Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Ünlü Tatar Şair Abdullah Tukay’ın Büstü Açıldı…

-Tatar Dilinin Babası ve Türk Dünyası İçin de Önemli Bir Şair Olan Abdullah Tukay’ın Büstü,125. Doğum Yıldönümünde, Başkent’te Kendi Adını Taşıyan Caddede Başkan Gökçek Tarafından Açıldı -Başkan Gökçek: “Böylesine Büyük Bir Şairin Büstüyle Kentimizi Süslemekten Dolayı Büyük Bir Mutluluk Duyuyoruz”

27 Mayıs 2011 Cuma 05:29
Ünlü Tatar Şair Abdullah Tukay’ın Büstü Açıldı…

1.JPG

Ünlü Tatar şair Abdullah Tukay’ın büstü, doğumunun 125. yılında Başkent’te kendi adını taşıyan caddede Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek tarafından açıldı. 

2.jpg
 Açılışta konuşan Melih Gökçek, “Böylesine büyük bir şairin büstüyle kentimizi süslemekten dolayı büyük bir mutluluk  duyuyoruz” dedi.
2011 yılının büyük şair Abdullah Tukay’ın 125. doğum yıldönümü vesilesiyle “Abdullah Tukay Yılı” olarak ilan edildiğini ve çeşitli etkinliklerle kutlandığını hatırlatan Başkan Gökçek, “Müşterek kültür ve tarihimiz Türk ve Tatar milletleri arasında sıkı dostluk ve kardeşlik bağlarının temelini oluşturmaktadır. Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Tataristan’ın başkenti Kazan arasındaki dostluk ve işbirliği bağları da uzun yıllardır artarak devam etmektedir” diye konuştu.
Büstün konulduğu caddeye de Büyükşehir  Belediyesi’nce geçmiş yıllarda Tatar edebiyatının sembol ismi Abdullah Tukay’ın isminin verildiğini ifade eden Başkan Gökçek, 20. Yüzyıl Tatar şiirinin en önemli temsilcisi olan Tukay’ın kısa süren hayatı boyunca  milletinin hür, eğitimli, ileri ve müreffeh olması yolunda mücadele verdiğini, özellikle masal ve efsanelerinde toplumdaki aksaklıkların çözümüne dair mesajlar vererek hayatı boyunca cehaletle savaştığını söyleyerek şöyle konuştu:
“Rus edebiyatında Puşkin gibi büyük şairlerin oluşturduğu etkinin Tatar edebiyatındaki temsilcisi şüphesiz ki Tukay’dır. Tatar halkı tarafından Abdullah Tukay’a yüz yıla yakın süredir gösterilen bu sevgi ve saygı aynı zamanda tatar halkının kültür ve edebiyata verdiği değerin de bir sembolüdür. Böylesine büyük bir şairin büstüyle kentimizi süslemekten dolayı büyük bir mutluluk duyuyoruz.”

3.jpg
Daha sonra Başkan Gökçek ile eşi Nevin Gökçek, “Halklarımız arasındaki derin bağı daha da güçlendirmesi” dilekleriyle ünlü şair Tukay’ın büstünü; Tataristan Cumhuriyeti Meclis Başkanı Farid Mukhametshin, Rusya Büyükelçisi Viladimir Ivanovskiy veTürk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi (TÜRKSOY) Genel Sekreteri Düsen Kaseinov ile birlikte açtı.
Açılışın ardından konuk heyete hediyeler veren Başkan Gökçek’e de konuk Tatar heyetinden hediyeler verildi. Tatar Halk Dansları Topluluğu’nun gösterileri ise ilgiyle izlendi.
Türk Dili Konuşan Ülkeler Kültür Bakanları Daimi Konseyi kararıyla TÜRKSOY üyesi ülkelerde, yalnızca Tatar halkı için değil, Türk dünyası için de büyük bir şair olarak kabul edilen Abdullah Tukay’ın 125. Doğum yıldönümü Ankara’da da Büyükşehir Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Rusya Federasyonu Tataristan Cumhuriyeti işbirliğinde bir dizi etkinlikle anılıyor.
Doğumunun 125. yılında anılan şair Tukay’ın ismi, daha önce Büyükşehir Belediye Meclisi kararıyla Tataristan’ın Başkenti Kazan Kültür Merkezi’nin de bulunduğu caddeye verilmişti. Aynı cadde üzerinde tahsis edilen özel bir alana yerleştirilen ve ünlü Tatar heykeltıraş Asya Minullina tarafından yapılan Abdullah Tukay’ın büstü, Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından oluşturulan kaideye yerleştirildi ve çevre düzenlemesi de yapılarak Başkent’te halkların kardeşliğinin bir simgesi oldu.