Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

“Tam Buğday Ekmeği” Sempozyumu…

-BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ HALK EKMEK FABRİKASI’NIN BAZI KURUM VE KURULUŞLARCA BİRLİKTE DÜZENLEDİĞİ SEMPOZYUMA TARIM GIDA VE HAYVANCILIK BAKANI EKER, MİLLETVEKİLLERİ, ANKARA VALİSİ YÜKSEL, SAĞLIK BAKAN YARDIMCISI KAFKAS, ASO BAŞKANI ÖZDEMİR İLE BİLİM ADAMLARI KATILDI - BAKAN EKER: “EKMEK SATILAN HER YERDE TAM BUĞDAY EKMEĞİNİN SATILMASI MECBURİYETİNİ GETİRİYORUZ” -VALİ YÜKSEL: “ANKARA BUĞDAY TARIMINDA TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ ŞEHİRLERİNDEN BİRİDİR” - HALK EKMEK GENEL MÜDÜRÜ İLKBAHAR: “TAM BUĞDAY EKMEĞİNİN YAYGINLAŞTIRILMASI İÇİN GEREKLİ ÇALIŞMALAR YAPMAKTAN VE ÜLKE GENELİNDE ÖNCÜ OLMAKTAN MUTLULUK DUYUYORUZ”

06 Mart 2012 Salı 11:10
“Tam Buğday Ekmeği” Sempozyumu…

sempozyum_400_2_06032012.jpg

Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası’nın, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, üniversiteler, Ankara Valiliği ve bazı sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte düzenlediği “Tam Buğday Ekmeği Yaygınlaştırma” konulu sempozyum, yoğun bir ilgiyle başladı.
Düzenleme Komitesi Başkanlığını Halk Ekmek Fabrikası’nın yaptığı sempozyuma, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Agah Kafkas, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, milletvekilleri, ASO Başkanı Nurettin Özdebir, Gazi Üniversitesi Rektörü Rıza Ayhan ile bilim adamları ve çok sayıda davetli katıldı.
Rixos Otel’de gerçekleştirilen “Tam Buğday Ekmeği Yaygınlaştırma Sempozyumu” açılış konuşmaları ile başladı.
“Toprağın Sarı Saçlı Güzeli” isimli slayt gösterisiyle başlayan sempozyumda buğday tohumunun toprakla buluştuğu noktadan başlayarak, sofralara geldiği süreç eşsiz görüntüler içinde anlatıldı. 
Slayt gösterisinin ardından açılış konuşmasını aynı zamanda Sempozyum Düzenleme Komitesi Başkanı olan Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Genel Müdürü Ali İlkbahar yaptı.

-İLKBAHAR: “ÖNCÜ OLMAKTAN MUTLULUK DUYUYORUZ.”
Genel Müdür İlkbahar, tam buğday ekmeğinin Türkiye’de

sempozyum_400_3_06032012.jpg

yaygınlaştırılması için gerçekleştirilen çalışmaların sonucunda bu sempozyumun düzenlendiğini ifade ederek, bu konuda çalışmalar yapmaktan ve ülke genelinde öncü olmaktan mutluluk duyduklarını kaydetti.
100 kilo buğdaydan 65 kilo un alındığını ifade eden Ali İlkbahar, “Geri kalan 35 kilogram ise kepeğe ayrılıyor. Kabuklarında bulunan vitamin ve minareler kepek olarak atılıyor. Oysa tam buğday ununda yaptığımız çalışmalar ile 100 kilo buğdaydan 95 kilogram un elde ediyoruz. Böylece tüm vitaminler unda kalıyor” diye konuştu.
Tam buğday ekmeğinin sağlık için de oldukça faydalı olduğunu söyleyen İlkbahar, “İnsanımızın sağlığının devamlılığı için doğru ekmek seçimi oldukça önemlidir. Şeker hastalığından obeziteye kadar birçok hastalığın da önlenmesinde lif oranı yüksek tam buğday unlu ekmek faydalıdır” dedi.

-ASO BAŞKANI ÖZDEBİR: “ KÖY EKMEĞİ DAHA SAĞLIKLI OLUR”
Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir de yaptığı konuşmada, “Öncelikle burada  oldukça hayırlı bir iş yaptıkları için herkese teşekkür ederim” diyerek başladığı konuşmasında, şunlara dikkat çekti:
“Yaygın olarak kullanılan beyaz ekmek çok da sağlıklı değil.  Bu sempozyumun geri dönüşün uyanışının başlangıcı olmasını istiyorum. Beyaz ekmeğin beyazlatılması için içine katkı maddeleri koydukları söylenmektedir. Bu nedenle köyde tükettiğimiz tam buğday ekmeğine dönersek daha sağlıklı olacak”

-TOBB BAŞKAN VEKİLİ YAVUZ: “DOĞRUYA DÖNÜŞ YAŞANIYOR” 
TOBB  Başkan Vekili Faik Yavuz,  sağlık alanında devrim niteliğinde imzalar atıldığını ifade ederek, tam buğday ekmeğine olan ilgiyi “doğruya dönüş olarak gördüğünü” söyledi. “Bizler yufkanın içine beyaz ekmeği katık yaptığımız günlerden geliyoruz” diyerek sürdürdüğü konuşmasında Yavuz, “Ankara’nın da tarım kenti yapılması gerekiyor. Biz de bunu nasıl yaparız bunu başarmanın peşindeyiz. Endüstriyel fırıncılar yönetimi bu konuyu inceliyor. Sağlık açısından ve ekonomik açıdan çok önemli bir iş yapıyoruz”  dedi.

-REKTÖR RIZA AYHAN: “TÜRK KÜLTÜRÜNDE EKMEK ÇOK ÖNEMLİDİR”
Gazi Üniversitesi Rektörü  Prof. Dr. Rıza Ayhan, hep güzel işlere imza atan Halk Ekmek Fabrikası Genel Müdürü Ali İlkbahar’a düzenlenen sempozyuma öncülük ettiği için teşekkür ederek başladığı konuşmasında, Türk kültüründe ekmeğin çok önemli olduğunu, ekmek tüketme alışkanlığının Türk kültüründe azık, yabancı kültürlerde ise katık olduğunu söyledi. Ayhan, ekmeğe sahip çıkan kurumların eskiden olduğu gibi ekmekle halkı yeniden buluşturduğuna dikkat çekti.

-VALİ YÜKSEL: “BUĞDAY ÜRETİMİNDE EN ÖNEMLİ İLLERDEN BİRİSİYİZ”
Ankara Valisi Alaattin Yüksel de, çalışmalarını geçekleştirirken, dünya gerçekleri ve halkın gerçeklerine baktığını ifade ederek, küresel ısınma ve küresel bozulmaya dikkat çekti. Toprağın ve suyun korunması gerektiğini vurgulayan Vali Yüksel, şöyle konuştu: 
“Gıdanın yegane kaynağı olan topraktır. Tarımdır. Sürdürülebilir tarımı konuşmak ve ekolojik dengenin korunmasını sağlamak gerekir. Toprağı ve suyu gözümüz gibi korumalıyız. Ankara’nın genel yapılanmasına baktığımızda 1 milyon 200 bin hektar tarım alanına sahip. 380 bin hektar alanda 1 milyon 750 bin civarında buğday üretimi yapılmaktadır. Ankara Türkiye’nin en önemli buğday üretimi gerçekleştirilen illerin başında gelmektedir.”

