Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

-KUZEY ANKARA’DA KURALAR ÇEKİLİYOR (1)…

-ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İLE TOKİ ORTAKLIĞINDA YÜRÜTÜLEN KUZEY ANKARA GİRİŞİ KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ’NİN HAK SAHİBİ KONUTLARININ KURALARI ÇEKİLİYOR -BAŞBAKAN ERDOĞAN VE BAŞKAN GÖKÇEK’İN DE KATILIMIYLA GERÇEKLEŞEN TÖRENDE 278 HAK SAHİBİNİN KONUTLARI BELİRLENECEK -TÖRENE BAŞBAKAN ERDOĞAN VE BAŞKAN GÖKÇEK’İN YANI SIRA BAKANLAR, MİLLETVEKİLLERİ , TOKİ BAŞKANI, DAVETLİLER İLE HAK SAHİBİ VATANDAŞLAR KATILIYOR -KURA ÇEKİMİ ÖNCESİ KONUŞAN BAŞKAN GÖKÇEK: “ANKARA’NIN KUZEYİNDE BÜTÜN DÜNYAYA ÖRNEK BİR PROJE HAYATA GEÇİYOR” -“BURASINI GEZENLER ANKARA’YA AŞIK OLACAK”

20 Ocak 2012 Cuma 10:42
-KUZEY ANKARA’DA KURALAR ÇEKİLİYOR (1)…

TOY_4338_200.jpg

Büyükşehir Belediyesi ile Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ortaklığında yürütülen Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm Projesi 1. Etap’taki hak sahiplerinin kuraları çekiliyor.
        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in katılımıyla Ankara Spor Salonu’nda (Arena) düzenlenen törende 278 hak sahibinin konutları belirlenecek.
Ankara Spor Salonu’nda gerçekleşen kura çekim törenine Başbakan Erdoğan ve Başkan Gökçek’in yanı sıra Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın da bulunduğu Bakanlar Kurulu’nun bazı üyeleri, milletvekilleri,TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel ile çok sayıda davetli ve tüm hak sahipleri katılıyor.
  Tribünleri dolduran hak sahibi vatandaşların coşku dolu alkışları ve sloganlarının yankılandığı salondaki “Dönüşüme inananlar hayallerine kavuşuyor”, “Yolumuzdan geçerken artık etrafı seyretmeyi unutmayın”, “Artık çocuklarımızın da hayalleri var-Kuzey Ankaralılar” yazılı afişler de bölgedeki çalışmadan duyulan mutluluğu tüm konuklara yansıttı.

-ÖZEL YASAYLA 18 BİN KONUT

HAK_5280_200.jpg

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden (TBMM) özel yasa çıkarılarak uygulamaya konulan kentsel dönüşüm projelerinden biri olma özelliğine sahip olan ve Ankara Büyükşehir Belediyesi ile TOKİ’nin ortaklaşa gerçekleştirdiği, 2 etap olarak planlanan projede sosyal donatılar ve rekreasyon alanlarıyla birlikte toplam 18 bin konut üretilecek.
  Büyükşehir Belediyesi ve TOKİ işbirliğinde sorunsuz bir şekilde yıkımı gerçekleştirilen 6500 gecekondunun ve bölgede yaşanan çağdaşlaşma ile modernleşme sürecinin görüntülerinin yer aldığı sinevizyon gösterisiyle başlayan kura çekim töreni öncesi konuşma yapan TOKİ Başkanı Karabel ,hak sahiplerine sabırlı ve güvenli bekleyişlerden dolayı teşekkür etti.
          Projeye ilişkin de bilgiler veren Karabel, “Bu proje, 18 bin konut hacmi ile özel kanunla yürütülen en kapsamlı ve örnek niteliğindeki kentsel dönüşüm projelerimizin başında gelmektedir” dedi. Toplamda 10 milyon metrekare olarak belirlenen Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm Projesi uygulama alanının, 4 milyon metrekarelik 1. Etabı’nda, sözleşme sürecinin 2005 yılının Mart ayında başlatıldığını, yıkımların 2006 yılında Büyükşehir Belediyesi tarafından tamamlandığını ve 2007 yılında da TOKİ tarafından ilk temelin atıldığını kaydetti.
  Projenin aldığı ödüllere değinen ve çalışmanın büyüklüğüne ilişkin karşılaştırmalı örnekler veren TOKİ Başkanı Karabel, “Sözlerimi tamamlarken, Kuzey Ankara Giriş Kentsel Dönüşüm Projemizin konut sahibi vatandaşlarımıza hayırlı, uğurlu olmasını diliyor, bu projeyle Ankaralı hemşerilerimizin sadece konut sahibi değil, çağdaş yaşam standartlarında tüm sosyal donatılarıyla birlikte nitelikli bir yaşam çevresine kavuşmasını da sağlayan başta Sayın Başbakanımıza, bu projede emeği geçen Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Erdoğan Bayraktar’a, destek veren bakanlarımıza, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve TOBAŞ yetkililerine, projede büyük emeği olan TOKİ çalışanlarına, ayrıca destek veren herkese şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu. 
BAŞKAN GÖKÇEK:”ÖRNEK OLACAK BİR PROJE GERÇEKLEŞTİRİYORUZ”

