TARİH, ULUS'TA HAYAT BULUYOR
-Büyükşehir Belediyesi Ulus’ta Yürüttüğü Çalışmalar İle Ankara Tarihini Gün Yüzüne Çıkarıyor -Hacı Bayram Cami Ve Çevresinde Başlayan Restorasyon Ve Düzenlemeler Güvercin Sokak, Ankara Kalesi Ve Çevresi, Hisarparkı Caddesi, Roma Antik Tiyatro İle Devam Ederken Ortaya Muhteşem Bir Manzara Çıkıyor
04 Mart 2013 Pazartesi 00:00-Büyükşehir Belediyesi Ulus’ta Yürüttüğü Çalışmalar İle Ankara Tarihini Gün Yüzüne Çıkarıyor
-Hacı Bayram Cami Ve Çevresinde Başlayan Restorasyon Ve Düzenlemeler Güvercin Sokak, Ankara Kalesi Ve Çevresi, Hisarparkı Caddesi, Roma Antik Tiyatro İle Devam Ederken Ortaya Muhteşem Bir Manzara Çıkıyor
Büyükşehir Belediyesi’nin, Başkent’in tarih beşiği Ulus’un dört bir tarafında sürdürdüğü çalışmalar, Ankara’nın tarih sayfalarındaki geçmişini gün yüzüne çıkarıyor.
Hacı Bayram Veli Camii ve çevresinde başlayan, Güvercin Sokak, Ankara Kalesi ve çevresi, Hisar Parkı Caddesi, Roma Antik Tiyatro ile devam eden çalışmalarla Ulus’ta yavaş yavaş ortaya çıkan tarihi yolculuk güzergahı şimdiden, geçmişten bugüne muhteşem bir seyir zevki sunmaya başladı.
Büyükşehir Belediyesi’nin, Ulus’un farklı bölgelerinde başlattığı çalışmaların ilk ayağını oluşturan Hacı Bayram Camii ve çevresindeki tarihin uyanışı, şimdiden yerli ve yabancı binlerce vatandaşın ilgisini çekiyor. Tarihin canlandığı, manevi duyguların doruğa ulaştığı Hacı Bayram Camii ve çevresinin, ismine yakışır bir görüntüye sahip olması için kolları sıvayan Büyükşehir Belediyesi, caminin orijinal kısmını restore etmesinin hemen ardından, eklenti kısmını da yıkarak, yeniden tarihiyle bütünlük oluşturacak şekilde inşa etmişti.
- TARİHİN VE MANEVİ DUYGULARIN HACI BAYRAM’DA UYANIŞI
Ulus’un tamamında süren çalışmaları Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu denetiminde gerçekleştiren, cami çevresindeki binaları da itinayla restore eden Büyükşehir Belediyesi’nin, Hacı Bayram çevresindeki bağlantılı sokaklarda bulunan binaları da restore etmesiyle, bölge, Ulus’u saracak olan tarihi yolculuğun başlangıcı oldu.
Büyükşehir Belediyesi’nin örnek olan, ödüller alan, tarihine sahip çıkan çalışmalarına ilişkin “Allah’a hamdolsun son üç senede yapılanlarla Hacı Bayram tekrar eski ruhuna kavuşuyor” açıklamasını yapan Başkan Melih Gökçek, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel’e de bölgedeki tüm çalışmalar süresince kendilerine verdiği destek için teşekkür etti.
Hacı Bayram’daki kitapçılar çarşısının yıkılıp, yeniden inşa edileceğini ve bölge esnafının da hiçbir karşılık alınmadan, İsmetpaşa’da oluşturulan konteynerlerde satışlarını yapabileceklerini söyleyen Başkan Gökçek, “Bu çarşıyı yıkıp, aynı sayıda dükkanı, çok daha modern ve muhteşem bir şekilde esnafımıza iade edeceğiz” dedi.
Bölgenin en büyük ihtiyaçlarından olan otopark sorununu da Hacı Bayram Veli Camii’nin hemen arkasındaki boş alana yapılan geniş yer altı otoparkı inşaatıyla çözeceklerini kaydeden Başkan Melih Gökçek, ayrıca bölgedeki şoför esnafına yönelik olarak da içinde bedesten, konferans salonu ve minibüs terminalinin yer alacağı bir yapı inşa edeceklerini söyleyerek, “İddia ediyorum burası, Türkiye’nin en modern minibüs durağı olacak” diye konuştu.
HİSAR PARKI CADDESİ’NDE 1920’LERİN ESİNTİSİ
Hacı Bayram Camii’nde uyanan tarihin, tüm Ulus’ta canlanması için büyük bir hızla dört bir tarafta kazı, restorasyon, alt üst yapı yenileme çalışmalarına imza atan Büyükşehir Belediyesi, Ankara Kalesi’ne çıkış yolu Hisar Parkı Caddesi’ni de nostalji dolu bir görüntüye kavuşturdu.
Hisarpak Caddesi’nde 1920’li yıllarda yapılmış ve zaman içerisinde tarihi özelliklerini kaybetmiş 12 adet binanın 18 adet cephesini 9 ay gibi kısa bir sürede, eski nostaljik görüntüsüne kavuşturan Büyükşehir Belediyesi, caddede büyük bir çalışmaya imza attı. Yapılan çalışmalara ilişkin bilgi veren Başkan Gökçek, restore edilen binaların yanı sıra Kale Kapısı’ndan Kevgirli Sokağa kadar 1 kilometre uzunluğunda küp taş ile yol kaldırım kaplaması çalışması yapıldığını kaydederek, “Granit döşeme, taş duvar imalatlarının yanı sıra tarihi aydınlatacak 120 adet aydınlatma direği koyduk ve 300 adet sokak tipi gömme spot armatür montajı yaptık” dedi.
Hisar Parkı Caddesi’ndeki otoparkı da aynı şekilde düzenlediklerini anlatan Başkan Melih Gökçek, “120 araçlık otoparkı da bölgeye kazandırdık” diye konuştu.
- ROMA DÖNEMİNDEN KALMA TARİHİ TİYATRO
Tarihin sessiz tanıkları, toprak altında kalmış eserleri gün yüzüne çıkarmak için çalışmalarını yürüten Büyükşehir Belediyesi’nin, Başkentlileri o günlere taşıyan büyük işlerinden biri olan Roma Antik Tiyatro’nun yeniden ortaya çıkarılması çalışmaları da özel bir ekiple, Koruma Kurulu ve Anadolu Medeniyetleri Müze Müdürlüğü denetiminde sürüyor.
Başkan Gökçek, “Antik Tiyatro’yu restorasyonun yapılmasının ardından hizmete açacağız” dedi.
Bölgede süren çalışmalar kapsamında ayrıca Kevgirli Sokak’ın sağ tarafındaki bütün binaların yıkılacağını ve Kale’nin tüm güzelliği ile ortaya çıkacağını da kaydeden Başkan Gökçek, aşağıda kalan meydanda da yeni bir düzenleme yapılacağını ifade ederek, “Yolu, yerin altına alacağız, üst kısımda ise dev havuzlar ve rekreasyon alanları olacak. Çalışmaların tamamlanmasının ardından sürücüler, Hisar Parkı Caddesi’nin bitiminden yerin altına girip, Ulus’tan çıkacak” diye konuştu.
Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek, “Çantacılar Sokak’ın da alt ve üst yapısını yenilemek için çalışmalara başlıyoruz. Birkaç ay içerisinde orayı da Hisar Parkı Caddesi gibi yapacağız” dedi. Başkent’in tarihi simgesi Ankara Kalesi’nin de yeniden doğuşu için çalışmalarını bu bölgede de sürdüren Büyükşehir Belediyesi’nin alt yapı çalışmalarının telefon hatları dışında tamamlandığını ifade eden Başkan Gökçek, Kale’de sokak sağlıklaştırma ve cephe düzenleme çalışmalarının başladığını ve etap etap devam edileceğini söyledi.
- İNANÇ TARİHİ HIDIRLIKTEPE’DE CANLANACAK
Uzun zamandır sözünü ettiği ve büyük bir heyecanla çalışmalarına başlanılan Hıdırlıktepe’ye yapılacak olan inanç ve tarih müzesine ilişkin de bilgi veren Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, “Hıdırlıktepe’ye 60 bin metrekare kapalı alanı olan inanç ve tarih müzesi yapılacak” dedi.
- ULUS’UN TEPELERİ TELEFERİKLE BİRLEŞECEK
İnanç ve Tarih Müzesi’nin de inşa edilmesiyle birlikte, Ulus’un dört bir yanında uyanan tarihin, yapılacak üçlü teleferik hattıyla birbirine bağlanacağını da ifade eden Başkan Gökçek, “Hıdırlıktepe Hacı Bayram’a, Hacı Bayram da Kale’ye teleferikle bağlanacak. Trafikten bağımsız, üstten, Başkent’in 3 farklı balkonundan hem Ankara izlenecek hem de tarihi bir yolculuk yapılacak” dedi.
Çalışmalar bir bir tamamlandığında Hacı Bayram’dan Kale’ye doğru “Ankara’nın Tarih Yolu”nda geçmişe yolculuk yapılabileceğini kaydeden Başkan Melih Gökçek, “Tarihi eserlerin arasında, antik kalıntılar eşliğinde ve Ankara’nın tarihini yansıtan yolda yürüyerek, geçmişten bugüne uzanan muhteşem yolculuk ziyaretçilere unutulmaz anılar yaşatacak” diye konuştu.