Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

“SU KANALLARI VE MAZGALLAR ÇÖPLÜK DEĞİL”…

ASKİ yetkilileri, kanalizasyon ve yağmur suyu hatlarının bazı vatandaşlar tarafından çöplük gibi kullanıldığına dikkat çekerek, bu şekildeki sorumsuz davranışların sonucunda hatlarda tıkanıklıklar ve devamında su taşkınlarının meydana geldiğini bildirdiler.

15 Ekim 2012 Pazartesi 10:26
“SU KANALLARI VE MAZGALLAR ÇÖPLÜK DEĞİL”…

SONBAHARLA BİRLİKTE YAĞIŞLARIN DA BAŞLADIĞINI HATIRLATAN ASKİ YETKİLİLERİ BAŞKENTLİLERİ UYARDI:

“SU TAHLİYESİNİN GERÇEKLEŞTİRİLDİĞİ KANALLAR ÇÖP ATMAK İÇİN KULLANILIYOR. KANALİZASYON HATLARI VE YAĞMUR SUYU MAZGALLARININ ARASINDAN ATILAN ÇÖPLER, KANALLARI TIKAYARAK SU TAŞKINLARINA NEDEN OLUYOR”
“SU TAŞKINLARININ ZARARINI İSE BÜTÜN ANKARALILAR ÇEKİYOR”

ASKİ yetkilileri, kanalizasyon ve yağmur suyu hatlarının bazı vatandaşlar tarafından çöplük gibi kullanıldığına dikkat su_kanal_400_15102012.jpgçekerek, bu şekildeki sorumsuz davranışların sonucunda hatlarda tıkanıklıklar ve devamında su taşkınlarının meydana geldiğini bildirdiler.
Sonbaharın gelmesiyle birlikte ağaçlardan düşen yaprakların mazgallara süpürüldüğünü ifade eden yetkililer, ayrıca korunmasız bir şekilde ortada bırakılan inşaat atıklarının da yağmurlarla mazgallardan kanallara giderek tıkanıklıklara neden olduğunu kaydettiler.
Ana arterler başta olmak üzere başkentin her noktasında sürekli gerçekleştirilen kanalizasyon ve yağmur suyu hatlarının temizleme çalışmalarına rağmen bazı sorumsuz kişilerin buraları çöplük gibi kullanmaya devam ettiklerini kaydeden yetkililer,
“Ankara’nın atık suyunu taşıyan ve yağmur sularını toplayarak sel baskınlarını önleyen kanallara çöp atılması sonucunda hatlar tıkanarak, çok büyük sorunların ortaya çıkmasına neden oluyor” dediler.


“TAŞAN KANALİZASYON HALK SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR”

Sadece atıksuyu ve yağmur sularını taşımak için tasarlanmış borulara atılan nesneler yüzünden tıkandığını kaydeden yetkililer, şu uyarılarda bulundular:
“Ne yazık bu bilinçsiz davranışların sonucu ağır oluyor. Araba lastiğinden boş damacana şişelerine, çocuk bezlerinden ev eşyalarına, ayakkabılardan çöp torbalarına, halılardan battaniyelere, inşaat atıklarından hayvan leşlerine kadar her şey kanalizasyon ve yağmur suyu hatlarına atılıyor. Bazı apartman görevlileri de çöpleri ve ağaçlardan dökülen yaprakları mazgallara süpürüyor. Kanalizasyon ve yağmur suyu hatlarına atılan bu gibi çöpler, kanal ve yağmur suyu hatlarında suyun akışını engelleyerek hatların tıkanmasına ve arızalanmasına neden oluyor. Tıkanan kanalizasyon hatları ise taşarak halk sağlığını tehdit ediyor. ”

“VATANDAŞLAR DAHA DUYARLI OLMALI”

Atılan çöplerden doğan zararın giderilmesinin de kuruma ciddi bir maddi yük getirdiğini ifade eden yetkililer, “Kanalizasyon ve yağmur suyu hatlarımızın çöplerle tıkanması sonucu meydana gelen arızaların giderilmesi oldukça zor ve pahalı oluyor. Ekiplerimiz Ankara genelinde 24 saat ara vermeden bu hatları açmaya çalışıyorlar. Bunun için pahalı ekipmanlar kullanıyoruz. Ancak açılan bir hat kısa süre içinde atılan çöplerle tekrar tıkanabiliyor. Bu konuda vatandaşlarımızın daha duyarlı olmaları, çöpleri kanalizasyon kanallarına atmamaları, atan kişileri ise uyarmaları ya da zabıta ekiplerine bildirmeleri gerekmektedir” dediler.