HIDIRLIKTEPE’DE GECEKONDU YIKIMLARI BAŞLADI…
Başkan Gökçek;“Hıdırlıktepe - Atıfbey- İsmetpaşa Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi, Kapsamında Kısa Bir Sürede Yaklaşık 750 Gecekondu Sahibi ile Yapım Sözleşmesi İmzalandı. 200 Gecekondunun ise Yıkımı Gerçekleştirildi”
25 Aralık 2012 Salı 00:00Başkan Gökçek;
“Hıdırlıktepe - Atıfbey- İsmetpaşa Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi, Kapsamında Kısa Bir Sürede Yaklaşık 750 Gecekondu Sahibi ile Yapım Sözleşmesi İmzalandı. 200 Gecekondunun ise Yıkımı Gerçekleştirildi”
“Vatandaşlarımızla Sözleşmeler Aralıksız Olarak İmzalanmaya Devam Ediliyor
“Bölge Yapılacak İnanç, İlim, Tarih ve Ferman Müzeleri Turizmi Harekete Geçirirken, Sosyal Donatı ve Rekreasyon Alanlarıyla Başkent’te Yeni Bir Merkez Daha Ortaya Çıkarılmış Olacak”
Cumhuriyet’in ilk yıllarında Ulus’a yakınlığı nedeniyle özellikle memurların yerleşim yeri olarak gelişmeye başlayan ve o yıllara göre oldukça düzgün sayılabilecek konutlarla göze çarpan Hıdırlıktepe, ne yazık ki daha sonra Başkent’te gecekondulaşmanın öncülüğünü yaptı.
1950’li yıllarda başlayan kentleşme süreciyle bölge, kent merkezi Ulus’a yakınlığı nedeniyle Ankara’ya gelenlerin oluşturduğu derme çatma, bugünkü tabirle “Teneke” evlerle adeta kuşatıldı ve sağlıksız kentleşmenin merkezi oldu. Bölgede hızla çoğalan gecekondular zamanla kent merkezinde çarpık yapılaşmanın simgesi haline gelerek, çirkin bir görüntüye yol açtı.
Bu çirkin görüntüyü ortadan kaldırmak için çalışmalar yürüten Büyükşehir Belediyesi ise Hıdırlıktepe ile Ulus’ta, Ankara Valiliği’nin arkasında yer alan İsmetpaşa Mahallesi’nde uygulamaya koyduğu kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıkımlara başladı.
Friglerden Selçuklulara, Osmanlı İmparatorluğu’ndan Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarına kadar tarih boyunca Ankara’nın kent merkezi olmuş ve tarihi ile özdeşleşmiş Ulus ve çevresinin yıllar içinde tamamen değişen sosyal ve kültürel dokusu yeniden gün yüzüne çıkarılıyor.
Ankara Büyükşehir Belediyesi Hacıbayram ve Ulus Tarihi Kent Merkezi’nde yaptığı yenileme çalışmalarından sonra şimdi de kentsel dönüşüm alanı olarak ilan edilen “Hıdırlıktepe- Atıfbey-İsmetpaşa” bölgesi için harekete geçti.
-YENİDEN ESKİ GÜNLERE DOĞRU
Yıllar içinde alt yapıdan yoksun, bakımsız, derme çatma gecekondulardan ibaret sağlıksız bir alan haline gelen bölge, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel dönüşüm projesi uygulamasıyla yeniden eski günlerine dönmeye hazırlanıyor.1 milyon metrekarelik geniş bir alanda uygulamaya koyulan “Hıdırlıktepe - Atıfbey - İsmetpaşa Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi”yle bölge eski günlerine kavuşacak. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin bölgeyi eski cazibesine kavuşturacak projesinin, burada yaşayan vatandaşlardan tam destek görmesiyle, hak sahipleriyle sözleşmeler imzalanmaya, boşaltılan konutların da yıkımlarına başlandı.
-GÖZDE YERLEŞİM ALANLARINDAN BİRİ OLACAK
Hıdırlıktepe - Atıfbey - İsmetpaşa Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi’nde bir yandan hak sahipleri ile yapım sözleşmeleri imzalanırken, diğer bir yandan da vatandaşlar tarafından boşaltılan gecekondulardaki yıkımlar, aralıksız olarak devam ediyor.
