Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Kurtboğazı’ndan 3. Hat Tamam, Çamlıdere Barajı Dinlenmede …

-Başkan Gökçek, “ Kurtboğazı Barajı 3. İsale Hattı’nın Devreye Girmesiyle Birlikte Başkent’in Su İhtiyacını Sadece Bu Barajdan Karşılamaya Başladık” -1 Milyar 220 Milyon Kapasitesiyle Türkiye’nin İçme Suyu Amaçlı En Büyük Barajı Olan Çamlıdere Barajı’ndan İki Haftadır Su Alımı Durduruldu. -Tam Dolu Olması Halinde Başkent’in 4 Yıllık Su İhtiyacını Tek Başına Karşılayabilecek Kapasitedeki Çamlıdere Barajı İhtiyaç Olmadığı Sürece Artık Depo Baraj Olarak Kullanılacak

30 Mart 2011 Çarşamba 06:10
Kurtboğazı’ndan 3. Hat Tamam, Çamlıdere Barajı Dinlenmede …

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Başkent Ankara’nın içme suyu ihtiyacının artık sadece Kurtboğazı Barajı’ndan karşılanacağını açıkladı.

1.JPG
       Kurtboğazı Barajı’ndan İvedik Arıtma Tesisine yapılan 3. İsale Hattı’nın devreye girmesiyle birlikte içme suyunun sadece bu barajdan temin edileceğini kaydeden Başkan Gökçek, iki haftadır su alımı durdurulan Çamlıdere Barajı’nın ise dinlendirileceğini ve su depolaması yapmasına imkan verileceğini ifade etti.Kurtboğazı Barajı’ndan 3 farklı isale hattı aracılığıyla İvedik Arıtma Tesisleri’ne su akışının sağlandığını belirten Başkan Gökçek, kapasitenin artmasının ardından Başkent’in içme suyu ihtiyacı olan yaklaşık 1 milyon metreküp suyun tamamının Kurtboğazı Barajı’ndan karşılanır duruma geldiğini vurguladı.
        Başkent’in su ihtiyacını karşılayan 6 baraj olduğunu, Kurtboğazı Barajı’nı da 3 farklı barajın beslediğini hatırlatan Başkan Gökçek, “Daha önce Kurtboğazı Barajı’yla birlikte Çamlıdere Barajı’ndan da su alınıyordu. Yeni yapılan 3. İsale Hattı’yla su iletim kapasitesi artan Kurtboğazı Barajı’ndan daha fazla su alınmaya başlandı. Böylece Çamlıdere Barajı’ndan su alımını durdurduk” diye konuştu.

2.jpg
       Çamlıdere Barajı’nın 1 milyar 220 milyon metreküp kapasitesiyle Türkiye’nin en büyük içme suyu amaçlı barajı olduğunu vurgulayan Başkan Gökçek, tam dolu olması durumunda, Başkent’in 4 yıllık su ihtiyacını tek başına karşılayacak kapasitede olduğunu ve artık depo baraj olarak kullanılacağını söyledi.
Başkan Gökçek,  Başkent’teki suyun daha verimli ve ziyan olmadan kullanılmasını sağlamak amacıyla sürekli yeni projeleri devreye soktuklarını belirterek, şu bilgileri verdi:
        “En son yapmış olduğumuz projeyi de bu kapsamda değerlendirebiliriz.  Örneğin son yıllarda oldukça bereketli olan yağışlar sayesinde kapasitesinin üstüne çıkan Kurtboğazı Barajı’ndaki suyun İvedik Arıtma Tesisleri’ne taşınmasını sağlayacak 43,5 kilometre uzunluğunda 3. İsale Hattı’nın yapımını gerçekleştirdik. Böylece buradan getirilen suyun miktarını arttırarak, Ankara’nın su ihtiyacını sadece Kurtboğazı Barajı’ndan karşılamaya başladık.”

-“KESİNTİSİZ SU AKIŞI SAĞLANACAK”       

3.jpg

        Kurtboğazı Barajı’ndaki birbirine paralel 2 bin 200 mm çapındaki 3 farklı boru hattı ile her birinden günde maksimum 550 bin metreküp su alınabileceğini ifade eden Başkan Gökçek, şunları söyledi:
     “Başkent’te yaz aylarında ortalama 1 milyon, kış aylarında ise 800 bin metreküp içme ve kullanma suyu tüketilmektedir. Kurtboğazı 3. İsale Hattı, hatlardan herhangi birinde arıza olması halinde Başkentlilerin içme ve kullanma su ihtiyacını kesintisiz bir şekilde karşılanmasının güvencesi olmuştur. Bu sayede dönüşümlü olarak iki hattan sürekli su akışı sağlanırken, yedek olan hatta ise bakım ve onarım çalışmaları yapılarak, su verilmeye devam edilecektir.”
        Başkent’in içme suyu ihtiyacını karşılayan iki önemli barajdan biri olan Kurtboğazı Barajı’nın, Eğrekkaya, Akyar ve Kavşakkaya barajlarından gelen sularla beslendiğini hatırlatan Başkan Gökçek, “90 Milyon metreküp kapasiteli Kurtboğazı Barajı geçen yıl tamamen dolmuştu. Buradaki suyun taşmaması için tahliye çalışmaları yapmıştık. Kısa sürede yapımını gerçekleştirdiğimiz 3. Hat sayesinde sadece bu barajdan tam kapasite su almaya başladık. Böylece buradaki suyun da ziyan olmasının önüne geçmiş olduk” dedi.