Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Şangay’da Ankara Günleri’nde İkinci Gün...

- Çin’in Önemli Kentlerinden Şangay’da Düzenlenen “Ankara Günleri” Etkinliklerinde İkinci Gün Resim Sergisi İle Başladı - Dünyanın En Yüksek Yapılarından Orient Pearl Tv Tower’da Açılan “Dört Mevsim Ankara Fotoğraf Sergisi” Büyük İlgi Gördü - Başkan Melih Gökçek Sergi Sonrasında Bir Grup Gazeteci İle Şangay Belediye Başkanı Zen Han Zhenb’i Makamında Ziyaret Etti - Başkan Gökçek, Ankara’nın Expo 2020’ye Aday Olması Halinde Şangay Belediye Başkanı Zhenb’den Destek Sözü İstedi - Başkan Gökçek:“Ankara Haftasının İlk Faaliyeti Olan Ankara Fotoğrafları Sergisinin Başkentimizin Yakından Tanınmasına ve Daha Fazla Çinli Dostlarımızın Ankaramıza Gelmesine Vesile Olacağına İnanıyorum”

12 Kasım 2010 Cuma 06:42
Şangay’da Ankara Günleri’nde İkinci Gün...

Çin’in en büyük ve önemli kentlerinden Şangay’da Ankara rüzgarı esiyor. Şangay Belediyesi’nin davetiyle, Uzakdoğu’nun incisi Şangay’da bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, milletvekilleri, bürokratlar, kültür grupları ve gazetecilerden oluşan heyet, çeşitli etkinliklerle Ankara ve Türk kültürünün tanıtımını gerçekleştiriyor.

1.JPG
Şangay’daki Ankara Günleri etkinlikleri için dün (11 Kasım Perşembe) kente ulaşan yaklaşık 115 kişilik Ankara heyeti, ikinci gün fotoğraf sanatçısı Hamit Yalçın ve Büyükşehir Belediyesi Basın Merkezi’nin hazırladığı “Dört Mevsim Ankara” fotoğraf sergisinin açılışına katıldı. Açılışın ardından Şangay Belediye Başkanı Han Zen Zhenb’i makamında ziyaret eden ve öğle yemeği davetine katılan Başkan Gökçek, EXPO 2020’ye Ankara’nın aday olması halinde destek sözü istedi.
Şangay’da düzenlenen “Ankara Günleri”nin ikinci günü “Dört Mevsim Ankara Fotoğrafları Sergisi”nin açılışıyla başladı. Dünyanın en yüksek televizyon kulelerinden olan Orient Pearl TV Kulesi’nin giriş katında hazırlanan fotoğraf sergisinin açılışını Başkan Gökçek ve Şangay Halk Komitesi Başkan Yardımcısı Yang Jıa Yıng yaptı.
- SEĞMEN GÖSTERİSİ İLE AÇILDI
Kule girişinde Çin bandosunun müzikleri ve güllerle karşılanan Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve Ankara heyeti, Şangaylı yetkililerle, FOMGED ekibinin seğmen gösterisinin ardından serginin açılışını gerçekleştirdi.
Sergi açılışında konuşma yapan Başkan Gökçek, davetlilere hoş geldiniz dileklerini ileterek, “Hepinizi şahsım, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi ve tüm Ankara halkı adına en kalbi duygularla selamlıyorum” dedi.
Muhteşem bir salonda zengin Türk sanatını Şangaylı dostlara sunma fırsatı veren Şangay Belediye Başkanı Zen Han Zhenb olmak üzere tüm yetkililer ve kardeş Şangay halkına şükranlarını sunarak konuşmasına devam eden Başkan Gökçek, “Türk ve Çin halkları arasındaki ilişkiler binlerce yıllık bir derinliğe sahiptir. Tarihin her döneminde bu iki köklü millet, dünyaya yön vermiş, kültürel, bilimsel ve ekonomik alanda dünya medeniyetine büyük katkılar sunmuşlardır” diye konuştu.
Şangay’ın sadece Çin Halk Cumhuriyeti’nin en büyük kenti değil, bunun yanında dünyanın en hızlı gelişen metropolü olduğunu vurgulayan Başkan Gökçek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“İçerisinde bulunduğumuz Orientel İnci Kulesi, bu baş döndürücü gelişme ve ihtişamın estetiğini temsil etmektedir. Aramızdaki büyük mesafeye rağmen bu iki büyük medeniyeti bir araya getirmek, aramızdaki dostane ilişkileri daha da geliştirmek için geçtiğimiz yıl Ankara’da Şangay Haftası düzenlemiştik bu gün de burada Ankara Haftası’nın açılışını düzenliyoruz. Ankara Haftasının ilk faaliyeti olan Ankara Fotoğrafları sergisinin Başkentimizin yakından tanınmasına ve daha fazla Çinli dostlarımızın Ankara’mıza gelmesine vesile olacağına inanıyorum. Ankara’mız, sahip olduğu kültürel miraslarının yanı sıra, son yıllarda gerçekleştirdiğimiz kentsel dönüşüm projeleri, dev rekreasyon alanları, akıllı trafik çözümleri, yüzlerce kültürel ve sosyal etkinliklerle hem dünyada adından söz edilen hem de Türkiye’nin en
yaşanılabilir kenti unvanını almıştır. 

