Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

KÜRESEL TASARIM KENTLERİ GENEL KURULU BAŞLADI

Küresel Tasarım Kentleri Teşkilatı (GDCO) 2. Genel Kurulu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı ve aynı zamanda teşkilat başkanı Melih Gökçek’in katıldığı törenle toplantılarına başladı.

28 Ağustos 2013 Çarşamba 14:03
KÜRESEL TASARIM KENTLERİ GENEL KURULU BAŞLADI

-KÜRESEL TASARIM KENTLERİ TEŞKİLATI 2. GENEL KURULU ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANI ERDOĞAN BAYRAKTAR, AVRUPA BİRLİĞİ BAKANI VE BAŞMÜZAKERECİ EGEMEN BAĞIŞ, ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI VE TEŞKİLAT BAŞKANI MELİH GÖKÇEK, TEŞKİLAT GENEL SEKRETERİ JONG WON BAİK VE DÜNYANIN DÖRT BİR TARAFINDAN YEREL YÖNETİCİLERİN KATILIMIYLA AÇILDI

-BAŞKAN MELİH GÖKÇEK:

“GENEL KURULUMUZUN ANA TEMASI; KENTSEL DÖNÜŞÜM METODLARI VE DÖNÜŞÜM SONRASI ORTAYA ÇIKAN ALANLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ”

“ANKARA 55 KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİYLE DÜNYADA LİDER”

-BAKAN ERDOĞAN BAYRAKTAR:

“ANKARA, BAŞKENT OLMAYA YAKIŞIYOR”

Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen Küresel Tasarım Kentleri Teşkilatı (GDCO) 2. Genel Kurulu, Çevre ve kuresel_tasarim_kentleri_gn_kurulu_28082013_ISP_6488.JPGŞehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı ve aynı zamanda teşkilat başkanı Melih Gökçek’in katıldığı törenle toplantılarına başladı.

Dünyanın farklı kıtalarından yerel yöneticilerin katıldığı ve dönem Başkanlığını Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in yaptığı GDCO’nun Genel Kurul açılış törenine Bakan Bayraktar, Bakan Bağış ve Başkan Gökçek’in yanı sıra milletvekilleri, bürokratlar, belediye başkanları, GDCO Genel Sekreteri Jong Won Baik ve çok sayıda davetli katıldı.

Sheraton Otel’de düzenlenen Genel Kurul’un açılışında konuşan ve davetlileri, “Küresel Tasarım Kentleri Teşkilatı 2013 Genel Kurulu Açılış Töreni’ne Hoş geldiniz demekten büyük bir şeref duyuyorum” diyerek selamlayan Başkan Melih Gökçek, 21. yüzyılın “Kentler Çağı” veya “Tasarım Çağı” olarak adlandırıldığını söyledi.

Endüstriyel güç ve kentlerarası rekabetin olanca hızıyla büyüdüğü bir dönemde, insan ve doğal çevre arasında en güzel uyumu sağlayan tasarımın, bir tercih değil, bir zorunluluk olduğunu ifade eden Başkan Gökçek, tasarımın bir zorunluluk olmasının nedenlerini ise şöyle sıraladı:

“Tasarım, geleceğin kentlerini oluştururken, kentlerin ruhu ve karakterini korumak ve yaşatmak için gereklidir. Tasarım yenilikçiliktir. Tasarım, ekonomik kalkınma ve yaşam kalitesini arttırmayı sağlar. Kentlerin gelişiminde en önemli iki unsur; ekonomi ve enerjidir. Dolayısıyla kentlerimizi planlarken en az enerji tüketimi gerektiren ve doğal çevredeki enerjiden azami istifadeyi sağlamanın yoludur tasarım. Tasarım, sosyal statü, cinsiyet ve fiziki engellere bakılmaksızın, halkın her kesiminin belediye hizmetlerinden faydalanabilmesinin aracıdır. Ekolojik dönüşümden kentsel dönüşüme kadar şehirlerimizi her alanda geliştirerek büyütmenin katalizörüdür tasarım.”

-ANA TEMA: “KENTSEL DÖNÜMÜŞ METODLARI”     

Bu yıl düzenlenen 2. Genel Kurul toplantısının ana temasını “Kentsel Dönüşüm Metodları ve Dönüşüm Sonrası Ortaya Çıkan Alanların Değerlendirilmesi” olarak belirlediklerini de kaydeden Başkan Gökçek, “İster Seul, ister New York, ister Ankara olsun, dünyanın hangi kentine giderseniz gidin, kent merkezlerinde hayranlıkla baktığınız anıtsal güzellikte yapılar varken, hemen yanı başlarında plansız ve sağlıksız yapıların olduğunu da göreceksiniz” dedi.

