Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Kale Alt Yapısı’na Neşter…

-BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, ANKARA KALESİ’NİN YILLARDIR KANAYAN YARASI OLAN ALT YAPI SORUNUNU ÇÖZÜME KAVUŞTURMAK İÇİN ÇALIŞMALARA BAŞLADI -KALE ÇEVRESİNDEKİ ALT YAPI ÇALIŞMALARINI TAMAMLAYAN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, ŞİMDİ DE İÇ VE DIŞ KALE OLARAK ADLANDIRILAN BÖLGEDE TOPLAM 16 SOKAK, 386 KONUT VE İŞYERİNİN ALT YAPISINI YENİLİYOR

07 Haziran 2012 Perşembe 12:38
Kale Alt Yapısı’na Neşter…

Başkent’in en önemli turizm merkezlerinden biri olan Ankara Kalesi’nin alt yapı sorununu çözüme kavuşturmak için çalışmalara başlayan Büyükşehir Belediyesi, bölgedeki atıksu, yağmur, içme ve kullanma suyu hatlarını yenileyip, dağınık ve çirkin görüntüye neden olan tüm elektrik ve telefon kablolarını da yer altına alacak.
Ankara Büyükşehir Belediyesi, “Ulus Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı” çalışmalarını, bölgenin dört bir tarafında bir arada sürdürüyor. Hacı Bayram Camii ve çevresi, Hıdırlıktepe ve Hisarpark’taki çalışmalar ile birlikte tüm Ulus’u baştan sona ele alan Büyükşehir Belediyesi, Ankara Kalesi’nin çevresindeki alt yapı çalışmalarını tamamlamasının ardından şimdi de iç ve dış kaledeki alt yapıyı yenilemeye başladı.
Kale içinde dağınık bir halde bulunan tüm kabloları da yer altına almak için alt yapı kurumlarıyla koordineli bir şekilde çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi ASKİ Genel Müdürlüğü, bölgede başlayacak olan restorasyon çalışmaları öncesi bölgenin yıllardır kanayan yarası olan alt yapısını da baştan sona ele alacak.

-386 KONUT VE İŞYERİNİN SORUNU ÇÖZÜLÜYOR
Kale kapısına kadar olan bölgedeki tüm alt yapıyı yenileyen ASKİ Genel Müdürlüğü, şimdi de Kale içindeki 16 sokaktaki 386 konut ve işyerinin en büyük sorunları olan alt yapısını çözüme kavuşturmak için kolları sıvadı.
Bölgedeki vatandaşlar ile esnafı mümkün olduğunca mağdur etmeden, etaplar halinde süren çalışmalar, bölgenin tarihi değeri bulunması nedeniyle itinalı bir şekilde yürütülüyor. Kültür Bakanlığı Koruma Kurulu ile KUDEM (Büyükşehir Belediyesi Koruma, Uygulama ve Denetim Şube Müdürlüğü) denetiminde gerçekleştirilen yenilemelerin ardından Kale içindeki sokak sağlıklaştırma (cephe düzenleme) çalışmalarına başlanacak.
Çalışmaların sonunda hem bölgedeki çirkin ve çarpık görüntü ortadan kaldırılacak, hem yıllardır çözüm bekleyen ancak bölgenin konumu itibariyle bir türlü el atılamayan alt yapı sorunu çözüme kavuşturulacak hem de Ankara Kalesi’nin tarihi -dokusuna uygun bir görüntü ortaya çıkarılacak.

-DAR SOKAKLARDA ZORLU ÇALIŞMA
Bölgenin konumu, dar sokakları ve tarihi özellikleri nedeniyle itinalı ve zorlu bir çalışmaya imza attıklarını kaydeden ASKİ yetkilileri, “Burada, çok eski yıllarda yapılmış alt yapı tesisleri var. 1600 metre civarında eski galeri yapısı mevcut. Mevcut yapı da yıllar içerisinde bozulmuş ve deforme olmuş. Yeni alt yapıların tesisini planladık. Sadece ASKİ olarak değil, diğer alt yapı kuruluşlarıyla da koordineli bir şekilde elektrik, telefon, atıksu, yağmur, kullanma ve içme suyu hatlarını birlikte yapıp kapatacağız” dediler.
Planlama kapsamında 2600 metre atıksu, 1000 metre yüzey yağmur suyu hattı döşeneceğini anlatan yetkililer, “Farklı çaplarda 2100 metre de içme suyu hattı döşenmesi planlanıyor” diye konuştular.
Alt yapı çalışmalarının ardından kaldırım, tretuar, çevre düzenlemeleri, aydınlatma ve restorasyon çalışmalarının da Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacağını anlatan yetkililer, ilk etapta ana sokakların yapımına başladıklarını kaydederek, “Dış Kale’de Kalekapısı, Yayçeken, Barış, Devdiran, Kireçli, Doyran, Gözcü, Berrak, Kale ve Kadife; İç Kale’de ise Kurt, İstek, Alakuş, Alitaşı, İçhisar Irmak ve Başkale Sokakları olmak üzere toplam 16 sokağın alt yapısını baştan sona yeniliyoruz” dediler.