Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Mamak Çöplüğü “Endüstri Parkı”Gibi…

-BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN UYGULADIĞI “ANKARA KATI ATIK YÖNETİMİ PROJESİ” İLE MAMAK ÇÖPLÜĞÜ “ENDÜSTRİ PARKI”NA DÖNÜŞTÜ -MAMAK ÇÖPLÜĞÜ’NDE ŞİMDİ DE HİÇBİR DEĞERİ KALMAYAN ORGANİK ATIK YAKITA DÖNÜŞTÜRÜLEREK EKONOMİYE KAZANDIRILIYOR

26 Ocak 2012 Perşembe 15:50
Mamak Çöplüğü “Endüstri Parkı”Gibi…

mamak_200.jpg

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin uyguladığı “Ankara Katı Atık Yönetimi Projesi” ile günlük 4 bin tonun üzerinde çöpün depolandığı Mamak Çöplüğü, çevreci, ülke ekonomisine kaynak sunan ve bölgedeki yaşam kalitesini artıran bir yapılanmanın odağı oldu.
“Endüstri Parkı”na dönüşen Mamak Çöplüğü’nde teknolojinin tüm olanakları kullanılarak kurulan RDF (atıktan türetilmiş yakıt) ünitesinde üretime başlandı.
Mamak Çöplüğü’nde geri dönüşümü mümkün olan evsel atığı ekonomiye kazandıran yönetim, şimdi de hiçbir değerinin kalmadığı düşünülen organik atığı, çevreyi kirletme faktörünü ve ekonomik değerleri dikkate alarak ülke ekonomisine kazandırıyor.
Çöplük alanında kurulan RDF ünitesinde, geri dönüşümü mümkün materyallerden ayrıştırılan organik evsel atık, yakıta dönüştürülüyor.
Bugüne kadar geri dönüştürülemediği için depolama alanlarına gönderilen organik evsel atıktan türetilen yakıt, fosil yakıtlar yerine çimento fırınlarında ek yakıt olarak kullanılıyor.
RDF üniteden parçalanarak çıkan ve kalorifik değeri yaklaşık 4 bin kcal/kg olan kısım, çimento fabrikalarında kullanılacak fiziksel büyüklüğe indirilmek üzere, son parçalayıcıda kıyılarak uygun hale getiriliyor.
Organik atıktan türetilen bu yakıt, çimento imalatında ek yakıt olarak kullanılmak üzere söz konusu sektöre pazarlanıyor.

-HEDEF ATIK MİKTARINI EN AZA İNDİRMEK-
Ankara Büyükşehir Belediyesi adına projenin uygulamasını yürüten Invest Trading Consulting Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kantur, “Ankara Katı Atık Projesi”nde nihai amacın depolanacak atık miktarını en aza indirerek, depolama alanlarının ömrünü uzatmak olduğunu söyledi.
Mamak Çöplüğü’nde çağdaş, sürdürülebilir ve tüm dünyada kabul gören geri kazanım, bertaraf ve ıslah yöntemlerinin başarı ile uygulandığını ifade eden Kantur, kurulan sistemin bir bütün olduğunu, vahşi depolama sahalarının rehabilitasyonu, düzenli depolama alanlarının projelendirilmesi ve işletilmesi, metan ve diğer gazlardan enerji üretimi, tehlikeli ve tıbbi atıkların bertaraf edilmesi, ambalaj ve hafriyat atıklarının geri kazanımı gibi çalışmaları da eş zamanlı bir dizi faaliyet olarak tanımladı. Ali Kantur, tesiste devam eden çalışmaları en üst düzeyde verime ulaştırmak ve yeni projeler geliştirmek için AR-GE birimini kurduklarını kaydetti.