KUB_0981_400.jpg

  Kürsüye hak sahibi vatandaşların alkışları ve sevinç sloganları eşliğinde çıkan Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de “Türkiye’nin ve Ankara’nın en önemli projelerinden birisi olan Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm Projesi kura dağıtım törenine hoş geldiniz” diyerek başladığı konuşmasında, “Sayın Başbakanımız yedi buçuk yıl önce, Ankara’nın kuzey girişinin yakışıksız olduğu ve buradaki vatandaşları üzmeden dünyaya örnek bir proje gerçekleştirmemiz için bize talimat verdi. Hemen harekete geçtik. Burası, bundan 7 yıl öncesine kadar Ankara’ya girerken ülkemizin prestijini sarsar bir konumdaydı. Bakanlarımızdan ayrı ayrı hep şunu dinliyorduk. ‘Yabancı konuklarımız geldiğinde buradan geçerken konuyu değiştirip, hep kapatmaya ve engellemeye çalışıyoruz’ diyorlardı. Bugün ise dünyaya örnek olacak bir dönüşüm projesini gerçekleştirmiş olmanın mutluluğu içerisindeyiz” dedi.
-“BURASINI GEZENLER ANKARA’YA AŞIK OLACAK”

HAK_5231_200.jpg

Bu yıl sonunda konutların yanından geçenlerin araçlarını yavaşlatıp konutları seyrettiklerinin görüleceğini anlatan Başkan Gökçek, “Doyulmaz ve muhteşem güzelliği birlikte göreceğiz. Dikmen Vadisi’ni gezenler hep hayran olmuşlardır. Kuzey Ankara’yı gezenler de inşallah Ankara’ya aşık olacaklar. Fazla değil bu sene sonunda göreceğiz ve sizler orada yaşacaksınız” diye konuştu.
  Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm Projesi’nde yaşanan sürece ilişkin de açıklamada bulunan Başkan Melih Gökçek, “Projeyi, normalde 3-4 senede bitirmemiz gerekirken, 7 sene sürdü. Nedenlerine gelince. Kanun 2004’te çıktı. 2005’te tapu ve devirlere başladık. 2007 ortalarına kadar da kamulaştırma faaliyetleri bitti. Bunlar bitmeden inşaatlara başlamamız kanunen imkansızdı. 2007 yılının Kasım ayında temelleri attık” dedi.
-“4 MAHKEME KARARI İLE KARŞI KARŞIYA KALDIK”
         Bölgedeki 1600 vatandaşı Büyükşehir Belediyesi lojmanlarına yerleştirdiklerini ve 4500 vatandaşa kira yardımı yaptıklarını anlatan Başkan Melih Gökçek, toplam 60 milyon lira kira bedeli ödediklerini kaydederek, “2007 Kasım ayından sonra inşaatlara başlamadan önce yürütmeyi durdurma kararları geldi. 4 tane mahkeme kararıyla karşı karşıya kaldık” diye konuştu.

