MANSUR YAVAŞ, TARIM FUARI AÇILIŞINA KATILDI

Gölbaşı’nda düzenlenen “AGROTEC 27. Uluslararası Tarım Fuarı”nın açılışına katılan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, çiftçinin her zaman yanında olacaklarını belirterek “Ankara’daki çiftçimiz, yaptığımız destekler sayesinde tekrar üretmeye başladı” dedi.

13 Eylül 2024 Cuma 11:49
MANSUR YAVAŞ, TARIM FUARI AÇILIŞINA KATILDI

Türkiye’nin en kapsamlı kırsal kalkınma desteklerine imza atan Ankara Büyükşehir Belediyesi; sürdürülebilir ve teknolojik tarım uygulamalarıyla üreticilerin yanında olmaya devam ediyor.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Gölbaşı Belediyesi tarafından düzenlenen “AGROTEC 27. Uluslararası Tarım Fuarı”nın açılışına katıldı.

15 Eylül 2024 tarihine kadar Gölbaşı Fuar Alanı’nda gerçekleşen ve tarım makinelerinden tohum teknolojilerine kadar geniş bir ürün yelpazesinin ziyaretçilere tanıtıldığı fuarda ayrıca Ankara Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından kurulan stantta hayata geçirilen kırsal kalkınma projeleri anlatılıyor.

YAVAŞ: “BÜTÜN ÇİFTÇİLERİMİZE, SÜREKLİ OLARAK DESTEK OLUYORUZ”

Fuar açılışında konuşan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “İşbaşına geldiğimizde Ankara’nın bütün yerleşim bölgelerinin toplamda sadece yüzde 3’ünü teşkil ettiğini ve arazilerin yüzde 97’sinin boş olduğunu fark ettik. Bu yüzde 97’lik kısmın yüzde 50’si de tarıma uygun. Eskiden insanların burada tarım yaptığını ancak köy okullarının kapatılması, yıllardır sürdürülen tarım politikaları nedeniyle insanların tarımı bırakıp kent merkezlerine gelip ve orada üstelik kendilerine veya şartlarına uygun iş bulamadan yaşadıklarını gördük. Kalkınmanın en önemli ögesi, var olan değerlerini tekrar harekete geçirip orada üretimi sağlamaktır” dedi.

Ankara’da 37 bin kayıtlı çiftçi olduğunu söyleyerek açıklamalarını sürdüren Yavaş, “20 binin üzerindeki çiftçimizle birebir temas halindeyiz. Hatta ve hatta uydudan bunların topraklarını izleyerek kendilerini gerek üretim gerek üretimdeki sıkıntılarıyla ilgili bilgilendiriyoruz. Geldiğimizden beri, sürekli olarak bütün çiftçilerimize destek oluyoruz. Sadece tohum vermiyoruz. Sıvı gübre, çiftçilerin üretmesi için fide,  sulama borusu,  damlama sulama gibi tüm ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Mazot yardımı yapıyoruz” diye konuştu.

“ÇİFTÇİMİZ TEKRAR ÜRETMEYE BAŞLADI”

Çiftçilerin süregelen mevcut politikalardan dolayı üretimi bırakmak durumunda kaldığını sözlerine ekleyen Yavaş, “Yaptığımız bu desteklerle Ankara’da çiftçimiz tekrar üretmeye başladı. 2025 yılı için maalesef bir takım destekleme kararlarının tasarruf tedbirleri nedeniyle ortadan kaldırıldığı söyleniyor. Bunun derhal, daha fazla desteklenmesi lazım. Biz pandemi dönemi yaşadık. Ukrayna, pandemi döneminde ne kadar kapanacağımızı bilmediği için bize buğday göndermeyi kesti. Rusya, Ukrayna savaşı nedeniyle yaşanan buğday krizini görüyorsunuz. Hâlbuki bizim çocukluğumuzda Türkiye'den bahsedilirken dünyada kendi kendine yeten ender ülkelerden birisi diye övünürdük. Çok eskiden beri sürdürülen, ufak çiftçinin çiftçilik yapmasını engelleyen, bunun sadece büyük çiftçilerin eliyle yapılmasını isteyen projeler nedeniyle ve diğer sebeplerle maalesef çiftçimiz üretimi bırakmak durumunda kaldı”  ifadelerini kullandı.

“Biz, Ankara Büyükşehir olarak Ankara’da, tarım ve hayvancılığı sonuna kadar destekliyoruz, desteklemeye de devam edeceğiz” diye konuşan Yavaş, şöyle devam etti:

“Şu anda Ankara’da 100 bin dönüm civarı alanda sulu tarım yapılıyor. Yine hayvancılık konusunda binlerce dereye tepeye oluklar konulmak suretiyle orada hayvancılık yapanların da aynı şekilde bu işe devam etmesi sağlanıyor. Hemen şu arkanızda 3,5 milyon metrekare yerimiz var. Orada çiftçilerimize “Tarım Akademisi” kuruluyor ve orada birtakım eğitimler verilecek. Aynı zamanda örnek üretim modellerimizle, örneğin orada ürettiğimiz mısır ve diğer ürünlerle yaklaşık 3 bin ton silaj yapıp, bunu da Ankara'nın civarında kendi kendine 3-5 tane ineğiyle geçimini sağlayan dar gelirli ailelere ücretsiz dağıtıyoruz. Belediye şirketimizde ürettiğimiz damlama sulama boruları ki belediyenin atık plastiklerini alıp onları damlama sulama borusu yapmak suretiyle, Ankara çiftçisinin özellikle ihtiyacı olanlarına da dağıtmak suretiyle hem sınırsız su kullanımının önüne geçiyoruz hem de maliyeti düşürücü kendileriyle çalışma yapıyoruz.”

ODABAŞI: “BU GÜZEL İLÇEDE TARIMIN ÖNEMİNİN FARKINDAYIZ”

Konuşmasında; Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ankara Kent Konseyi ve Gölbaşı Belediyesi paydaşlığında fuarın düzenlendiğini kaydeden Gölbaşı Belediye Başkanı Yakup Odabaşı da “Bu güzel ilçede tarımın öneminin farkındayız. Tarım atalardan bize kalan bir miras. Geçmişten günümüze çok önemli bir geçim kaynağımız. Bu yüzyılda ve gelecek yüzyıllarda tarımın önemi daha da artacak ve devam edecek. Tarımın daha verimli olması, çiftçilerimizin daha bereketli ürünler üretmesi için sanayiye ve teknolojiye ihtiyacı var. İşte tam bu noktada inşallah bu tarım fuarımız da teknolojik gelişmeleriyle çiftçilerimize katkıda bulunacak. Her zaman çiftçilerimizin, üretenin yanında olacağız, üreticiyi destekleyeceğiz” dedi.