Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Karşıyaka Mezarlığı’nda Yenilikler Bitmiyor…

-Hizmetin En İyisini Sunabilmek İçin İmamlara Verilen Diksiyon Eğitimi Sertifika İle Taçlandı -Karşıyaka Mezarlığı’nda Kabir Ziyaretlerinde Konforun Sağlanması İçin Mezarlık Sahasına Çeşmeler Yapıldı, Dev Aydınlatma Sistemi Kuruldu, Ziyaretçiler İçin Ring Seferleri Konuldu -“Mezarlıklarda Hizmet İçin Para Ödemeyin Cenazelerin Defininde Tüm Masraflar Büyükşehir Belediyesi Tarafından Karşılanıyor”

09 Ekim 2010 Cumartesi 05:10
Karşıyaka Mezarlığı’nda Yenilikler Bitmiyor…

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka Mezarlığı’ndaki ağaçlandırma çalışması,  çevre düzenlemesi ve hizmette kalitenin en üst düzeye çıkarılması için proje üretmeye devam ediyor. Bu kapsamda mezarlıklarda sürekli yenilikler yapan, trafikten teknolojiye, aydınlatmadan çeşmelere kadar pek çok yeniliğe imza atan Büyükşehir Belediyesi, şimdi de merhum yakınlarının, huzur içinde mezarlıkları ziyaret edebilmeleri için imamları eğitiyor.

1.JPG
Karşıyaka Mezarlığı’nda hizmet veren 17 imama, vatandaşla kurulan iletişimi güçlendirmek için hem sosyal hem de mesleki konularda sürekli eğitim verildiğini vurgulayan Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Şube Müdürü Şükrü Çetin, mezarlıklar bünyesinde görev yapan imamların diksiyon dersi alarak başarılarını sertifika ile taçlandırdıklarını kaydetti.
Mezarlıklar Şube Müdürlüğü’nün, ASKİ ile yaptığı işbirliği sonucu Karşıyaka Mezarlığı’nda daha önce su hattı bulunmayan adalara içme suyu boru hattı döşendiğini belirten Çetin, belirledikleri 12 noktaya, Selçuklu ve Osmanlı mimarisi özelliklerini taşıyan çeşmelerin yapılması için altyapıyı hazır hale getirdiklerini ifade etti.
Hayırsever Başkentlilerin, merhumu anısına yaptırdığı 8 estetik çeşmenin mezarlık alanını süslediğini kaydeden Şükrü Çetin, yeri belirlenen 4 çeşmenin de en kısa zamanda hizmete gireceğini ve bundan sonra da ihtiyaç olduğu tespit edilecek yerler için de çeşme ruhsatı verileceğini söyledi.

2.jpg
Defin alanı dışarısında, mezarlık alanında çıkan ve boşa akan, sulamaya uygun bir kaynak suyunu da değerlendirdiklerini anlatan Çetin, “Boşa akan bu suyu, 2. kapıya yakın bir yerde yaptığımız bir çeşme ile vatandaşlarımızın mezarlarını sulayabilecekleri bir kaynağa dönüştürüp hizmete sunduk” dedi.  
Karşıyaka Mezarlığı modern teknolojinin olanaklarından yararlanılarak dev aydınlatma sistemi ile de donatıldı. Mezarlık alanının tümüyle aydınlatılması için belirledikleri 9 ayrı merkezi noktaya 25’er metre uzunluğunda metal direkler dikildiğini anlatan Şükrü Çetin, bu direklerin her biri üzerine yerleştirilen 10 projektörle 150 metre çapında bir dairesel alanın aydınlatıldığını ifade etti.
Karşıyaka Mezarlığı’nın genişliği ve defin alanları arasındaki uzaklık dikkate alındığında, yaya olarak gerçekleştirilen mezarlık ziyaretinde zorluklar yaşanabileceğini ifade eden Çetin, özel araçları olmayan vatandaşlar için 10 midibüsün mesai saatleri dahilinde her yarım saatte bir ring yaptığını da söyledi.  
Mezarlıklarda verilen hizmetin kamu görevlilerince sağlandığını hatırlatan Mezarlıklar Şube Müdürü Şükrü Çetin, vatandaşlardan mezarlıklarda görevli personele kesinlikle bahşiş verilmemesini istedi. Bu konudaki uyarı levhalarının kapılardan başlayarak, mezarlık sahasında çeşitli yerlere duyuru şeklinde asılıp, vatandaşların uyarıldığını, mezarlıklarda ilçe belediyelerine ödenen mezar ücreti dışında hiçbir hizmetten ücret alınmadığını tekrarlayan Çetin, cenazeyle ilgili taşıma, morg, kefen, yıkama, mezar tahtası, amortisman giderlerinin de Büyükşehir Belediyesi’nce karşılandığını kaydetti.
Çetin, ayrıca Karşıyaka Mezarlığı’nda cenaze namazı öncesi ve sonrasında bekleyen acılı merhum yakınlarına cami yanında düzenlenen bir mekanda 09.00 – 17.00 saatleri arasında ücretsiz çay servisi yapıldığını da anımsattı.
 -MÜKERRER DEFİNE İLGİ ARTIYOR-

3.jpg
Karşıyaka Mezarlığı’nda yerin azalması ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın dini açıdan herhangi bir sakınca olmadığını açıklaması üzerine, vatandaşların mükerrer defin için taleplerinin arttığını ifade eden Şükrü Çetin, Sağlık Bakanlığı’nın Ankara’da mükerrer defin için geçmesi gereken süreyi 5 yıl olarak tespit ettiğini söyledi.
Mükerrer definde ilçe belediyelerine mezar ücreti ödenmediğini sadece mezar açma kapama ücreti olarak Büyükşehir Belediyesi’ne 150 TL ödendiğini söyleyen Çetin, mükerrer definin gerçekleşebilmesi için, kabirde yatan merhumun defninden sonra en az 5 yıl geçmesi ve talep edenin 1. derece yakını olması gerektiğini anlattı. 
  -TEKNOLOJİ YOL GÖSTERİYOR -
Başkent’teki Kabristan ziyaretlerinde “Mezarlık Bilgisayar Sistemi” (MEBiS) vatandaşlara aradığı mezarı bulmasında kılavuz oluyor. Karşıyaka, Cebeci ve Sincan mezarlıklarının büyüklükleri dikkate alınarak, mezarlık girişlerine yerleştirilen kiosklar sayesinde vatandaşlar yakınlarının bulunduğu mezara ulaşan en kısa yolu harita çıktısı şeklinde alıp, mezarı kolaylıkla buluyor.
  -MEZARLIK BİLGİLERİNE İNTERNETTEN DE ULAŞILIYOR-
Ankara Büyükşehir Belediyesi, ziyaretçilerin yakınlarının mezarlarını daha kolay ve çabuk bulmalarını sağlayan MEBİS’i, internet ortamına da taşıdı. Başkent’in geçmişten günümüze defin işlemlerinin yapıldığı mezarlıklardaki merhum kişilere ait ada ve parsel numaralarını içeren bilgilere artık internetten de ulaşılabiliyor. 
Başkent’teki kabristanlarda yakınları bulunan vatandaşlar, dünyanın her yerinden   http://www.mebis.ankara-bel.gov.tr/ ve http://www.mebis.ankara-bel.tr/ adresini ziyaret ederek, mezarlığın yeri ile ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşabiliyorlar.