Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Ostim’deki Patlamalar…

- Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Belediye Meclisi Toplantısında Ostim’deki Patlamalar Sonucu Hayatını Kaybeden Vatandaşların Ailelerine Mamak’taki Sosyal Konutlardan Daire Verilmesini Gündeme Getireceğini Açıkladı - Patlamalara İlişkin Gazetecilerin Sorularını Yanıtlayan Başkan Gökçek: “Hayatını Kaybetmiş Olan, Evli Olan, Dar Gelirli Vatandaşlarımızın Ailelerine Mamak’ta Bulunan 2 Bin Tane Sosyal Konutumuzdan Daire Vermeyi Planlıyoruz. Tabi Belediye Meclisimizin Kabul Etmesi Halinde. İnanıyorum ki Oybirliği İle de Geçer.” “Tüm Kimya Üretimlerini Ankara Dışında Bir Sanayi Bölgesine Toplayacağız. Belediye Meclisinin İlk Toplantısında Bu Konuyu Gündeme Getireceğiz” “Her Gün Yüz Yüze Olan Küçük Bir Camiada Birbiri Hakkında Herhangi Bir İşlem Yapılabilmesi Fiziken Mümkün Değil. Her Gün Yüz Yüze Bakıyor Esnaf. Onun İçin Burada Denetim Maalesef Sıfır”

