Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

SOBA VE ŞOFBEN ZEHİRLENMELERİNE KARŞIN İTFAİYE UYARIYOR!

Kışa girmeden önce temizletilmeyen bacaların, kış aylarında tıkanması sebebiyle karbon monoksit zehirlenmeleri ve baca yangınlarının oluşması, her yıl karşılaştığımız olayların başında gelir. Bu yüzden vatandaşlarımızın kış ayı girmeden bacalarını mutlaka temizletmeleri gerekmektedir.

01 Temmuz 2014 Salı 10:32
SOBA VE ŞOFBEN ZEHİRLENMELERİNE KARŞIN İTFAİYE UYARIYOR!

BACA TEMİZLETMENİN ÖNEMİ: 

baca_330.jpgKışa girmeden önce temizletilmeyen bacaların, kış aylarında tıkanması sebebiyle karbon monoksit zehirlenmeleri ve baca yangınlarının oluşması, her yıl karşılaştığımız olayların başında gelir. Bu yüzden vatandaşlarımızın kış ayı girmeden bacalarını mutlaka temizletmeleri gerekmektedir.
Ayrıca lokanta, pastane, fırın ve benzeri işyerlerini barındıran binaların bacalarında, zemin katından çatı katına kadar yükselmektedir. Bacalar içerisinde oluşan yağ atıkları, ziftler ve kurumlar işletmelerin ocaklarının alevli bir şekilde yakılması sonucu tutuşarak alev alır ve baca yangınları meydana gelir. Bu yüzden sanayi işletmelerinde en az 3 ila 6 ayda bir, daire ve apartmanlarda ise; normal soba, doğalgaz ya da katı yakıtlı olmasına bakılmaksızın yılda 1 kez bacaların temizletilmesi gerekmektedir.
Baca yangınlarının yanı sıra kış aylarında karşılaşılan bir diğer durum da baca tıkanıklıkları sonucu oluşan karbon monoksit zehirlenmeleridir. Bu tehlikenin oluşumu şu şekillerde gerçekleşebilmektedir.
Bazen baca üzerine kuşların yuva yapması sonucunda baca çıkışı tıkanabilmektedir. Ya da ölüp baca içine düşen kuşlardan, binanın inşaatı sırasında baca içinde kalan çimento kalıntılarından veya bacadan kopan çeşitli parçalardan dolayı bacamız hiç kullanılmamış olmasına rağmen, tıkalı olması söz konusu olabilmektedir. Bu gibi tıkanmalar sonucunda yaktığımız soba, doğalgaz ya da katı yakıtın dumanı dışarıya atılamayacağından ve tahliye edilemeyen gaz geri evimize döneceğinden, maalesef ki zehirlenme olayları meydana gelmektedir. İşte bu yüzden vatandaşlarımıza Ankara İtfaiyesi olarak “henüz vakit varken tedbirinizi alın, yılda en az bir kez bacalarınızı temizletin.” diyoruz.

BACA TEMİZLİĞİ KİMLER TARAFINDAN YAPILMALIDIR?
Vatandaşlarımızın kendi başına yaptıkları baca temizleme yöntemleri genellikle etkili olmamakla birlikte, birçok zaman da maddi hasara veya üzücü can kayıplarına neden olabilmektedir. Bu yöntemlerden en geleneksel olanı ziftli bacanın ağzına gazete kağıdı koyarak veya petrol türevi ürünler bez parçaları ile karıştırılarak yakılması ya da bir ipin ucuna ağırlık bağlayarak binanın bacasından aşağı sarkıtılması şeklinde uygulanmaktadır. Ancak bilindiğinin aksine, bacaya yanıcı bir madde dökerek yakmak veya ehil olmayan kişiler tarafından baca içine ağırlık sarkıtılarak bacayı açmaya çalışmak tamamen yanlış uygulama yöntemleridir. Bu şekilde uygulanan baca temizleme yöntemlerinin, baca duvarının yıkılması veya tahribi gibi sonuçlarla daha pahalı inşaat masraflarına neden olacağı ve hatta baca içinde biriken ziftin alev almasına ve bu alevin tüm bacayı sarıp önce baca yangınına ve zamanında müdahale edilemezse çatı yangınına dönüşmesine sebep olacağı bilinmelidir.
Böyle kötü sonuçların hiçbir vatandaşımızın başına gelmesini istemeyiz. Bu yüzden kendinizin, sevdiklerinizin, komşularınızın hayatını ve binanızın yapı sağlığını riske atmadan, Ankara İtfaiye Dairesi Başkanlığı’mıza gelerek, bacanızı temizletmek üzere randevu alabilir, binanızı emin ellere teslim ederek, güven içerisinde bacalarınızın temizliğini yaptırabilir ve gönül rahatlığı ile yeni bir kış ayına girebilirsiniz.

 baca_temizligi_02.jpg