Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Kuzey Ankara’da Işıl Işıl ve Yemyeşil Bir Yaşam…

Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından çalışmaları hızla devam eden Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi kapsamında, Başkent’in giriş kapısı Esenboğa Yolu üzerinde ışıl ışıl ve yemyeşil bir yaşam alanı yükseliyor.

29 Ağustos 2012 Çarşamba 04:03
Kuzey Ankara’da Işıl Işıl ve Yemyeşil Bir Yaşam…

-BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TARAFINDAN ÇALIŞMALARI HIZLA DEVAM EDEN KUZEY ANKARA GİRİŞİ KENTSEL DÖNÜŞÜM VE GELİŞİM PROJESİ KAPSAMINDA, BAŞKENT’İN GİRİŞ KAPISI ESENBOĞA YOLU ÜZERİNDE IŞIL IŞIL VE YEMYEŞİL BİR ALANI YÜKSELİYOR
-PROJE’NİN 1 ETAP BÖLGESİ’NDE 650 BİN METREKARELİK BİR ALANDA YAPILAN PEYZAJ ÇALIŞMALARI İLE BÖLGE YEMYEŞİL, DEV BIR REKREASYON ALANINA BÜRÜNDÜ
-BAŞKAN GÖKÇEK:
“BÖLGEDE 50 FARKLI TÜRDE 43 BİN ADET İBRELİ VE YAPRAKLI AĞAÇ İLE AĞAÇÇIK, 3 MİLYON ADET DE ÇALI DİKİLDİ. AYRICA, 50 BİN METREKARE ÇİM SAHA VE 8 BİN METREKARE ALANI KAPSAYAN BİR PARK YAPILDI”


Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından çalışmaları hızla devam eden Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi kapsamında, Başkent’in giriş kapısı Esenboğa Yolu üzerinde ışıl ışıl ve yemyeşil bir yaşam alanı yükseliyor.
Büyükşehir Belediye Başkuzey_ank_400_2.jpgkanı Melih Gökçek, Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm Projesi ile Başkent’in Kuzey girişinde yepyeni ve modern bir şehir inşa edildiğini kaydederek, “Sağlıklı konutları, oksijen deposu rekreasyon alanları, sosyal donatı bölgeleri, bilim merkezleri, ışık ve fıskiye görüntüleri ile Kuzey Ankara Vadisi’nde ışıl ışıl bir yaşam alanı yükseliyor” dedi.
Proje’nin 1. Etap’ının Büyükşehir Belediyesi ile TOKİ ortaklığında gerçekleştirildiğini kaydeden Başkan Gökçek, alanda bir yandan inşaatlar devam ederken, bir yandan da rekreasyon ve sosyal donatı alanları, ışıklandırma çalışmaları ile bölgenin çehresinin şimdiden bambaşka bir görünüme kavuştuğunu kaydetti.
Bölgede bulunan toplam 650 bin metrekarelik bir alanda yapılan peyzaj çalışmaları ile bölgenin yemyeşil, dev bir rekreasyon alanına büründüğünü ifade eden Başkan Gökçek şunları söyledi:
“Bir yıla yakın bir süredir başladığımız çevre düzenleme ve yeşillendirme çalışmalarında sona gelindi. Bölgede 50 farklı türde 43 bin adet ibreli ve yapraklı ağaç, ağaççık ile 3 milyon adet çalı dikildi. 50 bin metrekare çim saha yapıldı. 8 bin metrekare alanı kapsayan bir park tamamlandı. Parkın içersinde yapılan voleybol, basketbol sahaları, spor aletleri, koşu parkuru, süs havuzu, çocuk oyun bölümleri, park mobilyaları ve aydınlatmalar tamamlanarak alan muhteşem bir görünüme kavuşturuldu.”
Esenboğa Yolu güzergahının tamamen gecekondulardan arındırılarak bambaşka bir görünüme kavuşturulduğunun altını çizen Başkan Gökçek, “Bu devasa Kentsel Dönüşüm Projesi sayesinde yeşilin her tonunun görülebileceği boylu ağaçlar, birbirinden farklı çiçekler, bitkilerle oluşturulan modern ve estetik peyzaj tasarımlarıyla Başkent’in akciğerleri olacak bir projeyi daha hayata geçirmiş olduk” diye konuştu.