Yapısal ve sosyal dönüşümlerle Başkent’in gözde yerleşim alanlarından biri haline getirilecek olan Hıdırlıktepe - Atıfbey - İsmetpaşa Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yapılacak “İnanç, İlim, Tarih ve Ferman Müzeleri” ile bölge turizm açısından tam bir cazibe merkezi haline gelecek.
-BAŞKAN GÖKÇEK: “ÇOK ÖNEMLİ BİR PROJEYİ HAYATA GEÇİRİYORUZ”
Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara’nın ilk yerleşim yerlerinden biri olan Ulus ve çevresinin, uygulanan kentsel dönüşüm projesiyle yaşam kalitesi yüksek bir alana dönüştürüleceğini ifade ederek, oluşturulacak kent kimliği içinde, tarihi ve kültürel dokusunu koruyarak, yıllar içinde ortaya çıkan büyük çaptaki bölgesel farklılığı da ortadan kaldıracak çok önemli bir projenin hayata geçirildiğini söyledi.
-“750 HAK SAHİBİ İLE SÖZLEŞME İMZALADIK”
Başkan Gökçek, proje kapsamında bulunan 6 bin gecekondu ve tesisin tespit ve değerlendirmelerini yaptıklarını belirterek, “Hıdırlıktepe - Atıfbey- İsmetpaşa Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi, kapsamında kısa bir sürede yaklaşık 750 gecekondu sahibi ile yapım sözleşmesi imzaladık. Vatandaşlarımızla sözleşme imzalamaya devam ediliyor” dedi.
Belediye ile sözleşme imzalayarak gecekondularını boşaltan hak sahiplerine ait 200 gecekondunun sorunsuz bir şekilde yıkıldığını vurgulayan Başkan Gökçek, sözleşmeleri imzalanan diğer gecekondularda yıkım işlerinin aralıksız bir şekilde devam edileceği bilgisini verdi.
Vatandaşlarla yapılan sözleşmeler kapsamında tapu dairelerinde 2 bin 300 adet hissenin belediyeye devrinin sağlandığı bilgisini veren Başkan Gökçek, “Bu da yaklaşık 60 bin metrekarelik bir alanın alım işleminin yapıldığı anlamına geliyor. Ayrıca “tapu tahsis belgeli” 200 vatandaşımız ile de proje kapsamında konut karşılığı ve satış sözleşmesi işlemini gerçekleştirdik” dedi.
-“BEDELLER GECİKTİRİLMEDEN YATIRILDI”
Yapılan satış sözleşmeleri neticesinde tapu devrini Büyükşehir Belediyesi’ne yapan tesislerin elektrik, su gibi aboneliklerinin kesildiğini kaydeden Başkan Gökçek, “Evlerini veya tesislerini aldığımız vatandaşlarımızın, mülkleri karşılığı verilen bedeller geciktirilmeden banka hesaplarına yatırıldı” diye konuştu.
Başkan Gökçek, Başkent’te gerçekleştirilen tüm kentsel dönüşüm projelerinde olduğu gibi Hıdırlıktepe Kentsel Dönüşüm Projesinde de vatandaşların mağdur olmaması, yeni ve sağlıklı yaşam alanlarına en kısa zamanda kavuşabilmeleri amacıyla kış aylarında çalışmaların aralıksız olarak devam edeceği bilgisini verdi.
-“İNANÇ, İLİM, TARİH VE FERMAN MÜZELERİ”
Bölgenin farklı bir görünüme kavuşturularak cazibe merkezi haline getirileceğine dikkat çeken Başkan Melih Gökçek,
“İnanç, İlim, Tarih ve Ferman Müzeleri yapılacak. Ayrıca tarihi Ankara evleri restore edilerek gün ışığına çıkarılırken, yapılacak olan sosyal donatı ve rekreasyon alanlarıyla Başkent’te yeni bir merkez daha ortaya çıkmış olacak” dedi.
Başkan Gökçek, Kentsel Dönüşüm Projesi ve gerçekleştirilecek diğer yatırımlar sayesinde bölgenin turizm açısından da ilgi odağı haline geleceği bilgisini verdi.
-PROJENİN KAPSADIĞI ALANLAR
Altındağ İlçesinde Ulus, Ankara Kalesi, Aydınlıkevler ve Örnek mahallelerine komşu 1 milyon metrekarelik alanda uygulanacak Kentsel Dönüşüm Projesi Orhangazi, Yıldırım Beyazıt, Atıfbey, Fatih, Çandarlı, Öncüler, Yavuz Selim ve Hacıbayram mahallelerini içine alan bölgeyi kapsıyor.