Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Mogan Ve Eymir Gölleri’nde Su Tahliyesi…

-Aski Genel Müdürü Kamil Kılıç: “Kendi Sorumluluk Alanımızda Bulunmamasına Rağmen Karların Erimesiyle Birlikte Göllerde Yükselen Su Seviyesi, Kontrol Altına Alındı” “Suyun Tahliyesi İçin Kritik Noktalardaki Bölgelerin Temizliği Ve Islahı Gerçekleştirildi”

18 Mart 2011 Cuma 09:11
Mogan Ve Eymir Gölleri’nde Su Tahliyesi…

ASKİ Genel Müdürü Kamil Kılıç, havaların ısınmasıyla birlikte yağmurların ve eriyen karların Mogan ve Eymir Göllerindeki su seviyesini yükselttiğini belirterek, göllerdeki olası su taşkının önüne geçmek için gerekli çalışmaların çok kısa süre içerisinde gerçekleştirildiğini söyledi.
 Havaların aniden ısınmasıyla birlikte eriyen karların günde 700 bin metreküp suyu göllere getirdiğini ifade eden Kılıç, “Ankara’nın en büyük kapasiteye sahip doğal gölü olan Mogan Gölü tamamen dolarak, maksimum seviyeye çıkmıştır.  Bu mevsimde  göle gelen su miktarı günde en fazla 300 bin metreküp olurken, son bir haftadır bu miktar 700 bin metreküpün üzerine çıkmıştır.  Göllere gelen suyun Ankara’nın bir günlük içme suyu ihtiyacına neredeyse denk geldiğini düşünürsek, bu gelen su miktarının ne kadar çok olduğunu da anlamış oluruz” dedi.

1.JPG
 ASKİ Genel Müdürü Kılıç, Mogan ve Eymir Göllerindeki su tahliye işleminin kendi sorumluluk alanlarında olmamasına rağmen, ASKİ’nin müdahalede bulunduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

2.jpg
 “ASKİ buraya müdahale etmeden önce göllerdeki fazla suyun tahliye edildiği kanallar tıkanmıştı. Biz öncelikle gelen aşırı yağmur  ve kar sularının tahliyesine engel bu kanallardaki temizlik işlemini gerçekleştirdik. Kanallardaki sazlıklar ve atıklar için özel göl temizleme aracını devreye sokarak, kanalların temizliğini gerçekleştirdik.  Ekiplerimizle üç gündür geceli  gündüzlü  yaptığımız çalışmalar sonucunda dere yataklarından suyun sorunsuz bir şekilde akmasını sağladık. Böylece Mogan ve Eymir Göllerindeki olası su taşkınlarının da önüne geçmiş olduk.”
 Mogan Gölü’nün oldukça büyük bir göl olduğunu kaydeden Kılıç, “Mogan Gölü 12 farklı dereden gelen suyla besleniyor. Eymir Gölü’nün ise ana kaynağı yüzde 98 oranında Mogan Gölü’nden gelen sulardır.  Eriyen karlarla Mogan Gölü’ne gelen sular, oradan Eymir Gölü’ne ve buradan da sırasıyla İmrahor Vadisi’ne, İncesu Deresi’ne gelir. Sonrasında ise bu su Akköprü mevkiindeki Ankara Çayı’na karışır” diye konuştu.
 ASKİ Genel Müdürü Kılıç, ekiplerince yapılan çalışmalar sonucunda Mogan ve Eymir Göllerindeki su taşkınlarının önüne geçilerek, gerekli tedbirlerin alındığını ifade ederek, “ Ayrıca İmrahor Vadisi’ndeki bazı çukur yerlerde göletler oluşmuştur. Vatandaşların dikkatli olarak buralardan uzak durması gerekiyor” diye konuştu.