Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

KALE’YE UZANAN TARİHİ YOLCULUK…

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Başkent’in tarih beşiği Ulus’un, hayranlık uyandıran tarihini yeniden ortaya çıkarmak amacıyla yürüttüğü çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor. Bölgenin dört bir tarafında Büyükşehir Belediyesi’nin sürdürdüğü çalışmalarla Ankara’nın tarih sayfalarındaki geçmişi yeniden canlanıyor.

25 Eylül 2012 Salı 13:36
KALE’YE UZANAN TARİHİ YOLCULUK…



-BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN, ULUS’UN DÖRT BİR TARAFINDA SÜRDÜRDÜĞÜ TARİHİ YENİDEN ORTAYA ÇIKARMA ÇALIŞMALARI TÜM HIZIYLA SÜRÜYOR
-HACI BAYRAM VE ÇEVRESİNDEKİ TARİH YOLCULUĞUNU BU KEZ DE ANKARA KALESİ’NE ÇIKAN HİSARPARK CADDESİ’NDE UYGULAYAN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN ÇALIŞMALARI, GEÇMİŞTEN BUGÜNE MUHTEŞEM BİR SEYİR ZEVKİ SUNMAYA BAŞLIYOR
-BAŞKAN GÖKÇEK:
“ANKARA TARİHİNE IŞIK TUTACAK VE HAYRANLIK UYANDIRAN ÇALIŞMALARIMIZIN HER AŞAMASINDA BİZE DESTEK VEREN SAYIN VALİMİZ ALAADDİN YÜKSEL’E TEŞEKKÜR EDİYORUM”


Ankara Büyükşehir Belediyesi, Başkent’in tarih beşiği Ulus’un, hayranlık uyandıran tarihini yeniden ortaya çıkarmak amacıyla yürüttüğü çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor. Bölgenin dört bir tarafında Büyükşehir Belediyesi’nin sürdürdüğü çalışmalarla Ankara’nın tarih sayfalarındaki geçmişi yeniden canlanıyor.
Hacı Bayram Camii ve çevresinde başlayan, Ankara Kalesi ve çevresi, Hisarpark Caddesi, Roma Antik Tiyatro ile devam eden çalışmalarla Ulus’ta yavaş yavaş ortaya çıkan tarih yolunun geçmişten bugüne muhteşem bir seyir zevki sunmaya başladığını kaydeden Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, “Ankara tarihine ışık tutacak ve hayranlık uyandıran çalışmalarımızın her aşamasında bize destek veren Sayın Valimiz Alaaddin Yüksel’e teşekkür ediyorum” dedi.

-HİSARPARK CADDESİ’NDE 1920’LERİN ESİNTİSİ
Büyükşehir Belediyesi’nin bölgede sürdürdüğü çalışmaları anlatan Başkan Melih Gökçek, Ulus’un dört bir tarafında yeniden ortaya çıkartılan tarihin Hisarpak Caddesi ayağında 1920’li yıllarda yapılmış ve zaman içerisinde tarihi özellikleri değiştirilmiş 11 adet bina bulunduğunu söyledi. Başkan Gökçek, “Ankara Kalesi’ne çıkış yolu üzerinde bulunan bu binalar zaman içerisinde kullanıcılar tarafından değiştirilmiş ve orijinal hallerine zarar verilmiş. Biz de bu binaların yeniden tarihi görüntülerine kavuşturulması için kolları sıvadık. Cadde boyunca bulunan 11 adet yapının arşiv fotoğraflarını ve bilgilerini araştırıp, orjinallerine sadık kalarak projelendirdik ve Koruma Kurulu tarafından da onayını aldık. Şu anda 5 binanın görüntüsünü aslına uygun şekilde yeniledik. Diğer binalardaki çalışmalarımız ise sürüyor” dedi.
Bölgenin dört bir tarafındaki çalışmalar öncesi, mutlaka alt yapıların baştan sona yenilendiğini kaydeden Başkan Gökçek, “Hisarpark Caddesi’nde de tıpkı Hacı Bayram ve çevresi ile Kale çevresinde olduğu gibi önce alt yapı çalışmalarını tamamladık. Bunun ardından da hemen sokak sağlıklaştırma ve yenileme çalışmalarına başlattık” diye konuştu.