Mahkeme kararlarının tarihlerini de tek tek konuklara okuyan Başkan Melih Gökçek, son kararın da 2011 yılının Nisan ayında açıklandığını kaydederek, bu kararların hepsinin yürütmeyi durdurma kararları olduğunu bildirdi.  Başkan Gökçek, “Mecburen yeniden planlar yapıldı.Her mahkeme kararı için minimum 6-9 ay arasında süreler yaşandı. Çok enteresan 13 metrekarelik arsa için açılan dava ile 4 milyon metrekarelik projeye yürütmeyi durdurma geliyordu. Sizlere duyurmadık çünkü tereddüt yaşamanızı istemedik. 2 sene mahkeme kararlarıyla geçti. Onun haricinde süratle bitti” dedi.
 Mahkeme kararlarının olmaması durumunda, bölgedeki 1400 hak sahibi olmayan vatandaş için Karacaören’de yapılan ve 1,5 sene gibi rekor bir zamanda bitirilen konutlar gibi hızla bir şekilde bitirilebileceğini anlatan Başkan Gökçek, “Bu gecikmenin mahkeme kararlarından dolayı uzadığını bilmenizi istiyorum. Bundan sonra çok daha hızlı gidecek inşallah. Bugüne kadar buraya 1 katrilyon liranın üzerinde para sarf edildi. İnşaatların da tamamı bittiğinde 3 katrilyondan fazla para sarf edilmiş olacak. Şunları da ifade etmek istiyorum ki yapılan okulların yanında buraya yeni okullar ilave edilecek. Meslek okulları ve imam hatip okulu yapılacak ve sayı daha da artacak. Değerli olan bir yerde alışveriş merkezi kurulacak. İnşallah oraya ayrı bir görkem kazandırılacak. Buraya yapılan rekreasyon alanı 650 bin metrekare, etrafında yaşam alanları var”  diye konuştu.
  Bölgede yapılacak diğer sosyal donatılara da değinen Başkan Melih Gökçek, “Bir müjde daha vermek istiyorum. Sayın Başbakanımız seçimlerden önce söyledi. İnşallah nasip olursa Havaalanından Kızılay’a yeni bir metro kurulacak ve sevincimiz bir kat daha artacak” dedi.
  Proje’nin, dünyanın saygın ödüllerine layık görüldüğüne değinen ve ödülleri de konuklara aktaran Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek, kura çekim törenin ardından hak sahiplerinin bir ay içerisinde evlerinde oturmaya başlayabileceklerini ancak yine de ısınma konusunda apartmanlarda anlaşmazlıklara neden olabileceğinden dolayı Nisan ayını beklemelerinin daha iyi olacağını kaydetti.  Başkan Gökçek, “Ama takdir sizin. Anahtarı alır almaz oturabilirsiniz. Hayırlı uğurlu olsun. Tamamlanan 3 bin 446 konutun dışında da geriye kalan hak sahipleri de kuraları tek tek çekecek ve herkesin dairesi burada belli olacak. Gazetelere de ilan verdik görebilirsiniz” diye konuştu.
  Projenin uzun yıllardır hiçbir hükümet tarafından başlatılamadığını ancak AK Parti hükümeti döneminde Ankara’nın kuzey girişinin son derece görkemli hale geldiğini belirten Başkan Gökçek, “Ankara’nın kuzeyinde bütün dünyaya örnek bir proje hayata geçiyor. Burada hayat daha mutlu geçecek ve çocuklarımız daha mutlu büyüyecek. Evleriniz şen olsun” dedi.
 Tören Başbakan Erdoğan’ın konuşmasıyla devam ediyor.

Kuzey Ankara’da Kuralar Çekiliyor (2)…

(DEVAM EDECEK….)