KALE İÇİ TARİHİ KİMLİĞİNE KAVUŞUYOR
Ulus’ta Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı Projesini başlatan Büyükşehir Belediyesi, bir “açık hava müzesi” niteliği taşıyan Ankara Kalesi’nde 5 Etap’ta restorasyon ve sokak sağlıklaştırma projelerini yürütüyor.
20 Mayıs 2013 Pazartesi 00:00-KALE İÇİ TARİHİ KİMLİĞİNE KAVUŞUYOR…
-ANKARA KALESİ’Nİ HİSARPARK CADDESİ’NDEN BAŞLAYARAK ESTETİK HALE GETİREN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KALE İÇİNDE DE İLK ETAPTA 26 TARİHİ EVİ RESTORE ETTİ VE KALE ALTYAPISINI TAMAMEN YENİLEDİ.
Ulus’ta Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı Projesini başlatan Büyükşehir Belediyesi, bir “açık hava müzesi” niteliği taşıyan Ankara Kalesi’nde 5 Etap’ta restorasyon ve sokak sağlıklaştırma projelerini yürütüyor.
Ankara’ya gelen turist kafilelerinin Kale’ye çıkış güzergahı olan Hisarpark Caddesi’nden başlayan yol güzergahında sağlıklaştırma ve üst yapı çalışmalarını tamamlayan Büyükşehir Belediyesi, Kale’ye ulaşan turistlerin ilk dikkatini çeken yer olan ve “Dış Kale” olarak da adlandırılan 1. Etap’ta da 26 evin restorasyonunu tamamladı.
MUHTEŞEM TARİH YOLCULUĞU
Ankara’nın kayıp tarihini ortaya çıkartmak için çok sayıda proje geliştiren Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ulus’ta başlattığı “tarihe yolculuk” projesinin önemli bir ayağı olan Ankara Kalesi’nde ilk olarak Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ne de çıkılan Hisarpark Caddesi’ni, buradaki binaların dış cephelerini yenileyerek,1920’li yıllardaki görüntüsüne kavuşturmuştu.
Ulus’tan Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ne kadar olan yolu yenileyen, alt yapı ve üst yapı faaliyetlerini kısa sürede tamamlayan Ankara Büyükşehir Belediyesi, çalışmalar kapsamında Hisarpark Caddesi’nin zeminini parke taşlarla döşemiş ve estetik bir görünüm kazandırmıştı.
5 ETAPTA 270 BİNA RESTORASYON KAPSAMINDA
Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ankara Kalesi’nde 5 etaplık restorasyon projesi başlattı. Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara Büyükşehir Belediyesi Ankara Kalesi “Dış Kale” 1. Etap Sokak Sağlıklaştırma Projeleri Yapım İşi Kapsamı’nda 1. Etap’taki binaların restorasyonunun tamamlandığını söyledi.
“Dış Kale”de 123, “İç Kale”de 147 olmak üzere toplam 270 bina bulunan Ankara Kalesi proje alanında 270 binaya ilişkin restorasyon projesinin etaplar halinde yapıldığını belirten Başkan Gökçek, “Ankara Valiliği’nin de destek olduğu proje çalışmaları toplam 5 etapta devam etmekte. Toplam 270 binanın restorasyonu yapılıyor. Bu 5 Etaplık projenin 1., 2. ve 3. Etabı Koruma Kurullarında onaylandı. Bu kapsamda 1. Etabı ihale edildi ve uygulamada 26 evin restorasyonu bitti. 2. ve 3. Etap’ta restorasyon projesi onaylandığı için uygulama aşamasına geçildi. 4. ve 5. Etap’ların ise Sokak Sağlıklaştırma Projesi Koruma Kurulu’nda görüşülmesine devam ediliyor” bilgisini verdi.
TURİZM DANIŞMA OFİSİ KURULACAK
Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, 1. Etap’ta ayrıca Büyükşehir Belediyesi’ne ait bir arsada Turizm Danışma Ofisi ile birlikte tuvaletler yapılacağını kaydetti. Turizm Danışma Ofisi’nin projesinin onaylandığını anlatan Başkan Gökçek, turistlerin bilgi ve danışma ihtiyaçlarını büyük ölçüde karşılayacak olan ofisin yapımına ise keşif çalışmalarının bitmesinin ardından hemen başlanacağını söyledi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, sokak sağlıklaştırma projesi kapsamında Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne ait Ramazan Şemseddin Camii’nin de tamamen restore edildiğini kaydetti.
Kale içerisinde Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ait İtfaiye Noktası’nın da müze yapılmak üzere projesinin onaylandığını ve uygulama aşamasına getirildiğini ifade eden Başkan Gökçek, burasının da Müze yapılarak Kale turizmine kazandırılacağını belirtti.
ASKİ ALTYAPIYI BİTİRDİ
Ankara Kalesi’nde yürütülen restorasyon ve sağlıklaştırma projelerinde en önemli alt yapı sorunlarının da halledildiğine dikkat çeken Başkan Melih Gökçek, “Bu kapsamda ASKİ, Kale’nin tamamında temiz su, yağmur suyu ve pis su alt yapısını yeniledi, doğalgaz, elektrik ve telefon projelerinde ilgili kurumlar tarafından etaplar halinde yer altına alınma çalışmaları sürüyor” bilgisini verdi.
Başkan Gökçek, Kale İçi’nde alt yapı çalışmalarından dolayı yapılan kazıların Anadolu Medeniyetler Müze Müdürlüğü’nden arkeologların gözetiminde gerçekleştiğini vurguladı. Kale içerisinde uygulama yapmanın çok zor olduğuna da dikkat çeken Başkan Gökçek, birçok uygulama alanına iş makinalarının giremediğini bu nedenle birçok restorasyon projesinin el emeği ile yapıldığını kaydetti. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, “Restorasyon projesindeki bir çok eve malzemeler elle taşınarak götürüldüğü için çalışmaların hızı yavaşladı ancak güçlükle de olsa güzel şeyler ortaya çıktı, her şey Ankara için” diye konuştu.