MAMAK ÇÖPLÜĞÜ'NDE ORKİDE ZAMANI
Mamak Çöplüğü açan rengarenk orkidelerin büyüleyici güzelliği ile süslendi. Çoğunluğu beyaz olmak üzere, mor, bordo ve değişik renklerin oluşturduğu birbirinden farklı desen ve yapıları ile orkideler, Mamak Çöplüğü’nün yeni simgesi olmaya aday.
07 Mayıs 2013 Salı 00:00Mamak Çöplüğü, Büyükşehir Belediyesi’nin uyguladığı “Ankara Katı Atık Projesi” ile gelişmenin, güzelliklerin merkezi oldu
Mamak Çöplüğü açan rengarenk orkidelerin büyüleyici güzelliği ile süslendi. Çoğunluğu beyaz olmak üzere, mor, bordo ve değişik renklerin oluşturduğu birbirinden farklı desen ve yapıları ile orkideler, Mamak Çöplüğü’nün yeni simgesi olmaya aday.
Tropikal iklimde özellikle Uzak Doğu’da Tayland, Tayvan ve civarlarında yoğun olarak bulunan, narin yapısıyla farklı iklimlere uyum gösteremeyen Orkide, yetiştirilmesi ve bakımı özel itina isteyen bir çiçek olarak dikkat çekiyor.
Mamak Çöplüğü’ne geçen yıl sonunda getirilen 1300 orkide fidesinin, sera içerisinde 300 metrekarelik bir alanda, özel bakımı ile başlayan çalışma, Ankaralı Orkide meraklıları için güzel bir sürprize dönüştü.
Geçmişte olumsuzlukların kaynağı olarak bilinen Mamak Çöplüğü, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin uyguladığı “Ankara Katı Atık Projesi” ile gelişmenin, güzelliklerin merkezi oldu.
Islah çalışmalarının ardından “Endüstri Parkı” kimliğine kavuşan bölge, ağaçlandırma seferberliği, seralarda yetiştirilen domates ve çilek gibi tarımsal faaliyetlerle oluşan olumlu imaj, özel olarak getirilen orkide fidelerinin açan çiçekleriyle yeni bir boyut kazandı.
Yoğun bir bakım aşaması ile serada çiçek açan orkide çiçeklerinin Ankaralılardan yoğun ilgi gördüğüne dikkat çeken yetkililer, gelen talep ve tecrübeleri doğrultusunda önümüzdeki aylarda Orkide çiçeği üretimine de geçmeyi planladıklarını söylediler.
-NARİN VE NAZLI YAPISIYLA ORKİDE-
Mamak Çöplüğü, çevre dostu “Endüstri Parkı” kimliği ile bölgedeki gelişimin odak noktası olarak şimdi de orkide meraklılarının uğrak bölgesi haline geldi.
Tropikal bir ortamda yaşayabilen, sıcağı seven, fakat doğrudan güneş ışığına maruz kaldığında yaşamayan bu narin çiçek için serada özel koşullar hazırlandı.
Güneş ışınlarının engellendiği serada gece ve gündüz sıcaklık farkının 6 - 8 dereceden fazla olmadığı 20 – 26 dereceleri sağlandı, yüzde 80’lik nem oranı oluşturuldu.
Serada oluşturulan uygun koşullar ve titizlikle gerçekleştirilen bakımın ardından, değişik renk, desen ve yapılarda açan çiçekler Ankaralı Orkide meraklılarına uygun fiyatlarla sunuluyor.
Orkidelerin canlı kalabilmeleri için özel şartlara ihtiyaç duyduğuna dikkat çeken uzmanlar, bakımlarının da özel itina ile sürdürülmesi gerektiğini söyleyerek, şu tavsiyelerde bulunuyorlar:
“Orkidenin uzun yaşayabilmesi için ılık ve aydınlık bir yerde güneş ışığına doğrudan maruz kalmayacağı bir ortamda bulundurun. Güzel ve uzun ömürlü çiçekler için orkidelerin gece ve gündüz arasında 6-8 derece bir ısı farkına ihtiyaç duydukları için, ideal sıcaklıklar cinsine göre biraz değişmekle beraber, gündüz: 20-25, gece: 16 - 17 derecelerde kalmalarına özen gösterin.
Şeffaf saksılarda, geçirgen bir toprakta bulundurun ve bayat olmayan bir suyla sulayın. Oksijeni az olan su, çiçeğin köklerine zarar vererek onların çürümesine neden olur. Bundan dolayı çiçekte kullanılacak suyun oksijen seviyesinin yüksek olmasına dikkat edin.
Saksıdaki orkideleri kireçli musluk suyuyla sulamayın yağmur suyu veya oda sıcaklığında ılık bir suyla haftada en az iki kez sulayın.”