Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Kurtboğazı Barajı’na Üçüncü İsale Hattı...

-Aski Genel Müdürü Kamil Kılıç: “Kurtboğazı Barajı’ndaki Suyun Daha Verimli Kullanılmasını Sağlamak Amacıyla, Barajdaki Suyu İvedik Arıtma Tesislerine Taşıyacak 3. İsale Hattı Yapacağız”

28 Haziran 2010 Pazartesi 06:41
Kurtboğazı Barajı’na Üçüncü İsale Hattı...

1.JPGASKİ Genel Müdürü Kamil Kılıç, suyun daha verimli kullanılması için yeni projeleri devreye sokmaya devam ettiklerini belirterek, bu kapsamda, kapasitesinin üstüne çıkan Kurtboğazı Barajı’ndaki suyun İvedik Arıtma Tesisleri’ne taşınmasını sağlayacak  üçüncü isale hattının yapımı için start verildiğini söyledi.
Başkent’in içme suyu ihtiyacını karşılayan önemli barajlarından  biri olan Kurtboğazı Barajı’nın,  Eğrekkaya, Akyar ve Kavşakkaya barajlarından gelen sularla beslendiğini belirten Kamil Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ankara’ya verilen su, iki baraj hattından temin edilmektedir. Bunlar Kurtboğazı ve Çamlıdere hatlarıdır. 90 milyon metreküp kapasiteli  Kurtboğazı Barajı’nı 3 baraj takviye ettiği için bu barajın kapasitesi yağış sezonunda tamamen doluyor. 1 milyar 200 milyon metreküp kapasiteli Çamlıdere Barajı’nın kapasitesi ise çok büyük olduğundan, depolama alanı fazlasıyla geniş. Kurtboğazı Barajı’na 43,5 km uzunluğunda yeni bir isale hattı yaparak, bu barajdan daha fazla su çekmeyi planlıyoruz. Bu sayede Ankara’nın su ihtiyacının büyük bölümünü Kurtboğazı hattından karşılayarak, Çamlıdere Barajı’nda daha fazla suyun depolanmasını sağlayacağız. Çünkü Çamlıdere Barajı tamamen dolduğunda, tek başına Ankara’nın 4 yıllık su ihtiyacını rahatlıkla karşılayabilecek seviyededir.”

2.jpg
Kurtboğazı  Barajı’ndan  İvedik Arıtma Tesisi’ne, 2200 mm çapındaki ön gerilmeli beton borularla iki isale hattıyla su taşımaya devam edildiğini  belirten ASKİ Genel Müdürü Kılıç,  “Söz konusu hatlardan biri 36 yıldır hizmet verdiği için kapasitesi düşmüş ve sürekli  arızalar meydana gelmeye başlamıştı.  Arızalanan hatlar nedeniyle oluşacak su kesintisi riskini ortadan kaldırmak amacıyla söz konusu mevcut hatlara paralel yapılacak 3. hat ile mevcut hatlar rahatlayacak ve gerektiğinde dönüşümlü olarak kullanma imkanı sağlanacak. Ayrıca diğer hatlarda ortaya çıkacak arızaların bakım ve onarımları da kolayca yapılacak” diye konuştu.
İnşa edilecek yaklaşık 43,5 kilometrelik hatla Kurtboğazı barajından günlük 550 bin metreküp suyun daha İvedik Arıtma Tesisleri’ne taşınabileceğini belirten Kılıç, Ankaralılara daima bol ve kaliteli su ulaştırabilmeyi amaçladıklarını vurguladı.
-KIZILIRMAK’TAN 16 AYDIR SU ALINMIYOR
Geçtiğimiz yıllarda tüm dünyada olduğu gibi Ankara’da da yaşanan kuraklık nedeniyle su sıkıntısı çekildiğini ve o günlerde vatandaşların susuz kalmaması için her türlü fedakarlığa katlanıldığını anlatan ASKİ  Genel Müdürü Kamil Kılıç, DSİ’nin 2030 yılında başlamayı ve 10 yılda bitirmeyi planladığı Kızılırmak’tan Başkent’e su getirilmesi ile ilgili projenin 10 ayda tamamlanarak Başkent’in uzun yıllar içme suyunun güvenceye alındığını hatırlattı.
Kılıç, Başkent’e su sağlayan 6 baraj bulunduğunu, Çamlıdere Barajı haricindeki diğer barajların su hacimlerinin yüzde yüz doluluk oranlarına ulaştığını belirterek, bu nedenle son 16 ay boyunca Kızılırmak’tan su alınmadığını söyledi.
-3. HAT İHALESİNE 10 FİRMA İHALE KATILDI-
ASKİ  Genel Müdürü Kamil Kılıç, Kurtboğazı Barajı- İvedik  Arıtma Tesisleri arası 3. Hamsu Ana İsale Hattı Yapım İşi ihalesine 10  firmanın katıldığını belirterek, “İsale hattı yapımı için 94 milyon 841 bin 165 lira, 55 kuruş muhammen bedelle çıktığımız ihaleyi tüm zarfların açılması sonucunda en düşük fiyatı KDV hariç, 88 milyon 885 bin 212 lira 49 kuruşla teklif veren firma aldı. İsale hattının yapımını 8 ay gibi bir süre içinde tamamlamayı hedefliyoruz” dedi.
-“SUYUMUZ KALİTELİ TEMİZ VE GÜVENLİ”
“Ankara’nın şebeke suyu çok kaliteli ve sağlıklı, ayrıca içimi de gayet kolay ve hoştur” diyen Kılıç, bunun nedeninin de Ankara’nın barajlarının tamamen yağmur ve kar sularıyla besleniyor olması olduğunu belirtti.
ASKİ Genel Müdürlüğü teknik ekiplerinin, Ankara’ya su sağlayan tüm barajlardan rutin olarak numuneler alıp, havza koruma çalışması kapsamında kontrol ettiklerini belirten Kılıç, şunları söyledi:
“Barajları besleyen tüm derelerden ve baraj gölünden alınan numuneler, akredite olmuş laboratuarımızda incelenerek, barajların su kalitesi kontrol altında tutulmaktadır. Ankara’nın barajları son derece temiz olup, buradan gelen sular İvedik İçme Suyu Arıtma Tesisi’nde modern yöntemlerle arıtılarak vatandaşlarımızın kullanımına sunulmaktadır. Arıtma Tesisi’nden çıkan suyun kalitesi ise Türk ve Dünya standartlarının üzerindedir. Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı ve Genel Müdürlüğümüz, Ankara genelinde yaklaşık 1040 odak noktasında musluklardan numuneler almakta ve suyu denetlemektedir. Bu analiz sonuçları da günlük olarak http://www.aski.gov.tr/  adlı web sayfamızda yayınlanmaktadır. Başkentliler damacana su kalitesinde musluk suyu kullanmaktadır.”