Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

IZGARA VE RÖGAR KAPAKLARININ ÇALINMASI...

ASKİ Genel Müdürü Kaya;"Başkent Sokaklarından Çalınan Izgara ve Rögar Kapakları Yüzünden Can ve Mal Kaybı Tehlikesi Yaşanıyor"

18 Ocak 2013 Cuma 00:00
IZGARA VE RÖGAR KAPAKLARININ ÇALINMASI...

ASKİ Genel Müdürü Kaya;"Başkent Sokaklarından Çalınan Izgara ve Rögar Kapakları Yüzünden Can ve Mal Kaybı Tehlikesi Yaşanıyor"

“Sadece Geçen Yıl 857 Rögar Kapağı ile 1202 Yağmur Suyu Izgarası Çalındı"

 
          İstanbul'da 19 yaşındaki Suriyeli bir gencin viyadük üzerindeki mazgalın çalınması sonucunda kanala düşerek hayatını kaybetmesi, dikkatleri bir kez daha mazgal ve rögar kapağı hırsızlıklarına çekti.

        ASKİ Genel Müdürü İrfan Kaya, İstanbul'da yaşanan bu elim kazadan dolayı büyük üzüntü duyduklarını kaydederek, Ankara'da da alınan tüm önlemlere karşın zaman zaman yağmur suyu ızgaralarının ve rögar kapaklarının hırsızlar zgara_330_18012013.jpgtarafından çalındığını söyledi. Kaya ayrıca bu kapakların çalınması nedeniyle ASKİ'nin maddi kayba uğramasının yanı sıra, kapağı çalınan çukurlara insanların düşerek yaralanabileceğini, çukurlara giren araçlarda hasarlar oluşabildiğini ve ciddi kazaların meydana gelebileceğini ifade etti.

        ASKİ Genel Müdürü İrfan Kaya, rögar ve ızgara kapaklarının çalınmasını önlemek amacıyla İlçe Emniyet Müdürlükleri ile koordineli olarak çalışıldığını kaydederek, "Cadde ve sokakların sürekli kontrol edilmesine karşın, her yıl yüzlerce ızgara ve rögar kapağı hırsızlar tarafından çalınıyor. Sadece geçen yıl 857 rögar kapağı ve 1202 yağmur suyu ızgarası çalındı" dedi.

         Kaya, ızgara ve rögar kapaklarının oluşturulan şebekeler tarafından çalındığının belirlendiğini ifade ederek, şunları söyledi:

         "Başkent’in cadde ve sokaklarında 288 bin 448 adet rögar kapağı ve yağmur suyu ızgarası bulunmaktadır. ASKİ olarak aşama aşama bunların tamamına yakınını kompozit malzemeden imal edilmiş trafiğe dayanıklı ve uzun ömürlü rögar kapağı ve ızgaralarla değiştirdik. ASKİ ekipleri bu kapakların periyodik bakımlarını yaparak, hasarlı olanlara anında müdahale etmektedir”

Kaya, rögar kapağı ve ızgaraların hasar görmesi veya hırsızlık sonucu yerinin boş kalmasının can ve mal kayıplarına yol açan kazalara neden olduğunu belirterek,“Bu kapaklar kompozit malzemeden üretildiği için hurdacılara da satılamamaktadır. Geri dönüşümü olmayan bir üründür. Eskiden bu kapaklar pik döküm malzemeden üretildiği için hurda niyetine satılmaktaydı. Biz bu kapakları kompozit malzemeyle değiştirdik. Yani bu kapaklar çalınsa da satılamaz, ekonomik değeri yok. Ancak geri dönüşümü ve ekonomik değeri olmayan bu kompozit kapakların çalınmasının ASKİ'ye maliyeti milyonları bulurken, çok daha önemli olanı trafik kazalarına ve ciddi yaralanmalara da neden olmaktadır. Hatta İstanbul örneğinde olduğu gibi can kayıplarına bile yol açmaktadır" diye konuştu.

-ÖZEL DİZAYN EDİLMİŞ ARAÇLAR KULLANILIYOR-

         Hırsızların ızgara ve kapakları akla gelmeyecek yöntemlerle çaldıklarını belirten İrfan Kaya, "Kapak hırsızları işi o kadar ilerletmişler ki, bu iş için özel dizayn ettikleri araçları kullanıyorlar. Bu araçların orta zeminine ızgaralar ve rögarları alacak kadar delik açıp, bu araçları kapakların bulunduğu alanın üzerine park ederek, kimsenin fark etmeyeceği şekilde çalıyorlar" dedi.

       Bu hırsızlığa karşı da rögar ve ızgara kapaklarının sabitlendiğini ve kilitli modellerin kullanıldığını ifade eden ASKİ Genel Müdürü İrfan Kaya, Ankara'nın yüzölçümünün büyüklüğü düşünüldüğünde kapakların yerlerinden çalındığında anında müdahale edilmesinin de kolay olmadığına dikkat çekti.  Hırsızlıklara karşı vatandaşların da duyarlı olmaları gerektiğini belirten Kaya, şunları söyledi:

       "Kurumumuz elemanlarının sürekli denetim yapmasına ve alınan emniyet tedbirlerine rağmen ne yazık ki bu durumun önüne geçilemiyor. Bu nedenle hemşehrilerimizin, kapağı çalınmış rögar ve ızgaraları gördüklerinde vakit kaybetmeden Mavi Masa 153, ASKİ ALO 185 ve Su Kanal İşletme Daire Başkanlığı’nın 306 75 70 - 71 telefon hatlarını aramaları, ya da Kurumumuzun [email protected] mail adresi ile @askiankara adlı twitter hesabına durumu bildirmelerini rica ederiz."

         Hırsızlıkların önüne geçebilmek için ilgili kurum ve kuruluşlarla sürekli yazışmalar yapıldığını vurgulayan Kaya, rögar kapağı ve ızgara gibi ürünleri çalanlar hakkında da yasal işlem yapıldığını ve suç duyurusunda bulunulduğunu sözlerine ekledi.

IZGARA VE RÖGAR KAPAKLARININ ÇALINMASI...
IZGARA VE RÖGAR KAPAKLARININ ÇALINMASI...
IZGARA VE RÖGAR KAPAKLARININ ÇALINMASI...
IZGARA VE RÖGAR KAPAKLARININ ÇALINMASI...
IZGARA VE RÖGAR KAPAKLARININ ÇALINMASI...
IZGARA VE RÖGAR KAPAKLARININ ÇALINMASI...