Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Nazarbayev’e Atatürk Teşekkürü...

- Astana’ya Dikilen Atatürk Heykeli Jestine Karşılık, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in Heykeli de Gençlik Parkı Önüne Dikildi - Nazarbayev Heykeli’nin Açılışı, 24 Haziran Perşembe Günü Tbmm Başkanı Mehmet Ali Şahin İle Astana Valisi İmangali Tasmagambetov Da Katılımıyla Gerçekleştirilecek

20 Haziran 2010 Pazar 07:51
Nazarbayev’e Atatürk Teşekkürü...

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nur Sultan Nazarbayev’in talimatıyla Astana’da dikilen Atatürk heykeli jesti üzerine Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in heykeli de Gençlik Parkı’ndaki eski Trafik Şube Müdürlüğü (Yeni kabul salonu) önüne yerleştirildi.
Heykelin açılışı, 24 Haziran Perşembe günü TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ile Astana Valisi İmangali Tasmagambetov da katılımıyla gerçekleştirilecek.
-ASTANA’DA ATATÜRK HEYKELİ-

1.JPG
Kazakistan Cumhurbaşkanı Nur Sultan Nazarbayev, başkent Astana’ya Atatürk Heykelinin dikilmesi için hükümete10 Aralık 2007’de talimat vermişti. Kazakistan Kültür Bakanlığı tarafından inşa edilen ve Kazak heykeltıraş Bakıtjan Abişev’in yaptığı 4 metre 40 santimetre boyunda, 5 ton 500 kilogram ağırlığındaki heykel, Astana’da Esil Nehri kenarına, kentin en önemli parklarından birine, Türkiye'nin Astana Büyükelçiliği'nin yanına dikildi. Heykel için parkta, yaklaşık yarım hektarlık bir alan ayrıldı.
Astana’daki Atatürk heykeli Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev tarafından 8 Ekim 2009’da açıldı. Açılış töreninde, “Atatürk, Türk milletinin yetiştirdiği en büyük liderdir” diyerek, Kazak ve Türk milletlerinin ortak tarihi ve kültürel değerlere sahip olduğunu belirten Nazarbayev, Türk devleti ile Kazakistan devleti arasında sıcak bir ilişki bulunduğunu, aynı şekilde Kazak ve Türk halklarının birbirine karşı büyük sevgi beslediğini söylemişti. 
Kazakistan Cumhurbaşkanı Nur Sultan Nazarbayev’in bu büyük jesti karşılığında Türkiye’de de Nazarbayev’in heykelinin Ankara’nın önemli noktalarından birine yerleştirilme kararı alındı. Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in heykeli Gençlik Parkı’ndaki eski Trafik Şube Müdürlüğü önüne yerleştirildi. 
  -DİPLOMATİK ÇEVRELER”JESTE, JEST”-
Diplomatik çevreler, Nursultan Nazarbayev’in heykelinin Ankara’da açılmasını “Nazarbayev’in Atatürk jestine karşı jest” olarak nitelendirirken, yetkililer, Heykelin, 24 Haziran Perşembe günü TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Astana Valisi İmangali Tasmagambetov’un da katılacağı bir törenle açılacağını bildirdiler.