İTFAİYE’DEN UYARI…
- Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, “yangın merdivenlerini depo olarak kullanmayın” diyerek vatandaşları uyardı -“Yangın merdivenleri ile tüm katlardaki yangın kaçış yolları ve yangın çıkışları, işlevsel ve kullanıma hazır tutulmalıdır”
22 Ocak 2013 Salı 00:00- Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, “yangın merdivenlerini depo olarak kullanmayın” diyerek vatandaşları uyardı
-“Yangın merdivenleri ile tüm katlardaki yangın kaçış yolları ve yangın çıkışları, işlevsel ve kullanıma hazır tutulmalıdır”
Yangın merdivenlerinin depo gibi kullanılmaması konusunda Ankaralıları uyaran Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Ceyhun Tonguç Karakuş, yangınların önlenmesinde itfaiye, halk ve kurumların sorumluluk bilincinde olması gerektiğini söyledi.
Ankara İtfaiyesi’nin her düzey ve her türdeki yangına en etkin biçimde müdahale edecek kapasiteye sahip olduğunu vurgulayan Karakuş, binalardaki dahili söndürme ve tahliye sistemlerinin yangının en az zararla atlatılmasında çok daha etken olduğunu söyledi.
Karakuş; “Binalarımızdaki dahili söndürme sistemlerinin çalışır durumda olduğuna son derece dikkat etmeliyiz. Yangın merdivenleri ile tüm katlardaki yangın kaçış yolları ve yangın çıkışları, işlevsel ve kullanıma hazır tutulmalıdır. Yangın merdivenleri asla bir depo gibi kullanılmamalı. Yangın merdiveninin kapısı içeriden açılır vaziyette ve her an kullanıma hazır halde bulundurulmalıdır” dedi.
İtfaiye Dairesi Başkanı Ceyhun Tonguç Karakuş, şöyle devam etti:
“Yangın merdivenleri amacının dışında depo, çay ocağı veya başka işler için kullanılıyor. Çıkış kapıları özellikle dışarıdan gelebilecek tehlikelere karşı kilitli tutuluyor. Böylece bir yangın anında kullanılacak mevcut sistem yok ediliyor. Olay sırasında ne kadar eğitimli ve deneyimli olursanız olun, bir duman ve alevin içinde kaldığınız zaman, buradan sağ kurtulmanız çok zor. Türkiye’deki ölümlü yangınların büyük bir bölümünü karbonmonoksit zehirlenmeleri oluşturuyor. O yüzden binalarda yangın merdiveni ve yangın kaçış yolları mutlaka bulunmalı ve amacına uygun şekilde hazır konumda tutulmalıdır. ”
-YANGIN ÖNLEMLERİ BELKİ BİR KEZ İŞİMİZE YARAR-
Hiçbir kişi ve kurumun yangın riskini asla unutma lüksüne sahip olmadığını belirten Ceyhun Tonguç Karakuş, muhtemel bir yangının en az hasarla atlatılması için mutlaka uyulması gereken konulara şu sözlerle açıklık getirdi:
“Yangın insanın yaşamı boyunca ya hiç karşılaşmadığı ya da bir kere karşılaştığı bir olaydır. Binalar, Yangından Korunma Yönetmeliği’ne uygun projelendirilmeli ve inşa edilmeli. Bina tipine, kullanım amacına, yüksekliğine ve alanına bağlı olarak; yangın söndürme tüpleri, yangın dolapları, yangın ihbar ve algılama sistemleri, merdiven havalandırma ve basınçlandırma sistemleri, acil aydınlatma ve acil yönlendirme levhaları, tahliye çıkış yolları, duman tahliye sistemleri, otomatik söndürme sistemleri, yıldırımlık gibi yangın önlemleri alınmalıdır.
Büyük metropollerde, özellikle kalabalık alışveriş merkezleri, büyük binalar ve sitelerde otomatik yangın söndürme sistemleri kurulmakta işlevsel nitelikte tahliye sistemleri yapılmaktadır.”
Ceyhun Tonguç Karakuş çok önemli bir konunun da çevre düzenlemesi olduğunu vurgulayarak, itfaiye araçlarının yangın söndürme ve kurtarma faaliyetleri sırasında rahat ve kolay bir şekilde hareket edebilmelerinin şart olduğunu kaydetti.