-SOSYAL DONATI ALANLARI

Rekreasyonları ile suni göl ve göletlerin dışında bilim merkezi ve sosyal donatı alanlarıyla bölgenin cazibe merkezi haline geleceğini vurgulayan Başkan Gökçek, “Bölgede yaşayan vatandaşların sosyal ve kültürel tüm ihtiyaçlarını en üst düzeyde karşılayacak restoranlar, 2 adet açık amfi, kafeler, çok sayıda pastane, fast-food ve büfe, fitness center, çeşitli etkinliklere imkân verecek sosyal tesisler, tanıtım ve sergi salonu, spor sahaları, düğün ve nikâh salonu, konuk evi ve kabul salonu, yaşlılar, hanımlar ve gençler için aktivite ve kültür merkezleri ile okullar, cami ve sağlık ocaklarının da yapımı gerçekleştiriliyor. Ayrıca alışveriş ve ticaret merkezleri ile beş yıldızlı oteller de bölgede inşa edilecek” şeklinde konuştu.
Büyükşehir Belediyesi’nin hızlı bir şekilde sürdürdüğü çalışmaların bazı bölgelerde, açılan davalar sonucu verilen yürütmeyi durdurma kararları nedeniyle aksadığının altını çizen Başkan Melih Gökçek, “Açılan davalar, hem projede ciddi bir zaman kaybına, uygulama sürecinin sık sık kesintiye uğramasına ve aksaklıklara sebep oldu. En çok zararı da yine Başkentliler gördü” dedi.

-GÖRÜLMEMİŞ IŞIKLANDIRMA VE FİSKİYE ŞOV

Türkiye’nin en büyük bilim merkezinin de bu alanda yapılacağı müjdesini veren ve TÜBİTAK ile protokolün imzalandığını kaydeden Başkan Gökçek, ayrıca Proje kapsamında dünyada eşi benzeri olmayan fıskiye şovlar yapılacağını da ifade ederek, “Proje vadisi içinde yaklaşık 150 bin metrekarelik suni göl ve göletler yapılacak. Şimdiye kadar 20 bin metrekare göletin imalatı tamamlandı. Yapılan bu göletler içinde 15 ayrı noktada son teknoloji kullanılarak, ışıklarla renklendirilen fıskiyelerden, inanılmaz güzellikte su oyunlarıyla muhteşem bir görüntü elde edeceğiz. İnanıyorum ki sadece bu görüntüler için bile birçok kişi buraya gelecek” diye konuştu.

-ŞİMDİYE KADAR NELER YAPILDI?

Toplamda 7,5 milyon metrekare olan Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm Projesi Uygulama Alanı’nın, 4 milyon
kuzey_ank_400_3.jpgmetrekarelik 1. Etabı’nın uygulama süreci 2005 yılı Mart ayında start aldı. Geçen süre zarfında, hak sahiplerine öncelikle proje anlatılarak, sözleşmeler imzalandı. Ardından bölgeden 30 bin vatandaşın tahliyesi gerçekleştirildi ve boşalan 6 bin 500 gecekondu 1,5 yıl gibi kısa bir süre içinde yıkılarak, bu kötü görüntüden kurtarıldı. Yapılan bu çalışmaların ardından alt ve üst yapı çalışmaları gerçekleştirilerek, bölge, konut yapımına uygun hale getirildi.
Hak sahibi gecekondu sahipleri ile konut karşılığı anlaşma yapılırken, hak sahibi olmayan bin 464 gecekondu sahibi ne ise bedeli karşılığı 75 metrekarelik konutlar tahsis edildi. Bu nitelikteki hak sahipleri 2008 yılından itibaren TOKİ’nin Karacaören’de yapmış olduğu konutlara yerleştirildi.
Çalışmaların tüm hızıyla sürdüğü ve bir yaşam alanının yükseldiği projenin 1. Etap uygulaması kapsamında hak sahipleri için 16 ihale bölgesinde toplam 182 blokta, 3 bin 810 adedi-80 metrekare, 2 bin 80 adedi-100 metrekare, 2 bin 262 adedi-120 metrekarelik konut olmak üzere 8 bin 152 adet hak sahibi konutu yapılırken, bunun yanında 10 bin adet ise ticari amaçlı konut inşa ediliyor. Projenin finansmanı için planlanan bu yaklaşık 10 bin adet ticari konutun, ilk aşamada yaklaşık 950’sinin ihalesi yapılarak, imalatları da yüzde 25 oranında tamamlandı.
Ayrıca, inşası tamamlanan 3 bin 436 adet hak sahibi konutunun yerleri, Ocak ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla düzenlenen törenle, noter huzurunda çekilen kuralarla belirlendi. Yapımı devam etmekte olan 4 bin 619 hak sahibi konutunun ise imalat seviyeleri yüzde 90’lara ulaştı.
Bölgede 1 anaokulu, 3 İlköğretim okulunun yapımı tamamlanarak eğitim-öğretime hazır duruma getirildi. Ayrıca 3 adet anaokulunun, 2 adet ilköğretim okulunun, 2 adet de orta öğretim okulunun imalatları ortalama yüzde 80 seviyesinde devam ederken, 3 adet ilköğretim okulu ile 1 adet İmam Hatip Lisesi’nin de imalatına başlanacak.
Hak sahibi konutlarının bulunduğu bölgede eğitim kurumlarının yanı sıra, 2’si imalatı tamamlanan konut bölgelerinde diğer 3’ü de imalatı devam eden konut bölgelerinde olmak üzere 5 Aile Hekimliğinin yapımında son aşamaya gelinirken, yine 1 sağlık tesisinin yanı sıra 2 adet Ana Çocuk Sağlığı kurumunun da yapımı gerçekleştirilecek.