ULUS’TA TARİHİ KENT MEYDANI İÇİN İLK ADIM
Ulus’ta Tarihi Kent Meydanı için ilk adım atıldı. Büyükşehir Belediyesi ile Sosyal Güvenlik Kurumu arasında Ulus Tarihi Kent Merkezi çalışmaları kapsamında yapılacak olan “Tarih Kent Meydanı” projesi için trampa (değişik tokuş –takas) protokolü imzalandı.
13 Nisan 2015 Pazartesi 07:42-BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İLE SOSYAL GÜVENLİK KURUMU (SGK) ARASINDA, ULUS’TA YAPILACAK “MEYDAN PROJESİ” İÇİN TRAMPA PROTOKOLÜ İMZALANDI
-TÖRENE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI ÇELİK, BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI GÖKÇEK KATILDI
-PROTOKOLLE SGK’YA AİT ULUS İŞ MERKEZİ, ANAFARTALAR İŞ MERKEZİ VE ULUS HALİ’NE KARŞILIK BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN 9 AYRI GAYRİ MENKULU TRAMPA EDİLDİ
-BAKAN ÇELİK:
“ULUS PROJESİ’Nİ BAŞINDAN BERİ DESTEKLİYORUZ”
-BAŞKAN GÖKÇEK:
“ANKARA’NIN EN BÜYÜK EKSİĞİ BİR MEYDANININ OLMAMASIYDI. BUNUN İÇİN BU ALDIĞIMIZ YERLERLE SORUNU ÇÖZECEĞİZ”
“ULUS ESNAFININ SORUNLARINI ÇÖZMEDEN KESİNLİKLE ULUS’TA HERHANGİ BİR ŞEY YAPMAYIZ”
Ulus’ta Tarihi Kent Meydanı için ilk adım atıldı. Büyükşehir Belediyesi ile Sosyal Güvenlik Kurumu arasında Ulus Tarihi Kent Merkezi
çalışmaları kapsamında yapılacak olan “Tarih Kent Meydanı” projesi için trampa (değişik tokuş –takas) protokolü imzalandı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve SGK Başkanı Murat Yazıcı, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Asım Balcı, ASKİ Genel Müdürü İrfan Kaya’nın katıldığı protokol imza töreninde SGK’ya ait Ulus ve Anafartalar İş Merkezi ile Ulus Hali’ne karşılık Büyükşehir Belediyesi’nin 9 ayrı gayri menkulü trampa edildi.
Ulus’ta yok olmaya yüz tutmuş tarihi yeniden ortaya çıkarmak için büyük bir çalışmaya imza atan ve Ulus’u yeniden ayağa kaldıran Büyükşehir Belediyesi, bu kapsamda yapılacak “Ulus Tarihi Kent Meydanı” için de önemli bir protokole imza attı. Ankara’nın yıllardır eksiği olan “meydan”, Ulus’a yapılacak dev meydanla aşılacak. Büyükşehir Belediyesi, trampa usulü ile alınan binaları yıkarak, yerlerine tarihi dokuya uygun muhteşem bir meydan yapacak.
-BAKAN ÇELİK: “ANKARA HALKINA HAYIRLI OLSUN”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik imza töreninde yaptığı konuşmada, “Projenin Ankara halkına hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 77 milyon insanı direkt olarak ilgilendirmesi açısından oldukça önemli bir kurum olduğunu ifade ederek konuşmasını sürdüren Bakan Çelik, SGK’ya ilişkin kısa bir bilgi vererek, kurum olarak Ankara’nın birçok yerinden Ankaralılara ve Türkiye’ye hizmet sunmaya çalıştıklarını söyledi. Bakan Çelik, “Bunun getirdiği ciddi sorunlar, problemler var. Hizmetin belli bir merkezden bir bütünlük içerisinde sürdürülmesi için derli toplu bir yer bulmak mümkün olmadı. Bu trampa neticesinde 120 bin metrekare olarak hedeflediğimiz bir merkez başkanlığı oluşturulacak. Bu sayede onlarca yerde sürdürdüğümüz hizmetleri bir merkezden sürdürme imkanını elde etmiş olacağız. Bundan dolayı bu trampanın kurumumuz açısından da önem arz ettiğini özellikle belirtmek istiyorum” diye konuştu.
-“PROJEYİ BAŞINAN BERİ DESTEKLİYORUZ”
Bakan Çelik, Ulus Tarihi Kent Merkezi Projesi’ni başından beri desteklediklerini vurgulayarak, “Ankara açısından, Ulus Tarih Kent Merkezi Projesi içinde meydanının oluşmasını öteden beri desteklemek bize ayrıca mutluluk veriyor” dedi.
Projede esnafın da mağdur edilmeden uzlaşılarak, çalışmaların sürdürülecek olmasının oldukça anlamlı olduğunu belirten Bakan Çelik, “Sayın Başkanın, hem Ankara’ya bir cazibe merkezi kazandırılırken esnafın da rahat edeceği bir merkezin oluşturulacağını söylemesi bizi ayrıca memnun ediyor. Emeği geçen tüm ekibe teşekkür ediyor. Hayırlı olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.
