Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

İtfaiye’nin Çıkrıkçılar Raporu Açıklandı…

-Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, 21 şubat’ta çıkrıkçılar yokuşu’nda meydana gelen yangın ile ilgili resmi raporunu açıkladı. -İtfaiye ekipleri, bir işyerindeki elektrik bağlantı noktasından çıktığı belirtilen yangına, ihbardan 4 dakika sonra 45 araç ve 75 personelle müdahale etti. -Söndürme operasyonunda, toplam 660 ton su kullanıldı.

27 Mart 2012 Salı 13:40
İtfaiye’nin Çıkrıkçılar Raporu Açıklandı…

 Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, Çıkrıkçılar Yokuşu’nda geçtiğimiz hafta meydana gelen yangın ile ilgili resmi raporunu açıkladı. 
 Raporda, yangının bir işyerinin elektrik bağlantı noktasından çıktığının tahmin edildiği belirtilerek, yangına 45 araç ve 75 personelle müdahale edildiği ifade edildi.
Binaların içi içe bulunduğu, ulaşılması zor bir bölgeye 4 dakika gibi kısa bir sürede ulaşan İtfaiye ekipleri, söndürme faaliyetlerinde 660 ton su kullandı.
 İtfaiye Daire Başkanlığı’nın 21 Şubat Salı günü Çıkrıkçılar Yokuşu’ndaki tekstil ürünlerinin bulunduğu işyerlerinde elektrik bağlantı noktasından çıktığı kanaatine varılan ve hızla yayılan yangına ilişkin olarak açıkladığı “Yangın Raporu”nda, yangının çıkışı ve büyümesine neden olan olaylar şu şekilde açıklandı:
 “Mazi Sokak üzerinde toptan ve perakende çeşitli giyim eşyaları satışı yapılan 3 nolu ahşap yapılı iş yerinin çatısı içerisinden ana elektrik hattının iş yerlerine dağıtım yaptığı bağlantı noktalarında meydana gelen temassızlık, gevşeme, oksitlenme gibi etkenlerin kablolar ile bağlantı noktasının temas yüzeyinin azalması neticesinde geçiş direncinin artmasına ve bu noktalarda ısınmaya sebep olduğundan, kablo izolasyonunun yandığı;
Yanan kablo izolasyonun da yanmaya müsait maddeleri tutuşturarak yaktığı, iş yeri içerisinde yün, ipek, pamuk, keten, polyester, poliüretan, polietilen, ondülin, eternit, branda veya çeşitli bezlerle yapılan siperliklerin tutuşarak yanmasıyla taşınan alevlerin, sokağın karşısındaki 6 nolu iş yerinin pencerelerinden içeriye girmesi sonucu yanmaya elverişli olan tekstil ürünlerine sirayet ederek yangının genişleyip diğer işyerlerine sirayet ederek büyüdüğü, yangının da bu sebepten çıktığı kanaatindeyiz.”
 Çıkan yangın sonrası, alınan ihbar üzerine olay yerine varıldığı belirtilen raporda, alevlerin 3 katlı ahşap iş yeri ile sokağın karşı tarafında yer alan yarı ahşap ve yarı betonarme olan 4 katlı işyerini tamamen sarmış vaziyette olduğu da belirtildi.
 
-45 ARAÇ VE 75 PERSONELLE SÖNDÜRME OPERASYONU

 İtfaiye Daire Başkanlığı’nın yangın raporunda ayrıca, telefonla gelen ihbarın üzerine ilk itfaiye ekibinin 4 dakika sonra yangın yerine ulaştığı ve müdahaleye başladığı da ifade edilerek, ekiplerin belediyenin çeşitli birimlerinden gelen araçlarla birlikte 45 araç ve 75 itfaiye personeliyle söndürme çalışmaları yaptığı belirtildi.
İtfaiye ekiplerinin, daha çok tekstil ürünlerinin bulunduğu iç içe yapıların yer aldığı alanda yangınını söndürmek için 660 ton su kullandığı da raporda yer aldı.