Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Mezarlıklar Bayrama Hazır

-Büyükşehir Belediyesi Karşıyaka Mezarlığında Açtığı Yeni Yollar, Araçlar İçin Tahsis Ettiği Park Alanları ve Trafik Levhalari İle Mezarlık Alanında Trafiği Rahatlatti

01 Eylül 2010 Çarşamba 00:51
Mezarlıklar Bayrama Hazır

Ankara’da mezarlıklar Ramazan Bayramı’nda yaşanacak yoğun ziyaretçi akınına hazır.
Büyükşehir Belediyesi özellikle Başkent’te defin işlemlerinin yükünü taşıyan Karşıyaka Mezarlığı’nda yeni açılan adalara ulaşımı sağlamak amacıyla yapılan yolların tamamının asfaltlarken, araçların rahatça park edebilmelerini sağlamak amacıyla özel alanlar oluşturdu. Aracı bulunmayan Başkentlilerin de ziyaretleri sırasında zorluk çekmemeleri için 10 midibüs mesai saatleri içerisinde Karşıyaka Mezarlığı’nda görev yapıyor.

1.JPG
Karşıyaka Mezarlığı’nda defin ve ziyaret işlerinin en rahat şekilde gerçekleştirilmesi için yeni defin alanlarına ulaşımı sağlayacak yollar araçların park yapabileceği genişlikte açılarak, trafik levhaları ile donatıldı.
Yeni açılan adalara ulaşımı sağlamak için açılan yolların tamamının asfaltlandığına değinen Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Mezarlıklar Şubesi Müdürü Şükrü Çetin, ada kenarlarında tahsis edilen özel park yerlerinin, defin alanlarına araçlarıyla giden merhum yakınlarına büyük kolaylık sağladığını ve trafik düzeni için önemli işlevi olduğunu belirtti.
Karşıyaka Mezarlığı’nda gerçekleştirilen yol açma ve genişletme çalışmalarının Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı’nca gerçekleştirildiğine dikkat çeken Şükrü Çetin, bu yolların yine aynı daire başkanlığınca asfaltlanarak vatandaşın hizmetine uygun duruma getirildiğini söyledi.
Karşıyaka Mezarlığı’nın genişliği ve defin alanları arasındaki uzaklık dikkate alındığında, yaya olarak gerçekleştirilen mezar ziyaretinde zorluklar yaşanabileceğine değinen Şükrü Çetin, özel araçları olmadan mezarlık ziyaretinde bulunan vatandaşlar için 10 midibüsün mezarlık alanı içerisinde mesai saatleri dahilinde her yarım saatte bir ring yaptığını ifade etti.   
-MEZARLIKTA HEYELAN TEHLİKESİ ÖNLENDİ- Karşıyaka Mezarlığı’nda daha önce defin işlemlerinin yapıldığı ve devam ettiği bazı adalarda toprak kayması nedeniyle mezarların kayması ve bozulması gibi bir sorun yaşadıklarına dikkat çeken Şükrü Çetin, bu alanları tek tek tespit ettiklerini ve riskli alanları hafriyat ile doldurulduklarını söyledi.
Bu konuda yapılan çalışmanın riski ortadan kaldırmanın ötesinde olduğunu, bunu da sıkıntı yaşayan bazı merhum yakınlarının ifadelerinden anladıklarını söyleyen Şükrü Çetin, “Daha önce yakınlarının mezarlarının toprak kaymasından zarar görerek bozulacağında endişe eden çok sayıda kişi, şimdiki durumu hayret verici bir gelişme olarak niteleyerek, bize memnuniyetlerini ifade ediyorlar” dedi. 
 -SU SORUNU ÇÖZÜLDÜ-
Sağlık İşleri Daire Başkanlığı Mezarlıklar Şube Müdürlüğü’nün ASKİ ile yaptığı işbirliği sonucu Karşıyaka Mezarlığı’nda daha önce su hattı bulunmayan adalara içme suyu boru hattı döşendiğini belirten Şükrü Çetin, hattın döşenmesinin ardından belirledikleri 12 çeşme yerine Selçuklu ve Osmanlı Mimari özelliklerini taşıyan çeşmenin yapılması için altyapıyı hazır hale getirdiklerini ifade etti.

2.jpg
Şu anda yakınlarının anısına bu çeşmelerden yaptırmayı taahhüt eden kişilerin yaptırdığı 8 estetik çeşmenin mezarlık alanını süslediğini kaydeden Şükrü Çetin, yeri belirlenen 4 çeşmenin de en kısa zamanda hizmete gireceğini ve bundan sonra da gerekli olduğu tespit edilecek yerler için de çeşme ruhsatı verileceğini söyledi.
Defin alanı dışarısında, mezarlık alanında çıkan ve boşa akan sulamaya uygun bir kaynak suyunu da değerlendirdiklerini anlatan Şükrü Çetin, “Boşa akan bu suyu, 2. Kapıya yakın bir yerde yaptığımız bir çeşme ile vatandaşlarımızın mezarlarını sulayabilecekleri bir kaynağı da hizmete sunduk” dedi.  
 -MEZARLIK ALANINA DEV AYDINLATMA-
Karşıyaka Mezarlığı modern teknolojinin olanaklarından yararlanılarak dev aydınlatma sistemi ile donatılıyor. Mezarlık alanının tümüyle aydınlatılması için belirledikleri 8 ayrı merkezi noktaya 25’er metre uzunluğunda metal direkler dikildiğini anlatan Şükrü Çetin, bu direklerin her biri üzerine yerleştirilen 10 projektörle 150 metre çapında bir dairesel alanın aydınlatılacağını ifade etti.