Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Ulus Yeniden Cazibe Merkezi Oluyor…

-ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN, ULUS’UN TARİHİ KİMLİĞİNE YENİDEN KAVUŞMASI İÇİN BAŞLATTIĞI ÇALIŞMALAR TÜM HIZIYLA SÜRÜYOR -BU KAPSAMDA HACI BAYRAM CAMİİ ÇEVRESİNDEKİ RESTORASYON ÇALIŞMALARINI SÜRDÜREN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, ANKARA KALESİ VE ÇEVRESİNDE DE ALT YAPIYI BAŞTAN SONA YENİLİYOR

28 Eylül 2011 Çarşamba 09:58
Ulus Yeniden Cazibe Merkezi Oluyor…

Bir zamanlar Ankara’nın kent merkezi olan, elçilik ve bakanlık binalarına ev sahipliği yapan, din ve inanç merkezi Ulus’un dört bir tarafında başlatılan çalışmalarla bölge, tarihi kimliğine yeniden kavuşuyor.

1.JPG
  Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen Ulus Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı çalışması kapsamında, Hacı Bayram Cami çevresindeki 7 sokakta süren çalışmalarda, 77 konut ve 76 dükkan aslına uygun olarak yeniden düzenleniyor.
 Bu çalışmalarla eş zamanlı olarak Ankara Kalesi ve çevresinin yıllardır kanayan yarası alt yapı sorununa da el atan Büyükşehir Belediyesi, yağmur suyu, içme ve kullanma suyu ile pissu hatlarını döşeyerek, bölgede çirkin görüntüye neden olan tüm kabloları yer altına almaya devam ediyor.
Kale içerisindeki trafik sorununun çözümü için yapılan yeni düzenlemenin olumlu sonuçlarının yanı sıra Ankara Kalesi’nin görüntüsüne gölge düşüren,  30 metre uzunluğundaki demir Siren Kulesi de Büyükşehir Belediyesi tarafından kaldırıldı.

-HACI BAYRAM CAMİİ’NE YAKIŞIR ÇEVRE
 
Daha önce restorasyonu yapılarak yeniden hizmete açılan Hacı Bayram Camii ve yıkılıp yeniden inşa edilen ek binasına yakışır bir çevre için çalışmalarını aralıksız sürdüren Büyükşehir Belediyesi, bölgede bulunan tarihi evleri de eski görüntüsüne kavuşturarak, bölgenin tarihi yapısını yeniden gün yüzüne çıkarıyor. 
 Camii çevresindeki evleri restore edip, çevre düzenlemesini yapan, alt yapısından üst yapısına kadar her türlü sorunu çözen Büyükşehir Belediyesi restorasyon çalışmalarının yüzde 80’ini tamamladı.
2.jpg  

Avizeciler Çarşısı olarak da bilinen bölgedeki sokaklarda bulunan binaların restorasyonunu Kültür Bakanlığı Koruma Kurulu’nun denetiminde gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi, toplam 77 konut ve 76 dükkanı tarihiyle bütünlük içerisinde Başkentlilerin beğenisine sunuyor.
Güvercin, Adliye, Eti, Eti Zafer, Sevim, Akgün ve Kutlu Sokak’taki tarihi evlerin artık yıkılmaya yüz tutmuş hallerini, tarihine yakışır bir şekilde yenileyen Büyükşehir Belediyesi, bölgede kötü görüntüye neden olan elektrik direklerini de kaldırarak, tüm kabloları yer altına alıyor. Bölgenin alt yapısını da yenileyen Büyükşehir Belediyesi, çalışmaların ardından sokaklardaki yolları da tarihine uygun bir şekilde düzenleyecek. Yolların trafiğe kapatılarak aydınlatma direklerinin kaldırılması, apliklerle modern bir aydınlatma sisteminin kurulması çalışmaları yıl sonuna kadar tamamlanacak. 
  Ulus’un dört bir tarafında eş zamanlı olarak süren ve tarihi yavaş yavaş gözler önüne seren büyük çalışma kapsamında Ulus Bentderesi’nde başlatılan tarihi 5 bin kişilik Roma Antik Tiyatro’yu ortaya çıkarma çalışmaları da devam ediyor.
  Ayrıca Hacı Bayram’daki salaş durumda bulunan binaların neredeyse tamamının yıkımını gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi, son olarak da dolmuş duraklarının hemen karşısındaki Genelev’de yer alan 8 evi daha yıkarak, büyük bir adım daha attı. Böylece bu bölgedeki toplam 30 evden 27’sinin yıkımını gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi’nin bu çalışmasıyla bölge, tarihi değerlerine ve prestijine bir adım daha yaklaşmış oldu.
  Hisarpark Caddesi üzerinde de proje çalışmalarını sürdüren Ankara Büyükşehir Belediyesi, bölgedeki 50 ve 60’lı yılların salaş binalarının, eski Ankara ile bağdaşacak tarzda dizayn edilip, ön cephelerinin yenilenmesi için de çalışmalarını sürdürüyor.

-KALE VE ÇEVRESİNİNTARİHİ GÖRÜNTÜSÜ

Çıkrıkçılar Yokuşu ile Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nin bulunduğu alanda da yenileme çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi’nin, “Ulus Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı”na ilişkin diğer büyük bir adımı da Ankara Kalesi ve çevresinde sürüyor.
 Bölgedeki atıksu, yağmursuyu ile içme ve kullanma suyu alt yapı çalışmalarını hızla sürdüren Büyükşehir Belediyesi, bölgenin asfaltlama çalışmalarını da eş zamanlı olarak yürütüyor. Konya Sokak’taki alt yapı çalışmalarını tamamlayan ve asfaltını atan, diğer sokaklardaki çalışmalara da süratle devam eden Büyükşehir Belediyesi, son olarak da Ankara Kalesi ve civarındaki bölgelerde sokak sağlıklaştırma (cephe düzenleme), restorasyon ve yenileme çalışmalarına başlayacak.
  Kale ve civarındaki çalışmalarında sadece alt yapıya odaklanmayan ve Kale içinde yıllardır yayaların kabusu haline gelen trafik sorununa da el atan Büyükşehir Belediyesi, bölgede yeni bir trafik düzenlemesine de imza attı. Yeni düzenlemeyle özellikle yerli ve yabancı turistlerin ziyaretçi akınına uğrayan bölge, yayaların rahatça dolaşabildiği bir mekan haline getirildi.