Mogan Ve Eymir Gölleri’nde Taşkın Önlemi…
-ASKİ GENEL MÜDÜRÜ KAMİL KILIÇ, GÖL HAVZALARINDA BİRİKEN KARIN ERİMESİ SONUCU, YÜKSELEN SULARDA TAŞKIN TEHLİKESİNİN YAŞANABİLECEĞİNİ SÖYLEDİ - KILIÇ: “MEYDANA GELEBİLECEK OLASI TAŞKINLARIN YAŞANMAMASI İÇİN GÖLLERDEN KONTROLLÜ OLARAK SU TAHLİYE EDİYORUZ”
30 Ocak 2012 Pazartesi 13:53ASKİ Genel Müdürü Kamil Kılıç, Ankara genelinde yağan karın barajlara etkisinin sevindirici olduğunu belirtirken, Mogan ve Eymir Gölleri’ndeki kar miktarının 50 santimetreye çıktığını ve bu karın aniden erimesi durumunda, bölgedeki tesisler ile İmrahor Vadisi’nde olası sel tehlikesinin ise endişe verici olduğunu söyledi.
Göllerde, meydana gelecek sel ve taşkın riskine karşın her türlü önlem alındığını vurgulayan Kılıç, ASKİ ekiplerinin Mogan ve Eymir Gölleri’nden, her gün kontrollü olarak su tahliyesi gerçekleştirdiklerini kaydetti.
Beyaza bürünen Mogan ve Eymir Göl havzalarında biriken karın, göllerdeki su miktarını önemli ölçüde artırdığını ifade eden Kamil Kılıç, “ASKİ olarak, göller havzasında yetkimiz bulunmamasına rağmen, yaşanabilecek su taşkınlarının önüne geçmek amacıyla önlemler alıyoruz. Bu amaçla bölgede 24 saat görev yapan ekiplerimizle göllerden kontrollü olarak su bırakarak taşkınlara engel olmaya çalışıyoruz” dedi.
-GÜNDE 250 BİN İLE 750 BİN METREKÜP ARASINDA SU TAHLİYE EDİLİYOR
Genel Müdür Kılıç, Ankara’da son yılların en yoğun kar yağışının gerçekleştiğini ifade ettiği konuşmasında şunları söyledi:
“Kar yağışları her noktada etkili olduğu gibi Mogan ve Eymir göllerinin havzalarında da önemli ölçüde kar birikmesine neden oldu. Şu anda havzada 50 santimetre civarında kar birikti. Bu da yaklaşık olarak 30 ile 35 milyon metreküp civarında su demektir. Bu karların yağan yağmurlarla birlikte aniden erimesi ve havza kapasitesinin üstüne çıkması ise göller başta olmak üzere İmrahor Vadisi’nin de sular altında kalması anlamına gelir. Bizde göl havzalarında biriken karı dikkate alarak, göllerden günde ortalama 250 bin ile 750 bin metreküp arasında suyun tahliyesini gerçekleştiriyoruz. Böylece olası bir riskinde önüne geçmiş oluyoruz”
Vatandaşların ve işletme yerlerinin olası sel baskınına maruz kalmaması için göllerdeki su seviyesini düşürmek amacıyla yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Kılıç,
“Ankara genelinde olduğu gibi Mogan ve Eymir Göllerinde de 24 saat nöbetteyiz. Özveri ve gayretle çalışıyoruz. Öncelikle Mogan ve Eymir göllerini birbirine bağlayan kanalları temizleyerek, bu bölgedeki su akışını rahatlattık” diye konuştu.
-YETKİ KAVGASI YAPMADAN ÖNLEM ALIYORUZ
Mogan ve Eymir Gölleri’ndeki yetki konusuna da değinen Kılıç bu konuda ise şu açıklamalarda bulundu:
“Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz yılın ilkbahar döneminde yine aynı bölgede şiddetli yağan yağmurlar, göllerde su seviyesinin yükselterek, Mogan Gölü’ndeki tesisleri sular altında bırakmıştı. Eğer, diğer kurumlarla yetki tartışmasına girmiş ve su tahliye sistemini işler hale getirmemiş olsaydık, o zaman çok daha ciddi problemler ve sel baskınları yaşanabilirdi.
Unutulmamalıdır ki, göllerde ve İmrahor Vadisi’nde yaşanabilecek her türlü sıkıntıdan biz de etkileniyoruz. Çünkü vatandaşımız öncelikli olarak ASKİ’nin kapısını çalıyor. Diğer kurumlar yeterli çabayı göstermediğinde havzada ciddi problemler ve sel baskınları yaşanabiliyor. Bu yüzden Mogan ve Eymir Göllerinde yetki tartışmasına girmenin gereksiz olduğunu düşündük ve bu sene önceden tedbirimizi alarak gölleri kontrol altına aldık.”