-BAKAN EKER: “EKMEK SATIŞI YAPILAN HER YERDE TAM BUĞDAY EKMEĞİDE SATILACAK” 
Sempozyumun açılışında son olarak konuşan Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, sözlerine “Tam Buğday Ekmeği Sempozyumu inanıyorum çok başarılı sonuçlar elde edilecek, Ali İlkbahar’ın şahsında tüm katılımcılara teşekkür ediyorum” dilekleriyle başladı. Eskiden insanların yiyeceklerini kendilerinin hazırladığını, ektiklerini biçip ekmek yaptıklarını hatırlatan Bakan Eker, şunları söyledi:
“Bütün gıdaları üretim ve hazırlık aşamasında kendileri yaparlardı. Sonra kentleşme ve bunun getirdiği kitlesel üretim oluştu. Sonra kişiler başkaları için üretmeye başladı. Uzun süre muhafaza stok gibi şeyler devreye girdi. Toplum sağlığını muhafaza etmek için birçok önlem alınıyor. Ama bu aynı zamanda ticari bir iş. Çünkü para kazanılıyor. Ne yaptılar? Bu buğdayın içindeki unsurları ayrı ayrı değerlendirmeye, buğdayın içinden de diğer şeyleri çıkarmaya başladılar. İçinden kepeği alınmış olan buğdayın bakiyesi olarak da daha fazla şeker ve nişasta tükettiler. İçine de fazlaca tuz koydular. Yani şehir insanı bunu tüketmeye başladı. Az hareket eden insanlar, nişastadan ve şekerden ibaret ekmek yiyerek, şeker, obezite ve tansiyon gibi sağlığı tehdit eden durumlarla karşılaştılar”.
Bakan Eker, bugün artık modern insanın bu tarz gıda seçimin zararlı olduğunu gördüğünü ve aslına dönmeye başladığını ifade ederek, “İşte bugün tam buğday ekmeğine dönüşünün anlatımı budur. Tabiattan uzaklaşmamak, daha fazla kazanma hırsına kapılmama gerekir “ diye konuştu.

sempozyum_400_4_06032012.jpg

Dünya da üç temel tüketim maddesinin olduğunu vurgulayan Bakan Eker, ”Bunlar pirinç, mısır ve buğdaydır. Asya bölgesi pirinç tüketir. Amerika mısır tüketir. Dünyanın diğer kısmı Avrasya ise buğday tüketir. Bu üç gıda zincirinde en kıymetlisi buğdaydır. Çünkü yüksek protein ve vitaminler vardır. Buğdayın anavatanı Türkiye’dir” dedi.
 Bakan Eker, gıda güvenliğine verdiklerine belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Gıda güvenliği ile ilgili büyük mevzuat çalışmaları gerçekleştirdik. 102 yönetmelik yaptık. Bu konudaki çalışmalardan biri ise ekmek ile ilgili, zorunlu kepek oranı artıyor, tüketici sağlığı için tuzu azaltıyoruz, ekmek satışı yapılan her yerde tam buğday ekmeğinin bulundurulması mecburiyeti getiriliyor. Ekmek her yerde satılamayacak ve mutlaka hijyen koşulları olacak”
Bakan Mehdi Eker, konuşmasının ardından “Tam buğday ekmeği ile ilgili çalışma yapan Kırıkkale’de görevli Resim Öğretmeni Sibel Erkoç” ile “Ekmek israfını önlemek için çöplerden ekmek toplamasıyla tanınan Ekmek Dede Hakkı Gökbulut”a teşekkür belgesi verdi.  
Sempozyum, açılışın ardından üniversiteler, sivil toplum örgütleri ve ilgili kurumdan gelen yöneticilerinin katıldığı oturumlar ile devam etti.
İki oturum olarak düzenlenen sempozyumun ilk oturumu Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Profesör Doktor Hamit Köksel başkanlığında gerçekleştirildi.  Oturumda, “Tam Buğday Ekmeği ve Sağlığımız”, “Türkiye’de Ekmek” (Beslenme açısından değerlendirilmesi) ve “Sağlıklı Yaşamda Sağlık Bakanlığının Rolü” konuları masaya yatırıldı.
Öğleden sonra gerçekleştirilecek olan ikinci oturumda ise dünyada ve Türkiye’de “Tam Buğday Ekmeği, Tüketimi , Yasal Düzenlemeler” gibi konu başlıkları görüşülecek.