2.jpg
Ankara sadece Türkiye’nin Başkenti değil, aynı zamanda eğitim, sanat, spor ve ekonominin de merkezidir. Bu başarılarını geçtiğimiz yıl Avrupa Konseyi’nin kentlere verdiği en büyük ödül olan Avrupa Ödülü ile taçlandıran Ankara, bu yıl da Akdeniz’e kıyısı olan 22 ülke Parlamentosu’nun oluşturduğu Akdeniz Parlamentosu’ndan “Akdenizde Mükemmellik” ödülünü almıştır.”
Ankara Fotoğraf sergisinin bu güzelliklerden bir demet oluşturduğunu dile getiren Başkan Gökçek, “Başta Şangay halkı olmak üzere tüm Çinli dostlarımızın bilmesini isterim. Misafirperver Ankara halkını ve Ankara’mızı daha yakından görmek, tanımak ve birlikte işbirliği yapmak için hepinizi her zaman Ankara’da görmekten mutluluk duyacağız. Şangay’da Ankara günlerinin bizleri birbirimize daha da yakınlaştıracağına, aramızdaki dostane ilişkilerin daha da artacağına inancım tamdır” dedi.
Başkan Gökçek, Şangay Belediye Başkanı ve tüm belediye yetkililerine misafirperverlikleri ve güzel organizasyon için teşekkür ederek konuşmasını bitirdi.
Çin ve Türkiye arasındaki dostane ilişkilere tanıklık edecek Ankara Günleri’nin başlangıcından mutluluk duyduğunu dile getiren Şangay Halk Komitesi Genel Başkan Yardımcısı Yang Jıa Yıng ise “İki millet de insanların kültürel ilerlemesine büyük katkı yaptılar. Her iki ülkenin de ilişkiler sağlam gelişiyor” diyerek konuşmasına başladı. Başkent Ankara’nın tarihinin çok eskiye dayandığını kaydeden Ying, “Ankara Haftası’nın çok önemli bir parçası olan fotoğraf sergisi hepimize çeşitli ve güzel bir Ankara gösterecek. Ankara’nın çağdaş manzaraları ve tarihi eserleri hepimizi etkiliyor. Bu etkinlikler sayesinde Şangay halkı Ankara’yı daha yakından tanıma fırsatı yakalayacak. Sergi Şangay ve Ankara arasındaki dostane temasları da anlatacak” diye konuştu.
Konuşmaların ardından sergiyi gezen Ankara ve Şangay heyeti, Başkan Gökçek’ten fotoğraflardaki yerler hakkında bilgi aldılar. Heyet, serginin açılış törenin ardından dünyanın en yüksek yapılarından biri olan Orient Pearl Tv Tower önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.
- ŞANGAY BELEDİYE BAŞKANINA ZİYARET
Başkan Gökçek, fotoğraf sergisinin ardından beraberinde bir grup bürokrat ve gazeteci ile birlikte Şangay Belediye Başkanı Zen Han Zhenb’i makamında ziyaret etti. Heyete “Hoş geldiniz” dileklerini ileten Zhenb, iki sene önce gerçekleştirdiği Ankara ziyaretini hatırlatarak, “Bizi çok sıcak karşıladınız. Hatıralar hala aklımda. Ankara çok güzel ve çok güzel anılarımız oldu. Geçen sene de Şangay’dan bir heyet Ankara’ya Şangay Günleri için gelmişti. Onları da çok sıcak karşıladınız, ağırladınız. Ben de içtenlikle diliyorum ki Şangay’daki Ankara Haftası da çok başarılı geçer. Geçtiğimiz bu 6 ay içinde bütün Şangay halkı EXPO günleri yaşamıştır. EXPO yeni bitti ve biz Ankara’dan gelen arkadaşlarla bir araya geldik. EXPO’daki Türkiye pavyonu gerçekten çok başarılı geçti ve halkımızdan büyük ilgi gördü. EXPO’da çok sayıda Türk arkadaşlarla görüştük” diye konuştu.