07 Şubat 2011 Pazartesi 02:49
Ostim’deki Patlamalar…

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Salı günü gerçekleştirilecek Belediye Meclisi toplantısında “OSTİM’deki patlamanın ardından hayatını kaybeden 19 vatandaşın ailelerine Mamak’taki sosyal konutlardan daire verilmesine ilişkin konuyu görüşeceklerini açıkladı. Kararın oybirliği ile kabul edilmesini umduğunu dile getiren Başkan Gökçek,  Ankara’daki tüm kimyasal üretimini şehir dışında bir sanayi bölgesine toplama konusunu da belediye meclisi gündemine getireceklerini dile getirdi.
Kimse Yok Mu Derneği’nin İç Anadolu Lojistik Merkezi’nin açılış töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başkan Gökçek, OSTİM’deki patlamalara ilişkin açıklamalar yaptı.
Patlamada hayatını kaybeden 19 vatandaşın büyük bölümünün “dar gelirli, evli barklı, çocuk sahibi” olduğunu dile getiren Başkan Gökçek, “Cenab-ı Allah kimsenin başına vermesin. Böyle bir felaket yaşayan insanlara sahip çıkmak gerekir diye düşünüyorum. Bunun için de Allah nasip ederse Salı günü gerçekleşecek Belediye Meclisi toplantısında inşallah alacağımız kararla hayatını kaybetmiş olan vatandaşlarımızın ailelerine Mamak’ta bulunan 2 bin tane sosyal konutumuzdan daire vermeyi planlıyoruz. Tabi belediye meclisimizin kabul etmesi halinde. İnanıyorum ki oybirliği ile de geçer” diye konuştu.
 -“DENETİM MAALESEF SIFIR”
Patlama sonrası yaptığı açıklamalarda denetim sıkıntısına dikkat çektiği hatırlatılan Başkan Gökçek, bu konudaki görüşleri sorulması üzerine organize sanayi bölgelerinde ruhsatın ve denetimin organize bölgelerin kendileri tarafından yapıldığını vurguladı.
Bir kent içerisinde normal belediye nizamı dışında yeni bir belediye tahsis edilirse aksaklıklar çıkacağına dikkat çeken Başkan Gökçek, şöyle konuştu:
“Her gün yüz yüze olan küçük bir camiada birbiri hakkında herhangi bir işlem yapılabilmesi fiziken mümkün değil. Her gün yüz yüze bakıyor esnaf. Birbiri hakkında işlem yapması mümkün değil. Onun için burada denetim maalesef sıfır. Bu işlerin en büyük nedeni de denetimsizlik. Dikkat edin alınan ruhsatlarla yapılan işler aynı değil. Bunu kim denetleyecek? Denetim yetkisi kendisinde olan makam. Denetleyemeyince ne olacak? Adam usulen bir ruhsat alıyor. Ondan sonra işine devam ediyor, önemli değil ki. Mühim olan ruhsatı aldıktan sonra aynı işin yapılıp yapılmadığının, zaman zaman kontrol edilmesi.”
OSTİM Başkanı Orhan Aydın’ın “Belediye bize destek vermiyor” açıklamasını hatırlatan Başkan Gökçek, “Yasa var, yasada tüm alt yapı kendileri tarafından yapılıyor. Belediyenin hiçbir yetkisi yok. Suda, elektrikte, gazda, asfaltta, kaldırımda, yeşilde hiçbir yetkiMiz yok. Denetimde hiçbir yetkimiz yok, ruhsat vermede hiçbir yetkimiz yok. Davul onların sırtında, tokmak onların elinde diyorlar ki gelin siz de bir davul alın. Yok ki bizde bir yetki” diye konuştu.
 -“SOLVENTLE MAZOT YAPIYORLAR”
OSTİM’deki işyerlerinde kaçak mazot imalatı iddialarının hatırlatılması üzerine de Başkan Gökçek, direkt olarak böyle bir açıklaması olmadığını kaydetti. Ostim ve İvedik Organize Sanayi’deki bazı boya ve tiner üreticilerinin ruhsat aldıktan sonra yasal hakkı olan solventi aldığını ve boya ya da tiner yapmak yerine bu solvent ile yağı seyreltip mazot haline getirdiğini söyleyen Başkan Gökçek, şu açıklmayı yaptı:
“Bu mazotu 1 liraya mal edip 2,5 liraya satıyor. 3,5 liralık mazot karşısında özellikle kamyonlar bu mazotu kullanıyorlar. Bu artık Ankara’daki bazı kişiler tarafından meslek haline getirilmiş vaziyette. Bu çok tehlikeli”
 -“KİMYA ÜRETİMİ ŞEHİR DIŞINA TAŞINACAK”
Belediye Meclisi’nin ilk toplantısında kimya üretimi yapan işyerlerinin Ankara dışında bir sanayi bölgesinde toplamak için önerge sunacaklarını ifade eden Başkan Gökçek, şu açıklamayı yaptı:
“Sanayi bölgesinde tabi kimya ürünleri üretimi olduğu zaman bunun belli şartları var. Örneğin yapacağınız binaların birbirlerine uzaklığı, yaklaşım mesafeleri var. Ayrıca binada alınacak yangın tedbirleri var. Allah korusun bir patlama olursa her şeye rağmen sadece ve sadece o binaya zarar verecek tarzda alınan önlemler var. Bu bütün dünyada böyle, bu tarzda. Biz de bunu Ankara’da mutlaka gerçekleştireceğiz ve kendilerine altı ay gibi bir süre vereceğiz ve altı ay sonra bu çeşit müesseselerin şehir içinde olmasına kesinlikle müsaade etmeyeceğiz. Niyetimiz bu.”
Mahkeme kararları ile birçok konuda ellinin kolunun bağladığını söyleyen Başkan Gökçek, vatandaşların da baskı kurduğu, Ankara’daki oto galerilerinin kent dışına çıkarılmasıyla ilgili belediye meclisi kararının ardından yürütmeyi durdurma kararının çıkarıldığını dile getirdi. Mahkemelerin belediyeler yerine kenti yönettiğini vurgulayan Başkan Gökçek, “Anayasa da çok açık bir hüküm var. Mahkemeler yerindelik kararı veremez. Mahkemeler bizim yerimize kenti idare ediyor. Yarın biz bunları kentin dışına çıkarmak için karar alır da mahkemeler ‘Hayır bunlar kent dışına çıkamaz’ demezse biz bu konuda kararlıyız” açıklamasını yaptı. 
Denetim yetkisinin belediyelere geçmesi konusunda girişimlerinin yıllardır sürdüğünü ifade eden Başkan Gökçek, başka bir soru üzerine de şöyle konuştu:
“Bu girişimi yıllardır yapıyorum. Ancak bu konuyu başkalarına anlatabilmek maalesef mümkün olmuyor. Bu Türkiye için büyük bir yanlıştır. Bir kere bütünlüğü bozan bir olaydır. Belediye yetkileri, 50 tane ayrı yere dağıtılmaz, bir yerde olur. Yani belediye diye bir müessesesi varsa Türkiye’de, o yapar bu işi. O yapamıyorsa belediyeleri kaldıralım. Hayır organize sanayilerine biz ayrı yetki veririz. Yetki verirseniz böyle olur...”