-“ANKARA, 55 ADET KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİYLE LİDER”

Bu plansız yapıları, buralarda yaşayan insanları mağdur etmeden, finansal engellere takılmadan, kentlerin ruhu ve kuresel_tasarim_kentleri_gn_kurulu_28082013_BAR_8841.JPGkarakterine zarar vermeden, planlı, sağlıklı ve güvenli yapılar haline getirebilmek için çok kapsamlı tasarımlar gerektiğinin altını çizen Başkan Gökçek, konuşmasına şöyle devam etti:

“80 yılda nüfusu 30 binden beş milyona çıkmış bir kentin belediye başkanı olarak, hızlı büyüme ve plansız yapılanmaların olumsuz etkilerini yakından hissettim.

Kendileri de İstanbul gibi dünyanın en önemli kentlerinden birinin belediye başkanlığını yapmış ve kentlerin sorunlarını yakinen bilen Sayın Başbakan’ımızın destekleri ve çıkarttıkları Kentsel Dönüşüm yasaları sayesinde, plansız alanlarla mücadele konusunda büyük mesafeler kat ettik.

Yarın bir kısmını sizlere göstermekten mutluluk duyacağım 55 adet kentsel dönüşüm projeleriyle Ankara’yı bu alanda dünyanın lider kentlerinden birisi haline getirdik. Halkımızın büyük katılımıyla adeta bir bayram havasında başlayan kentsel dönüşüm projelerimiz, tamamlandığında kentin en değerli ve yaşanabilir alanlarına dönüşmekte, ekonomik değerlerini en az üç kat arttırmaktadırlar.

Kentsel dönüşüm sonrası ortaya çıkan alanlar rekreasyon alanlarına, sosyal donatı alanlarına, spor ve sanat alanlarına dönüştürülmektedir. Uluslararası alanda pek çok ödül alan TOKİ İle birlikte yapmış olduğumuz kentsel dönüşüm projelerimiz Birleşmiş Milletler Habitat tarafından da en sürdürülebilir yöntem olarak dünyaya örnek gösterilmektedir.”

“Geçmişte sanatsal bir faaliyet olarak görülen ve eşyanın dış görünüşünü güzelleştirmekte kullanılan tasarım, bu gün kentsel dönüşümde olduğu gibi istihdam sağlayan, rüyaları gerçekleştiren, kalkınma ve büyümenin meyvelerini dağıtan geniş kapsamlı bir olgudur. Sınırlı kaynaklardan azami faydayı sağlamanın yoludur” diyerek konuşmasını sürdüren Başkan Gökçek, “Bu nedenle tüm faaliyetlerimizde tasarıma büyük önem veriyoruz. Belediyemizde İmar ve Şehircilik Dairesi’nin yanında Etüt ve Projeler Dairesi ile Kent Estetiği Dairesi’ni kurmamız, tasarıma verdiğimiz önemin bir sonucudur” diye konuştu. 

-DÜNYA KENTLERİ TECRÜBELERİNİ PAYLAŞACAK

Genel Kurul toplantıları boyunca yapılacak sunumlarla en güzel tecrübeleri paylaşacak, uzmanlarından en son teknoloji ve buluşları öğrenecek ve halka sunulan hizmetlerin kalitesini arttırmanın yollarını araştıracaklarını kaydeden Başkan Gökçek, konuşmasını, “Genel Kurulumuzun başarılı geçmesini temenni ediyorum. Yoğun programlarına rağmen davetimizi kabul ettiğiniz için hepinize teşekkür ediyor,  misafirlerimize tekrar hoşgeldiniz diyor ve Ankara’da güzel günler geçirmelerini temenni ediyorum” sözleriyle tamamladı.

-BAKAN BAĞIŞ: “BU TOPLANTININ ANKARA’DA DÜZENLENMESİNDEN DOLAYI ÇOK MUTLUYUM”    

Başkan Gökçek’in ardından kürsüye gelen Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Bağış da “Öncelikle hepiniz ülkemize, Türkiye’nin ikinci en güzel şehrine hoş geldiniz” diyerek sözlerine başladı. Salondakilerin tebessümle karşıladığı esprili konuşmasına davam eden Bağış, “Biliyorsunuz siyaset yereldir, burada da yerel yönetimlerin pirleri olarak dünyadaki başarılı temsilcileri olarak bulunuyorsunuz. Ben de bir İstanbul milletvekili olarak, tabiki dünyanın en güzel şehri olarak kendi seçim bölgemi, kendi şehrimi görüyorum. Ama gerçekten son yıllarda çok değerli belediye başkanımız,  ‘Abi’ demekten onur duyduğum Sayın Melih Gökçek’in çok azimli çalışmaları neticesinde, Ankara sadece Türkiye’nin değil, belki de bu coğrafyanın, Avrupa’nın, Avrasya’nın ikinci en güzel şehri olma unvanını hak ediyor. Zaten Ankara’nın aldığı ödüller bu tespitimizi ortaya koyuyor” diye konuştu.