-BAŞKAN GÖKÇEK: “EGO’NUN YERİNİ HABERİMİZ OLMADAN ALMIŞLAR”
Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de sözlerine “Bugün çok güzel ve tarihi bir konuda imza atacağız. Ankara’ya 21 seneden beri Belediye Başkanlığı yapıyorum. Bu kadar zamandan beri hayalimiz özellikle Ulus Tarihi Kent Merkezinin yeniden tanzim edilmesi ve düzenlenmesiydi” diyerek başladı.
Başkan Gökçek, “Bunun için de en önemli olan konu Sosyal Güvenlik Kurumu elinde bulunan mevcut olan binaların Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne geçmesiydi. Bunun için çok çaba sarfettik” dedi.
Aslında daha önce bu konuyla ilgili Bakan Çelik’in talimatı doğrultusunda SGK’nın binalarına karşılık EGO’nun eski yerinin verilmesi konusunda anlaştıklarını, ancak Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’ne gidildiğine, buranın Büyükşehir Belediyesi’nin elinden çıktığını öğrendiklerini anlatan Başkan Gökçek, şunları söyledi:
“Elimizden uçuvermiş. Başkent gazı alanlar haberimiz olmadan, avukatları aracılığıyla tapuları alıp, kendi şirketlerinin üstüne geçirmişler. 2 ay bundan haberimiz olmadı. Hemen Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünü ayağa kaldırdık. Genel müdür ilgilendi ve tapumuzu geri aldık. Bunu da üzerinde kamu haczi olan bir yerin yasal olarak kesinlikle devredilmemesini sebep olarak göstererek, yaptık. Çünkü hiçbir şekilde üzerinde kamu haczi olan bir yerin devredilmesi mümkün değil. Bu yerde de kamu haczi vardı. Ama çok enteresandır. Bir ihtiyati tedbir kararı aldılar. Bu kararı 1,5 seneden beri kaldıramıyoruz. Gücümüz yetmiyor. Halen de mücadelemiz devam ediyor. Bunun için bu işi daha önce gerçekleştiremedik. Arkasından Sayın Bakanımız talimat verdi, yetkili arkadaşlarımız da bir araya geldiler ve bir takım arazilerimizle Ulus’taki mevcut olan binaların takası bugün itibariyle gerçekleşti.”
-“ULUS ESNAFI KESİNLİKLE MAĞDUR EDİLMEYECEK”
“Ulus bizim can damarımız olan yer” diyerek konuşmasını sürdüren Başkan Gökçek, “Dikkat ederseniz Ankara’nın en büyük eksiği tarihi bir meydanın olmamasıydı. Bırakın tarihi, meydanımız yok. Kızılay’ı bile bizden önceki dönemlerde yok etmişler. Ankara’ya bir meydan kazandırmak gerekiyor. Bunun için de bu aldığımız yerlerle sorunu çözeceğiz. Tabi burada en önemli konu, özellikle Anafartalar ve Ulus Çarşısı’ndaki esnaf. Buradan peşinen söylüyorum, onların sorunlarını çözmeden kesinlikle biz Ulus’ta herhangi bir şey yapmayız” dedi.
Değişik alternatifler üzerinde çalıştıklarını ve kendisinin de dahil olduğu toplantılarla esnafla bir araya geleceğini anlatan Başkan Gökçek, “Kesinlikle onları ortada bırakmayacağız. Oradaki niyetimiz 4 binanın yıkılması. Ama bunun karşılığında, oradaki esnafın da yeni iş yerlerine sahip olmasını temin edeceğiz. Kendileri ile oturup, uzlaşarak temin edeceğiz” diye konuştu.
SGK’nın da ihtiyacı olan binaları alarak, güzel bir çalışmaya imza attığını anlatan Başkan Gökçek, tarihi fırsat için destek veren Bakan Çelik ve SGK Başkanı Murat Yazıcı’ya teşekkür etti.
-YAZICI: “BU İŞİN İÇERİSİNDE OLDUĞUMUZ İÇİN MUTLUYUZ”
SGK Başkanı Murat Yazıcı, imza törenin arkasında 4 yıllık bir çalışma ve emek bulunduğunu kaydederek, “Bu noktada bizim de kurum olarak payımız olduğu için memnuniyetimizi ifade etmek isteriz” dedi.
Proje içerisinde olmalarının amacını, “Kendi hizmet binası ihtiyaçlarımızı gidermek açısından bu işin içerisindeyiz” sözleriyle ifade eden Murat Yazıcı, “Ulus İş Merkezi, Anafartalar İş Merkezi ve Ulus Hali’ne karşılık 9 tane Büyükşehir Belediyesi’nden gayri menkul alıyoruz. Bu trampanın hem Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne hem Sosyal Güvenlik Kurumu’na hem de şehrimize hayırlı olmasını diliyorum. Bu trampanın ekonomik değeri 370 milyon liradır” diye konuştu.
Konuşmaların ardından iki kurum arasında trampanın sağlanmasını içeren Protokol, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Asım Balcı, SGK Başkanı Murat Yazıcı ve ASKİ Genel Müdürü İrfan Kaya tarafından imzalandı.