Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE ÇALIŞTAYI ANKARA'DA BAŞLADI

Uyuşturucu ile mücadele Çalıştayı’nda konuşan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, “Bugün uyuşturucu ile mücadelede ilk ciddi adımın atıldığı gündür. Bundan sonra çok daha somut neticeler elde edebileceğiz” dedi.

13 Ocak 2015 Salı 15:11
UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE ÇALIŞTAYI ANKARA'DA BAŞLADI

-UYUŞTURUCU İLE MÜCADELEDE UYGULANACAK YÖNTEMLER, ALINACAK TEDBİRLER VE BU BÜYÜK SORUNUN ÇÖZÜMÜ KONUSUNDA YAPILABİLECEKLER MASAYA YATIRILDI
-VALİ KILIÇLAR:
“BAŞKAN GÖKÇEK’İN BU KONUDA ÖNEMLİ BİR ADIM ATILMASI YÖNÜNDEKİ ISRARINI ŞİMDİ DAHA İYİ ANLIYORUM”
-BAŞKAN GÖKÇEK:
“BUGÜN UYUŞTURUCU İLE MÜCADELEDE İLK CİDDİ ADIMIN ATILDIĞI GÜNDÜR, BUNDAN SONRA ÇOK DAHA SOMUT NETİCELER ELDE EDEBİLECEĞİZ”
-BAŞKAN GÖKÇEK AYRICA, UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE İÇİN 4 MADDELİK BİR ÖNERİ PAKETİNİ DE KATILIMCILARLA PAYLAŞTI
-SOSYAL HİZMETLER EĞİTİM VE YARDIM VAKFI ONURSAL BAŞKANI NEVİN GÖKÇEK:
“BU SORUNUN TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ MESELESİ OLDUĞUNA İNANIYORUM”

Uyuşturucu ile mücadele Çalıştayı’nda konuşan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, “Bugün uyuşturucu ile mücadelede
Çalıştayilk ciddi adımın atıldığı gündür. Bundan sonra çok daha somut neticeler elde edebileceğiz”
dedi.

Başkan Gökçek ayrıca, uyuşturucu mücadele konusunda cezaların yeniden düzenlenmesi ve ihbar mekanizmasının aralarında yer aldığı toplam 4 maddelik öneri paketini de katılımcılarla paylaştı.   

Sosyal Hizmetler Eğitim ve Yardım Vakfı Onursal Başkanı Nevin Gökçek ise, “Toplumun en büyük sorunu uyuşturucu. Gittiğim her yerde en az 300- 500 bayan arkadaşla toplantılar yapıyorum. Toplantı sonrası, en az 20-30 kişi bana geliyor ve ‘Nevin hanım ne olur bizi kurtarın’ diyor. Çalıştay’ın ulaşacağı en önemli konu ailelere mutlaka rehabilitasyon için gidecekleri, tedavi olacakları adresleri temin etmek ve tedavi masraflarının karşılanmasına yardımcı olmak” diye konuştu

UYUŞTURUCU İLE MÜCADELENİN STARTI ANKARA’DA VERİLDİ

Türkiye’de son zamanlarda gündeme oturan ve özellikle gençlerin tuzağına düştüğü uyuşturucu maddelere ilişkin mücadelenin startı Ankara’da verildi. Başkan Gökçek’in geçtiğimiz haftalarda konuya ilişkin bir mücadelenin başlatılması yönündeki açıklamalarının ardından Uyuşturucu ile Mücadele Çalıştayı Ankara’da başladı.

ATO Konferans Salonu’nda düzenlenen çalıştayın açılına TBMM Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonu Başkanı Ak Parti Milletvekili Prof Dr. Necdet Ünüvar, Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Sosyal Hizmetler Eğitim ve Yardım Vakfı SOS Onursal Başkanı Nevin Gökçek, ATO Başkanı Salih Bezci, bürokratlar ve konunun uzmanları katıldı.

Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar açılışta yaptığı konuşmasına “Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek’in böyle bir çalıştayın toplanmasıyla ve uyuşturucuyla mücadele konusunda önemli bir adım atılması yönündeki ısrarını şimdi daha iyi anlıyorum” sözleriyle başladı.

Uyuşturucunun dünyada ortak bir sorun haline geldiğini Vali Kılıçlar, ülkemizde uyuşturucu alışkanlığında kaygı verici bir gelişme yaşandığını belirterek, bu sorunun devlet, sivil toplum kuruluşları ve ailelerin birlikte gerçekleştirecekleri işbirliğiyle çözülebileceğine dikkat çekti.   

-BAŞKAN GÖKÇEK’TEN 4 MADDELİK MÜCADELE ÖNERİSİ -

Vali Mehmet Kılıçlar’ın ardından sözlerine, “Bugün uyuşturucu ile mücadelede ilk ciddi adımın atıldığı gündür. İnşallah bundan sonra çok daha somut neticeler elde edebileceğiz” diyerekbaşlayan Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek de Çalıştay’da öncelikle gerçekleştirilmesi gereken maddeleri şöyle sıraladı:

Birincisi bilinçlendirme çalışmalarının yapılması ve bunların nasıl yapılacağı, hangi noktalara el basılacağının Çalıştay’da tespit edilmesi lazım.

İkincisi en büyük sıkıntı Türkiye’de ve özellikle Ankara’da madde bağımlılarının rehabilitasyonu. Bu son derece pahalı bir konu. Ancak zengin aile çocukları buralara gidebiliyor. Fakir aileler çok ciddi anlamda sıkıntılar çekiyor.  Onun için rehabilitasyon merkezlerinin sayısını çoğaltmamız gerekiyor. Devlet olarak bu konuda ne yapılacağının tespit edilmesini arzu ediyorum.

