Yangınla Mücadelede Yeni Boyut…
-Ankara İtfaiyesinde, Yangınla Müdahalede Çığır Açan “Cobra Sistemi” Tatbikatla Tanıtıldı -Sistem İle, Müdahalenin İmkansız veya Riskli Olduğu Durumlarda Beton ve Çelik Yapıların Delinerek Dışarıdan Etkin Müdahalesi Gerçekleştirildi
27 Mayıs 2011 Cuma 05:26Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’nda, Türkiye’deki bazı Büyükşehir Belediyesi İtfaiye yetkililerinin de izlediği bir sunumda, yangın söndürmede “Cobra Sistemi” tanıtıldı.
Tanıtım ve gösteri sırasında sistemi tanıtan yetkililer, CUTCOLD COBRA SİSTEMİ adı verilen sistemin yangınla mücadeleye yeni bir boyut kazandırdığı ifade ettiler. Sistemin, ani harlama ve patlama riskleri yüzünden girilmesinde zorluk çekilen, özellikle bodrum katlar, sanayi bölgeleri ve tüm başlangıç yangınlarında, riskin azaltılarak, etkin müdahalede çığır açtığına dikkat çekildi.
İskitler’deki İtfaiye Daire Başkanlığı’ndaki eğitim sahasında gerçekleştirilen tanıtım tatbikatında, 5- 6 santimetrelik beton, su basıncı ve sistemin içinde bulunan ufak demir tozları ile 1- 1.5 dakika gibi kısa bir sürede delindi. 3 – 4 santimetre kalınlığındaki çelik levhalar yine aynı sistemle kesildi.
Daha sonra eğitim alanındaki yangın kulesinin içi yakıldıktan sonra oluşan ısı 600 dereceye ulaşmasıyla, sistem kullanılarak içeriye girmeden duvarda açılan küçük bir delikle içeriye transfer edilen basınçlı su hem yangını söndürdü, hem de yangın mahallini soğutarak 2- 3 dakika gibi kısa bir sürede ısının 100 derecenin altına düşmesini sağladı.
COLDCUT COBRA Sistemi’nin gösterisini izleyen Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Ceyhun Tonguç Karakuş, sistemle ilgili ilk izlenimlerinin olumlu olduğunu kaydederek, sistemin özellikle girilemeyen ve risk taşıyan bölgelere yapılan müdahalelerde büyük katkı sağlayacağını ifade etti.
Sistemin yangınlara müdahalede önemli kolaylıklar sağladığını gördüklerine değinen Karakuş ilk izlenimlerini şu sözlerle açıkladı:
“Girilerek yangına müdahalenin imkansız veya riskli olduğu mekanlara, çelik ve beton gibi tüm yapı malzemelerinde ufak bir delik açılarak, gönderilen basınçlı su yangına dışarıdan müdahale imkanı vererek, itfaiyecilerin can güvenliğini sağlıyor, yangın alanına oksijen girişini önlüyor ve yangın gazlarını süratle soğutarak, yangının çabuk sönmesine yardımcı oluyor.”
Yangınlarda, itfaiyenin yangını söndürmenin yanında, olayla ilgili ip uçlarını da korumaya özen göstermesi gerektiğini de hatırlatan Karakuş, yoğun su kullanılarak söndürülen yangınlarda ip uçlarının yok olduğunu, bu sistemin çok az su kullanarak yangını söndürmesi nedeniyle ortalıkta su bile kalmayacağı için delillerin de korunabileceğine dikkat çekti.
Sistemle ilgili incelemelerinin devam ettiğini kaydeden Karakuş, daha sonra teknik ekibiyle yapacakları değerlendirme sonucunda, sistemin Ankara İtfaiyesi için gerekli görülmesi durumunda, alım için yönetime talepte bulunabileceklerini belitti.