Belediyenin katkısı ile değer artışı olan yerlerde ilk satışta belediyeye yüzde 10 verilmeli. Daire bedelinin yüzde 10’u belediyeye gelir olarak gelmeli” diye açıklayan Başkan Gökçek, konuya ilişkin “Göksu’yu yapmaya başladığımızda etrafında 4 bina vardı, etrafta daire fiyatları 25 ile 30 milyar arasındaydı. Biz orayı 96 günde bitirdik aynı müteahhide yine sorduk rakam 85 ile 100 milyar lira arasına çıktı. Sadece ve sadece karşısına yapılan park, rantı 4’e katladı. Civardaki binalar şu anda 700 bin TL’ye kadar satılıyor. Buradan gelecek gelirlerle yeni çok sayıda park yapmak mümkün olur” örneğini verdi.
- ANKARALI MÜTEAHHİTLER İŞBİRLİĞİ YAPMALI
Konuşmasının sonunda Ankaralı müteahhitlere çağrıda bulunan Başkan Gökçek, “Bizim kentsel dönüşümlerimizde mutlaka Ankaralı müteahhitler yer almalı. Özellikle sermaye işbirliği ve teknik işbirliği yapıp, ihalemize girmeleri lazım. Hiçbir zaman rekabet yapma niyetinde değiliz. Onlar da kazansın istiyoruz. Müteahhitler birliği bir araya gelip, kentsel dönüşümlerimizi daha da güzelleştirmemiz lazım” diye konuştu.
BAKAN BAYRAKTAR: “ANKARA KENTSEL DÖNÜŞÜMDE HAREKET BAŞLATTI”
Başkan Gökçek’ten sonra söz alan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, son on yıl içinde belediyelerin önemli adımlar attığını vurgulayarak, “Ankara’da, Büyükşehir Belediyesi’nin, Dikmen Vadisi ve Kuzey Ankara gibi kentsel dönüşüm projeleriyle başlattığı adımlar ve çizdiği fotoğraf ile ilçe belediyelerimizin çabaları sonrasında Türkiye’de kentsel dönüşüm noktasında hareket oldu, gayretler başladı” dedi.
Bakan Bayraktar, Dünya nüfusunun yarıdan fazlasının şehirlerde yaşadığına ve Çin ile Hindistan gibi ülkelerin de ciddi barınma sorunları yaşadığına dikkat çekti. Başkan Gökçek’in kentsel dönüşümlere karşı çıkan ideolojik gruplar konusunda anlattığı sıkıntıları bildiğini anlatan Bakan Bayraktar, gecekondulara mahkum vatandaşların güzel evlerde oturmalarını istediklerini; parklarında, bahçelerinde oturulan, sosyal ortamlar ve komşuluk ilişkileri olan yerleşimlerin çok önemli olduğunu söyledi.
Ankara’nın Havaalanı Yolu girişinin Kuzey Ankara kentsel dönüşüm projesi ile çok güzel olacağını, yeşil alanları tamamlandığında Ankara’ya gelen yabancı misafirlere de modern bir ülkenin Başkent’ini tanıtacak güzelliğe kavuşacağını dile getiren Bakan Bayraktar, metroların da büyük oranda tamamlanmasıyla şehirlerin marka değerinin artacağını belirtti.