-OTOPARK DA AYNI ŞEKİLDE DÜZENLENİYOR
Hisarpark Caddesi’ndeki çalışmaların bina restorasyonu ve onarımından ibaret olmadığını, Kale Kapısı’ndan Kevgirli Sokağa kadar cadde düzenlemesinin de sürdüğünü anlatan Başkan Melih Gökçek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bölgede yıllardır hizmet veren ve esnafın ihtiyacına büyük ölçüde cevap veren otoparkı da aynı şekilde düzenliyoruz. Ayrıca Hisarpark Caddesi’nin hemen önünde yer alan Roma döneminden kalma Antik Tiyatro’nun istinat duvarı işlerini de kapsayan büyük bir projeye imza atıyoruz. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun denetiminde itinayla sürdürdüğümüz çalışmalarımızı yıl sonuna kadar bitirip, ziyaretçilerimizin muhteşem bir tarihi seyir yaşabilmeleri için hizmete sunmayı amaçlıyoruz.”

-TARİHİ GÖRÜNÜMLÜ MODERN YOLLAR
Cadde boyunca süren çalışmaların 3 etaptan oluştuğunu ve bunların “cephe, taş işi ve aydınlatma işi” olarak adlandırıldığını kaydeden Başkan Melih Gökçek, “Ankara tarihine uygun bir biçimde sürdürdüğümüz çalışmalar kapsamında yine tarihiyle uyum içerisinde yol ve kaldırım çalışması da yapacağız. Bu yollar engelli vatandaşlarımızın da kullanabileceği özel bir şekilde tasarlanıyor. Ayrıca aydınlatmalar da yine tarihe ışık tutacak şekilde özel bir şekilde yapılacak” dedi.

-ANTİK TİYATRO’NUN MODERN GÖSTERİMİ
Tarihin sessiz tanıkları, toprak altında kalmış eserleri gün yüzüne çıkarmak için çalışmalarını yürüten Büyükşehir Belediyesi’nin, Başkentlileri o günlere taşıyan büyük işlerinden biri de Roma Antik Tiyatro’nun yeniden ortaya çıkarılması çalışmaları oluyor.
Özel bir ekiple, Kültür Bakanlığı Koruma Kurulu ve Anadolu Medeniyetleri Müze Müdürlüğü denetiminde sürdürülen kazı çalışmalarının tamamlandığını, ortaya çıkan parçaların birleştirilmesi ve restorasyon çalışmalarının da başladığını söyleyen Başkan Gökçek, “Aslında 5 bin kişilik olan ancak 1430 kişilik kısmına ulaşabildiğimiz Antik Tiyatro’yu restorasyonun yapılmasının ardandan hizmete açacağız” diye konuştu.
Kazı sırasında ortaya çıkarılan her ayrıntının yeniden kullanılacağı, oturma gruplarının ahşap şekilde yeniden yapılacağı, özel bir ses ve elektrik düzeninin kurulacağı Antik çağın tiyatrosu, tarih kokan modern yüzüyle Başkentlilere hizmet verecek.
Tarihin üstünü örten salaş ve virane yapıların yıkımlarının süreceğini de kaydeden Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek, bölgede sene sonuna kadar bu tarzda hiçbir yapı kalmayacağını kaydederek, “Çalışmaların ardından da ortaya çıkan tarihin yansıtıldığı muhteşem bir amfi park, ziyaretçileri Ulus’ta tarihi bir gezintiye çıkaracak” dedi.

-ANKARA’NIN TARİH YOLUNDA GEÇMİŞE YOLCULUK
Hacı Bayram ve çevresindeki çalışmaların tamamen bittiğini, Hisarpak Caddesi, Roma Antik Tiyatro ve Kale’de de çalışmaların tüm hızıyla sürdüğünü anlatan Başkan Melih Gökçek, “Çalışmalar bir bir tamamlandığında Hacı Bayram’dan Kale’ye doğru ‘Ankara’nın Tarih Yolu’nda geçmişe yolculuk yapılabilecek. Tarihi eserlerin arasında, antik kalıntılar eşliğinde ve Ankara’nın tarihini yansıtan yolda yürüyerek, geçmişten bugüne uzanan muhteşem bir yolcuk ziyaretçilere unutulmaz anılar yaşatacak” diye konuştu.

-VALİ YÜKSEL’E TEŞEKKÜR
Büyükşehir Belediyesi’nin, medeniyetler beşiği Ankara tarihine ışık tutacak ve hayranlık uyandıran çalışmalarının her aşamasında kendilerine destek veren Ankara Valisi Alaaddin Yüksel’e teşekkür eden Başkan Melih Gökçek, “Sayın Valimiz, Ankara’nın her türlü restorasyon çalışması konusunda yanımızda yer almaktadır. Bugüne kadar bize 10 milyon (trilyon) destek vermiştir. Ankaralı, Sayın Valimizin katkılarını hiçbir zaman unutmayacaktır” dedi