Böyle bir toplantının Başkent Ankara’da düzenlenmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti de dile getiren Bakan Bağış,
konuşmasına Türkiye’de yaşanan ekonomik ve dış politik gelişmeleri istatistiki verilerle anlatarak devam etti. Bakan Egemen Bağış, konuşmasını tüm katılımcılara teşekkür ederek tamamladı.

- GDCO GENEL SEKRETERİ BAİK: “ANKARA’YI KUTLAMAK İSTİYORUM”       

GDCO Genel Sekreteri Baik de böyle bir toplantıyı organize etmesinden dolayı Ankara Büyükşehir Belediyesi’ni kutlayarak başladığı konuşmasında, teşkilata üye dünyanın farklı kıtalarından 26 şehrin üye olduğunu ve her yıl genişlediğini kaydederek, “Küresel Tasarım Kentleri Teşkilatı’nın değeri giderek artıyor. Bugün de asil üye olmak için 5 yedek üyemiz kuresel_tasarim_kentleri_gn_kurulu_28082013_DNR_3516.JPGonay sürecinden geçecekler. Ardından da tüm üye şehirler deneyim ve projelerini, politikalarını paylaşabilecekler. Bu bizim için önemli. Buradaki üye şehirlerimizin programlarını öğrenebileceğiz” dedi.

-BAKAN BAYRAKTAR: “ANKARAMIZ BAŞKENT OLMAYA YAKIŞIYOR”

Seul, Bangkok, Torino, Medine, Şangay, Budapeşte, Cape Town, Kiev gibi önemli kentlerin de aralarında bulunduğu dünyanın dört bir tarafındaki şehir yöneticilerinin bir araya geldiği ve kentsel dönüşüm projeleri konusunda bilgi alışverişinde bulunacağı Teşkilatın Genel Kurul açılışında son olarak kürsüye Bakan Erdoğan Bayraktar çıktı.

Türkiye’nin dünden bugüne çevre ve yapılaşma konusunda geldiği noktaya ilişkin paylaşımlarda bulunan ve Ankara’nın da bu konuda çok büyük yol katettiğini kaydeden Bakan Bayraktar, “Şu anda Ankaramız, başkent olmaya yakışıyor. Ayrıca Ankaramız, dünyanın önde gelen şehirleriyle yarışır duruma geldi. Bu onur duyulacak bir şey. Ankara’nın Kuzey kent girişindeki protokol yolu  dünya çapında örnek gösterilecek bir projedir” diye konuştu.

Türkiye çapında gerçekleştirilen kentsel dönüşüm çalışmalarına da değinen Bakan Bayraktar, düzenlenen bu tür toplantılarının öneminden de bahsederek, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin, kentsel dönüşüm projeleri konusunda “çok başarılı” olduğunu kaydetti.

Konuşmaların ardından bakanlar, milletvekilleri, Başkan Gökçek, yerli ve yabancı yerel temsilciler ile konuklar hep birlikte “aile fotoğrafı” çektirdiler.

KÜRESEL TASARIM KENTLERİ GENEL KURULU BAŞLADI
KÜRESEL TASARIM KENTLERİ GENEL KURULU BAŞLADI
KÜRESEL TASARIM KENTLERİ GENEL KURULU BAŞLADI
KÜRESEL TASARIM KENTLERİ GENEL KURULU BAŞLADI
KÜRESEL TASARIM KENTLERİ GENEL KURULU BAŞLADI
KÜRESEL TASARIM KENTLERİ GENEL KURULU BAŞLADI
KÜRESEL TASARIM KENTLERİ GENEL KURULU BAŞLADI
KÜRESEL TASARIM KENTLERİ GENEL KURULU BAŞLADI
KÜRESEL TASARIM KENTLERİ GENEL KURULU BAŞLADI
KÜRESEL TASARIM KENTLERİ GENEL KURULU BAŞLADI
KÜRESEL TASARIM KENTLERİ GENEL KURULU BAŞLADI
KÜRESEL TASARIM KENTLERİ GENEL KURULU BAŞLADI
KÜRESEL TASARIM KENTLERİ GENEL KURULU BAŞLADI
KÜRESEL TASARIM KENTLERİ GENEL KURULU BAŞLADI
KÜRESEL TASARIM KENTLERİ GENEL KURULU BAŞLADI
KÜRESEL TASARIM KENTLERİ GENEL KURULU BAŞLADI