Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Yangın Tüpünüz Çalışıyor Mu?

Yangın Söndürme Cihazının Niteliği Kadar Önemli Bir Konu Da Cihazın Kullanımı İle İlgili Bilgiler

10 Şubat 2010 Çarşamba 06:25
Yangın Tüpünüz Çalışıyor Mu?

1.JPG

Yangın tehlikesine karşı can ve mal güvenliğinin sigortası olarak ev, işyeri ve araçlarda bulundurulan söndürme cihazlarının, periyodik bakım ve kontrolleri de son derece önemli.
Cihazın kalitesi, içindeki kimyasal tozun niteliği ve çalışır vaziyette bulunması, yangına başlangıç anında müdahale edilerek zararın en alt düzeyde atlatılması bakımından zorunlu.
Yangın söndürme cihazının niteliği kadar önemli bir başka konu da, cihazın işlevinin tam olarak yerine getirebilmesi için kullanma kılavuzunda yer alan bilgilerin tam olarak öğrenilmesi.

2.jpg
Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Faruk Kurutuz, kış mevsiminde yangınların daha çok konut, işyeri, okul, hastane, otel, sanayi tesisleri, akaryakıt istasyonları gibi yerlerde yoğunlaştığını, araç yangınlarında da artış görüldüğünü söyledi.
Yangının en az zararla atlatılması için ilk müdahalenin çok önemli olduğunu hatırlatan Kurutuz, ev, işyeri ve araçlarda mutlaka standartlara uygun bir yangın söndürme cihazının bulundurulması gerektiğini vurguladı.
Konut ve işyerlerinin büyüklüğüne ve niteliğine göre 2 – 6 kilogram arası, araçlarda ise 2 kilogramlık kimyasal tozlu yangın söndürme cihazı bulundurulmasının uygun olacağını ifade eden Kurutuz, cihazın standartlara uygun olmasının önemine dikkat çekti.
Faruk Kurutuz, kurum ve kuruluşlarca alınacak yangın söndürme cihazların kabulünün ise İtfaiye Daire Başkanlığı’nın ilgili birimince gerçekleştirecek testlerin ardından yapılmasının uygun olacağın söyledi. “BAKIM VE KONTROLLERİNİ İHMAL ETMEYİNİZ”
İtfaiye Daire Başkanı Faruk Kurutuz, yangın söndürme cihazlarının çalışır durumda olduğu zaman yangınla mücadelede aktif rol oynadığını, periyodik bakımı ve kontrolü yapılmayan cihazların ise işlevini yitirdiğini kaydetti.
Standart nitelikte bir cihazın uygun koşullarda muhafaza edildiğinde 2 yıl işlevselliğini koruyacağını kaydeden Kurutuz, kullanım süresi sonunda cihazdaki kimyasal tozun mutlaka değiştirilmesi gerektiğine işaret etti.
Vatandaşlardan kullanım süreleri dolan yangın söndürme cihazlarını bakım için anlaştıkları firmaya göndermeden önce cihazlarındaki tozu boşaltmayı ihmal etmemelerini isteyen Kurutuz, kimyevi tozun zamanla özelliğini kaybettiğini ifade etti.
Cihazın hatalı kullanılması veya uygun olmayan koşullarda muhafaza edilmemesi halinde püskürtücü gazın boşalabileceğine de dikkat çeken Kurutuz, gazı boşalan yangın söndürme cihazının hiçbir işe yaramayacağını vurguladı.
Cihazın üzerindeki manometre göstergesinden, gazın boşalıp boşalmadığının kontrol edilebildiğini belirten Kurutuz, gazı boşalan cihazların yeniden püskürtücü gaz doldurulmak üzere uzman firmaya gönderilmesi gerektiğini belirti.