3.jpg
Şangay Belediye Başkanı ile Ankara’da güzel günler geçirdiklerini hatırlatan Başkan Gökçek ise şunları söyledi:
“Gerçekten sevgili başkanı özledik. Daha önce de birkaç sefer niyetlendim kendisini ziyaret etmeyi ama bugüne kısmetmiş. Geldik, ilk günden itibaren gerçekten Şangay’ın muhteşem bir şekilde geliştiğini gördük. Ben 5 yıl önce gelmiştim. Bu süre içinde mükemmel gelişmeler olmuş. Sayın başkanı yürekten kutluyoruz. Özellikle nehirde gece manzarası insanın hafızasından gitmeyecektir. Alt üst geçitleri bile ışıklarla çok güzel hale getirmiş. İnşallah bu tip münasebetlerin iki ülke arasındaki gelişmelere çok yararlı olacağını düşünüyorum. Bize gösterdikleri misafirperverlik dolayısıyla da şükranlarımı sunuyorum.”
Ankara ziyareti sırasında Başkan Gökçek’in kendisini özel arabasıyla gezdirdiğini anımsatan Zhenb, “Ben de sizi arabayla gezdirmek istedim. Ancak arkadaşlar sizin kadar iyi araba kullanamadığım için bana izin vermedi” diye konuştu.
Ziyaret sonunda Başkan Gökçek, Şangay Belediye Başkanı Zhenb’e Osmanlı Koleksiyonu’ndan bir vazo, Türk lokumu ve Belediye Başkanı Zhenb’in Ankara ziyareti sırasında çektirdiği fotoğrafların bulunduğu albümü hediye etti. Zhenb de Başkan Gökçek’e üzerinde Çin desenlerinin bulunduğu bir vazo verdi.
- EXPO 2020 İÇİN DESTEK SÖZÜ
Ziyaretin ardından Şangay Belediye Başkanı Zhenb’in evsahipliğinde verilen öğle yemeğine katılan Başkan Gökçek, EXPO 2020 için destek istedi. Türkiye’den iki kentin aday adayı olduğunu belirten Başkan Gökçek, “Eğer Ankara aday olarak seçilirse sizden desteğinizi istiyoruz. Bilgi ve deneyimlerinizi aktarırsanız çok mutlu oluruz” dedi. Başkan Gökçek’in destek isteğine olumlu yanıt veren Han Zen Zhenb ise, “Her türlü konuda yanınızdayız. Kesinlikle oyumuzu sizin lehinize kullanacağız ve her türlü desteği sunmaya hazırız. Hem bilgi ve tecrübelerimizi aktarırız hem de oyumuzu sizin lehinize kullanırız” diye konuştu.