Üçüncü önemli konu da Parlamentomuza ve milletvekillerimize düşüyor. Parlementonun ceza sistemini değiştirerek, pratik hale getirmesi gerekiyor.  Ben şöyle düşündüm; ilk defa uyuşturucudan yakalanan kişiye, kendisine uyuşturucuyu satan kişiyi ihbar etmesi şartıyla affedilmesi, cezasının tecil edilmesi. Satan yakalandığı zaman onu da birinci seferde ana satıcıyı ihbar etmesiyle gene cezasının ertelenmesi. Bu suretle hiç olmazsa satıcıların yakalanmasının yoğun bir şekilde teşvik edilmesi.  Sadece böyle konacak pratik bir kanun maddesinin pek çok işi çözeceğini düşünüyorum.”

-ÇOCUKLARA DA SORUMLULUK VERİLMELİ-

Başkan Gökçek, “Çok önemli caydırıcılık” diye tanımladığı dördüncü ve son maddeyi de şöyle açıkladı:

“Özellikle çocuklarımızın ihbar mekanizmasını işletmesi lazım. Bu ödül mekanizması ile ve gizli tutulma suretiyle ancak yapılabilir. Yani hangi arkadaşı madde bağımlısı, nereden uyuşturucu alıyor? Bunu ihbar edenlere devlet para verecek olursa ki, bizim belediye olarak kanun hazırlığımız var bu konuda ve belediyenin ödül verebilmesi için madde konulmasını istedik. Eğer böyle bir şey konulacak ve devamlı olarak teşvik edilecek olursa,  ihbarlar çoğalır. Böylece de madde bağımlısı olan kişiler özellikle uyuşturucu alırken çok tedirgin olacaklar.

Bunları tedirgin etmek zorundayız. Halk arasında ispiyonculuk deniliyor, ama öyle değil. Bu doğrudan doğruya yavrularımızın kurtarılması için ihbar mekanizmasının işlemesi. Bu konuda billboardları, interneti çok mükemmel olarak kullanmamız lazım. Filmlerin hazırlanması, kamu spotu hazırlanması ve sinemalarda bunun verilmesi gerekiyor.”

Başkan Gökçek daha sonra Sosyal Hizmetler Eğitim ve Yardım Vakfı Onursal Başkanı eşi Nevin Gökçek’i, Ankara’da uyuşturucu bağımlısı çocukları ve eşleri bulunan çok sayıda kadının derdiyle ilgilendiğini belirterek, bu konuda uzmanlaştığına çekti ve deneyimlerinden kısaca bahsetmesi için kürsüye davet etti.

SOS Vakfı’nın yardım çalışmaları kapsamında Ankara’nın en ücra köşelerinde ailelerle birlikte olma ve sorunlarını birebir dinleme fırsatı bulduğuna dikkat çeken Nevin Gökçek, “Bu çalıştayın düzenlenmesinde kimin emeği geçiyorsa, Allah ondan razı olsun”  sözleriyle başladığı konuşmasında, “Gerçekten toplumun en büyük sorunu uyuşturucu. Gittiğim her yerde en az 300- 500 bayan arkadaşla konuşma yapıyorum. Sonunda çocuklarıyla, eşleriyle ilgilenmelerini ve toplumda uyuşturucunun ileri safhalarda olduğunu söylüyorum” dedi.

Yapılan bu toplantılar sonrası en az 20-30 kişinin kendisine geldiğini de kaydeden Nevin Gökçek, “Bana geliyor ve ‘Nevin hanım ne olur bizi kurtarın’ diyor. Ankara’nın en ücra köşelerinde annelerin çocuklarından dayak yediklerini, sırf uyuşturucu için para bulamadıklarından, eşlerinden dayak yiyen hanımlar olduğunu ve ailelerin paramparça olduğunu görüyorum” dedi.   

-ORTAK FERYAT: “NE OLUR BENİ KURTARIN”

Karşılaştığı uyuşturucu müptelası olan kişiler ile ilgili anılarına da yer veren Nevin Gökçek, uyuşturucu bağımlısı aileler ile müptela kişilerin ortak feryadının “Ne olur beni kurtarın” olduğunu vurguladı.

Kurtarma, yani rehabilitasyon çalışması için önemli bir maddi kaynağa gerek olduğunu anlatan SOS Onursal Başkanı Nevin Gökçek, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

Çalıştayın ulaşacağı en önemli sonuç ailelere mutlaka rehabilitasyon için gidecekleri, tedavi olacakları adresleri temin etmek olacak. İkincisi tedavi masraflarının karşılanmasına yardımcı olmak. Çünkü karar vermiş çok babamız, çok kızımız, çok çocuğumuz var. Onları kurtarmak lazım. Bunun sadece çalıştayda konuşulup kalan, sonra da unutulan bir mesele olmasını asla istemiyorum. Bunun Türkiye’nin en önemli meselesi olduğuna inanıyorum.”

Öğrenci, öğretmen ve ailelere dağıtılacak olan “Uyuşturucu bağımlılığı ve önlemleri” kitapçığının yanı sıra, çeşitli uyarıların yer aldığı afişlerin Büyükşehir Belediyesi’nce basılarak, katılımcılara dağıtıldığı ATO Konferans Salonu’ndaki Çalıştay, 13 ve 14 Ocak tarihlerinde iki gün sürecek.

Çalıştay’da konunun uzmanları, Madde bağımlılığı ile mücadele, alınması gereken önlemler ve yapılacak çalışmalar hakkında bir çerçeve belirlenmesi için görüşlerini paylaşacaklar.