Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Kızılay-Çayyolu ve Sincan-Batıkent Metrosu Yapım Sözleşmesi Törenle İmzalandı…

-BAKAN YILDIRIM İLE BAŞKAN GÖKÇEK’İN DE İMZA TÖRENİNE KATILDIĞI METROLARIN YAPIMI GELECEK YIL EYLÜL VE EKİM AYLARINDA BİTİRİLECEK -BAKAN YILDIRIM: “BUNDAN SONRAKİ İŞLERİ TAMAMLAMAK BİZİM GÖREVİMİZ” -BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI GÖKÇEK: “ANKARA İÇİN BUGÜN YİNE MUTLU BİR GÜN”

09 Şubat 2012 Perşembe 15:36
Kızılay-Çayyolu ve Sincan-Batıkent Metrosu Yapım Sözleşmesi Törenle İmzalandı…

metro_sozlesme_400_2_09022012.jpg

Kızılay-Çayyolu ve Sincan-Batıkent arasında hizmet verecek olan metro hatlarının yapım sözleşmesine imzalar atıldı. Başkentin ulaşım sorununa büyük oranda çözüm getirecek olan metro hattının yapım sözleşmesi Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile yapımcı firmalar Comsa Emte ve Açılım İnşaat’ın yetkilileri tarafından imzalandı.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen imza törenine Bakan Yıldırım ve yüklenici firma yetkililerin yanı sıra Ankara milletvekilleri, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, ilçe belediye başkanları ve bürokratlar katıldı.
Törende konuşan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Tandoğan-Keçiören metro yapım sözleşmesinin geçen hafta imzalandığını anımsatarak,  “İşe fiilen başlamış olduk. Takvim işlemeye başladı. Bugün de diğer iki hattın, Batıkent-Sincan ve Çayyolu-Kızılay hatlarının sözleşmelerini imzalıyoruz” diye konuştu.
Bugüne kadar metro hatlarında yürütülen çalışmalar nedeniyle Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve yüklenici firmalara teşekkür eden Bakan Yıldırım,  “Bundan sonraki işleri tamamlamak ve Ankaralıların özlemle beklediği hizmeti sağlamak da bizim görevimiz” dedi.
Ankara’nın dünya başkentleri içinde en düzenli, planlı gelişen başkentlerden biri olduğunu, gelen yabancı konukların da bunu her zaman dile getirdiğini ifade eden Bakan Yıldırım, yıllar içinde araç sayısının ve nüfusun artmasına bağlı olarak oluşan trafik sıkıntısının da toplu taşım, özellikle de metro hatlarıyla giderileceğine dikkat çekti. Ankara’daki mevcut Ankaray ve metro hatlarına 44 kilometrelik 3 yeni hat ilave edileceğini belirten Bakan Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü:

metro_sozlesme_400_3_09022012.jpg

“Ankaralıların gözlerinin üzerimizde olduğunu biliyoruz, bunun yüklediği ağır sorumluluğun farkındayız. Bütün ekibimle birlikte 3 vardiya çalışmak suretiyle bu projeleri daha fazla gecikmeye mahal vermeden tamamlamak hedeflerimiz arasında. Bu iki hattı üstlenen firmaların ikisi de kuvvetli firmalar. Birinin uluslar arası tecrübeleri var, diğerini bizim yol projelerimizden biliyoruz. Bir an önce bu hatları bitireceklerdir. Buna eminiz. Biz de bunun takipçisi olacağız.”

BAŞKAN GÖKÇEK: “BUGÜN YİNE MUTLU BİR GÜN”
İmza törenine katılarak kısa bir konuşma yapan Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Melih Gökçek, “Ankara için bugün yine mutlu bir gün. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin başlatmış olduğu ancak maddi  imkansızlıklar nedeniyle yarım kalan işin Ulaştırma Bakanlığı tarafından bitirilecek olması bizi ziyadesiyle mutlu ediyor” diye konuştu.
Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımına başlanan ve geçen yıl Ulaştırma Bakanlığı’na devredilen Sincan-Batıkent metrosu için 471 (Trilyon) milyon lira, Çayyolu-Kızılay metrosu için de 143 (Trilyon) milyon lira harcandığını kaydeden Başkan Gökçek, Çayyolu’nda yüzde 92, Sincan’da ise yüzde 73 ilerleme kaydedildiğini dile getirdi. Metro yapımında önemli olan kısmın elektro mekanik işi olduğuna dikkat çeken Başkan Gökçek, konuşmasını “Bakanlık bunun tamamlayacak şekilde fedakarlık yaptı. Başbakanımıza ve Bakanımıza bunun için şükranlarımı sunuyorum. Sayın Bakan geçen haftaki törende jest yaptı ve süreyi öne çekti. İnşallah burada da yapar. Ankaralılar bir an önce metrosuna kavuşur” sözleriyle bitirdi. 

 -2013 EYLÜL’DE BİRİ, EKİM’DE DİĞERİ BİTECEK
Altyapı Yatırımları Genel Müdür Vekili Metin Tahan ise konuşmasında metro hatlarıyla ilgili şu bilgileri verdi:
“Batıkent-Sincan 15 km’lik bir hat ve 11 adet istasyon var. Bu istasyonlar, Batıkent merkez, Mesa, Botanik, TRT, İstanbul Yolu, Eryaman1-2, Eryaman 3, Devlet Mahallesi, Fatih, Törekent 1 ve Organize Sanayi Bölesi. Kızılay- Çayyolu hattı ise 16.5 km ve 11 adet istasyon var. Bu hattaki istasyonlar ise mevcut Kızılay istasyonu, sonrasında Necatibey, Milli Kütüphane, Söğütözü, MTA, ODTÜ, Bilkent, Köy Hizmetleri, Beytepe, Ümitköy, Çayyolu 1 ve Çayyolu 2. Bu 32 km uzunluğundaki 2 hat için işin bitim süreleri ise yaklaşık 2 yıl.”
Konuşmaların ardından Kızılay-Çayyolu ve Sincan-Batıkent arasında hizmet verecek olan metro hatlarının yapım sözleşmesi Başkan Gökçek, Ankara Milletvekilleri ve ilçe belediye başkanları şahitliğinde Bakan Yıldırım ve yüklenici firmaların yetkilileri tarafından imzalandı. İmza töreni sonrasında Bakan Yıldırım, yüklenici firma yetkilileriyle yaptığı sıkı pazarlık sonucunda metroların teslim tarihini 2013 yılının Eylül ve Ekim ayları olarak açıkladı.