Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Mamak Çöplüğü’nün Ardindan Bir Işik Da Sincan Çadirtepe’den

Sincan Çadirtepe Kati Atik Depolama Alanina Yakin İlçelerden Getirilen Günlük Ortalama 700- 800 Ton Çöpten 2.8 Megawatt/Saat Elektrik Enerjisi Üretiliyor -Büyükşehir Belediyesi’nin Uyguladiği Katik Atik Projesiyle 2009 Yilinda 520 Bin Ton Karbondioksite Eşdeğer Metan Gazi Elektrik Enerjisine Dönüştürülerek Atmosfer Korundu

12 Ocak 2010 Salı 07:34
Mamak Çöplüğü’nün Ardindan Bir Işik Da Sincan Çadirtepe’den

1.gif

Mamak Çöplüğü’nün ardından Sincan Çadırtepe Katı Atık Depolama Alanı’nda da elektrik enerjisi üretilmeye başlandı. Mamak Çöplüğü’nde üretilen 22.4 Megawat / saat elektrik ile Çadırtepe’de üretilen 2.8 megawat/saat elektrik enerjisi ulusal elektrik şebekesine bağlandı.
Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin başarıyla gerçekleştirdiği “Ankara Katı Atık Projesi” ile Başkent’te sorun olmaktan çıkan çöp, enerji hammaddesi olarak aranılan değerli bir materyale dönüştü.
Proje kapsamında, Sincan Çadırtepe Katı Atık Depolama Alanına taşınan günlük ortalama 750-800 ton arası çöpten, sahada kurulan iki elektrik enerji üretim ünitesiyle 2.8 megawat/saat elektrik enerjisi üretiliyor.

2.gif
Çadırtepe’de üretilen 2.8 megawat/saat elektrik enerjisi de Mamak Çöplüğü’nde üretilen 22.4 Megawat / saat elektrik enerjisi gibi ulusal elektrik şebekesine bağlanarak, Başkent’in yaklaşık 800 megawat /saat’lik toplam elektrik enerjisi tüketiminin yüzde 3’ünü sağlıyor.
Mamak Çöplüğü’nde problemi çözen Büyükşehir Belediyesi, Başkent’in genişleyen mücavir alan sınırları ve artan nüfusunu dikkate alarak, çöp konusunda alternatif alanlar yaratıyor. Proje çerçevesinde bölgeye yakın Sincan, Etimesgut ve Kazan belediyeleri, ilçelerinde topladıkları çöpleri, altyapısı tamamlanan Sincan Çadırtepe Katı Atık Alanı’na taşıyor.
Bölgede 7 bin metrekarelik bir alana, Mamak Çöplüğü’ndeki tesisin bir benzeri inşa edildi. Günde bin ton çöpü ayrıştıracak kapasitedeki tam otomatik “Geri Kazanım Tesisi”nde kağıt, cam, metal gibi geri dönüşümü mümkün olan materyaller sınıflandırılarak ayrıştırılıyor.
Sincan Katı Atık Depolama Alanı’nda düzenli olarak çöp depolanmaya başlanması üzerine bölgede 100 bin ton kapasiteli bir ara depolama tesisi yapıldı. Sahada Entegre Endüstriyel ve Tıbbi Atık Bertaraf Tesisi inşasının da devam ettiğini belirten yetkililer, yakında katı atık depolama alanına endüstriyel atık kabul etmeye başlayacaklarını da kaydettiler.-BÖLGEYE 3500 AĞAÇ DİKİLDİ-
Sincan Çadırtepe Katı Atık Depolama Alanı’nda gerçekleştirilen planlı düzenlemelerde, çevre faktörünün de ön plana çıkarılması bölgenin ve kentin geleceği için olumlu gelişme olarak değerlendirildi.
Ankara Büyükşehir Belediyesi’nce bu yıl çoğunluğu ıhlamur ağacı olmak üzere bölgeye toplam 3 bin 500 adet ağaç dikildiğini ifade eden yetkililer, önümüzdeki günlerde bölgenin ağaçlandırılmasına hız verilerek devam edileceğini söylediler.
Büyükşehir Belediyesi Ankara Katı Atık Yönetimi Projesi’yle ulusal ve küresel ölçekte çevreyi en üst düzeyde korurken, projenin en büyük katkısının metan gazının bertaraf edilmesiyle sağlandığı bildirildi. 
Atmosfere karışarak sera gazı etkisi ile iklim değişikliğine neden olan gazlardan metan gazının, karbondioksit gazından 21 kat daha fazla ısı tutma özelliği ile Dünya için önemli bir tehlike teşkil ettiği belirtildi.
Mamak Çöplüğü’nde kısa sürede yaşanan inanılmaz gelişme sonucu, çöplükte uzun yılların birikimiyle kontrol dışı oluşan gazlar çevreye zarar vermeden elektrik enerjisine dönüştürülerek bertaraf ediliyor.
Mamak Çöplüğü ve Sincan Çadırtepe Katı Atık Depolama
Alanı’nda kurulan elektrik santrallerinde 2009 yılında 520 bin ton karbondioksite eşdeğer metan gazı elektrik enerjisine dönüştürüldü.