Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Keçiören Metrosu Yapım Sözleşmesi İmza Töreni…

-KEÇİÖREN TANDOĞAN ARASI METRO YAPIMI İÇİN İMZALAR ATILDI - BAKAN YILDIRIM: “METRO YAPIM İŞİ YEREL YÖNETİMLERİN GÜCÜNÜ AŞAN BÜYÜKLÜKTEDİR” -BAŞKAN MELİH GÖKÇEK: “ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ OLARAK YAPTIĞIMIZ, ANKARA’DA HALİ HAZIRDA ÇALIŞAN 24 KM RAYLI SİSTEME 44 KM YENİ SİSTEM İLAVE EDİLECEK” “YÜKLENİCİ FİRMALARDAN İSTİRHAMIM ŞU Kİ ÖNÜMÜZDEKİ SENE SONUNA KADAR BU HATTI BİTİRSİNLER” -BUNUN ÜZERİNE YÜKLENİCİ FİRMA, BAKAN YILDIRIM’IN DA DEVREYE GİRMESİYLE 880 GÜN OLAN YAPIM SÜRESİNİ 780 GÜNE ÇEKTİ

02 Şubat 2012 Perşembe 12:12
Keçiören Metrosu Yapım Sözleşmesi İmza Töreni…

kmetro_200.jpg

Keçiören-Tandoğan arasında hizmet verecek olan 10 kilometrelik, 11 istasyonlu metro hattının yapım sözleşmesi törenle imzalandı.
Başkentin ulaşım sorununa büyük oranda çözüm getirecek olan metro hattının yapım sözleşmesine; Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Yapımcı firmalar Gürmak ve Kolin yetkilileri imza attılar. 
İmza törenine Bakan Yıldırım ve yüklenici firma temsilcilerinin yanı sıra Ankara Milletvekilleri, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, ASO Başkanı Nurettin Özdebir ile çok sayıda bürokrat katıldı.
Sözleşmeye imza atmadan önce duygu ve düşüncelerini dile getiren Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, sözleşmenin imzalanmasının ardından bir-iki hafta içinde yer teslimi yapılarak, Keçiören-Tandoğan metro hattında çalışmaların yeniden başlayacağını kaydetti.
Yapımı devam etmekte olan Çayyolu-Kızılay, Sincan-Batıkent hatlarının da sözleşmelerinin önümüzdeki hafta imzalanacağını açıklayan Bakan Yıldırım, tüm projelerin eş zamanlı olarak başlayacağının da müjdesini verdi. Metro araçlarıyla ilgili de ihalenin devam ettiği söyleyen Bakan Yıldırım, yüklenici firmalara tam destek verdiklerini kaydetti. Metro yapım işinin yerel yönetimlerin gücünü aşan büyüklükte işler olduğunun da altını çizen Bakan Yıldırım, “Aldığımız sorumluluğun ne kadar önemli ve acil olduğunu biliyoruz. Bütün imkanları seferber edeceğimize de kimsenin şüphesi olmasın” dedi.
BAŞKAN GÖKÇEK: “METRO KEÇİÖREN’E NEFES ALDIRACAK”
Törende konuşan Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Melih Gökçek, “Ankara için bugün gerçekten çok güzel bir gün. Büyükşehir Belediyesi olarak yaptığımız hali hazırda çalışan 24 km raylı sisteme, 44 km yeni sistem ilave edilecek” dedi. Yeni metro hatlarının bir tanesinin de Keçiören-Tandoğan hattı olduğunu kaydeden Başkan Gökçek, Keçiören metrosuna Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak 2003 yılında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı bir törenle temel atıldığını anımsattı. Keçiören metrosuna bugüne kadar Büyükşehir Belediyesi’nin 143 (Trilyon) milyon lira yatırım yaptığı bilgisini veren Başkan Gökçek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Ancak daha sonra gücümüz yetmediği için hükümetimizden ve Başbakanımızdan rica ettik. ‘Lütfen el atın ve bitirin’ dedik. Bütün dünya örnekleri böyle olduğu için hükümetimiz de bizi kırmadı aldı. 10 km uzunluğunda 11 duraklı hat, 2,5 sene sonra hizmete girecek. Yalnız yüklenici firmalardan istirhamım şu ki önümüzdeki sene sonuna kadar bu hattı bitirsinler. Para sıkıntısı da olmadığına göre iş müteahhittin gayretine kalıyor. 2013 senesi sonunda metro hattımızın Ankaramızın hizmetine girmesini canı gönülden temenni ediyoruz.”
Metro hattının 180 bina ve kayalık bölgelerin altından geçtiğine de dikkat çeken Başkan Gökçek, Keçiören halkının metro bittiğinde çok büyük bir hizmete kavuşacağını vurguladı. Keçiören’in Ankara’nın en kalabalık nüfusuna sahip olduğunun da altını çizen Başkan Gökçek, “Bu metro Keçiören’e nefes aldıracak” dedi.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’dan tüm Ankaralılar adına bir de talepte bulunan Başkan Gökçek, bu sene içinde Kızılay-Esenboğa arasındaki metro hattı projelerinin de bitirilerek, yıl sonuna kadar ihalesinin yetiştirilmesini rica etti. Bu hatla Ankara’nın daha da rahatlayacağını belirten Başkan Gökçek, “Araç sayısı çoğalıyor ve toplu taşımın önemi artıyor. Metronun önemi artıyor. Ankara, başkent… Başkentimize Hükümetimizin, Başbakanımızın ve Bakanımızın daha fazla önem vereceğine kesinlikle inanıyorum. İnşallah cenabı Allah kurdeleyi de hep beraber kesip açmayı nasip eder. Herkese hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.
-780 GÜNDE BİTECEK
Konuşmaların ardından Keçiören Metrosu yapım sözleşmesi Bakan Yıldırım ve yüklenici firma yetkilileri tarafından imzalandı. İmza töreninin ardından Milletvekilleri ve Vali Yüksel ile sahneye davet edilen Başkan Gökçek, yüklenici firmalardan 880 iş gününü daha da aşağıya çekerek, metronun 2013 yılı sonuna bitirilmesini istedi.
Yüklenici firmaların 800 gün önerisi üzerine Başkan Gökçek, “Kaynak sıkıntınız yok, gece gündüz çalışır daha da hızlı bitirirsiniz” sözleriyle Bakan Yıldırım’ın da desteği sonucunda, Keçiören metrosunun 780 günde bitirilmesi için söz aldı.