Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

YAŞLI DOSTU KENT ANKARA

Büyükşehir Belediyesi, toplumun dünü ile bugünü arasında köprü kuran, değerleri yarınlara taşıyan yaşlı bireylerin refah ve mutluluğunu sağlayacak sosyal politikaları ile tüm Türkiye’ye örnek olurken, Başkentlilerden de büyük takdir topluyor.

18 Mart 2013 Pazartesi 00:00
YAŞLI DOSTU KENT ANKARA

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YAŞLI BİREYLERİN REFAH, HUZUR VE MUTLULUĞUNU ARTIRAN ÖRNEK PROJELERİ İLE TAKDİR TOPLUYOR

BAŞKENT, BÜYÜKŞEHİR’İN TÜRKİYE’DE İLK OLARAK HAYATA GEÇİRDİĞİ EVDE BAKIM HİZMETLERİNDEN ÇEŞİTLİ KURSLARA, GEZİLERDEN EĞLENCELERE KADAR PEK ÇOK ETKİNLİKLE

“YAŞLI DOSTU KENT” UNVANINI BAŞARI İLE TEMSİL EDİYOR

BAŞKAN GÖKÇEK:

“YAŞLILAR BİZİM İÇİN HER ZAMAN BAŞ TACIDIR”

Büyükşehir Belediyesi, toplumun dünü ile bugünü arasında köprü kuran, değerleri yarınlara taşıyan yaşlı bireylerin refah ve yasli_dostu_kent_ank_330_18032013.jpgmutluluğunu sağlayacak sosyal politikaları ile tüm Türkiye’ye örnek olurken, Başkentlilerden de büyük takdir topluyor.

Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı, 18-24 Mart arasında kutlanan “Yaşlılara Saygı Haftası” çerçevesinde ise pek çok etkinlik düzenliyor. Program çerçevesinde resim ve fotoğraf sergisi açılacak, çeşitli eğlenceler düzenlenecek, kahvaltı ve gezi programları ile etkinlikler renklendirilecek.

Yaşlıların yararlanabileceği, keyifli ve huzurlu zaman geçirebileceği merkezler kuran Büyükşehir Belediyesi, ulaşım serbestliğinden bilgi erişim merkezine, gezilerden eğlencelere kadar pek çok hizmet veriyor.

Evde gündüz bakım modelini Türkiye’de ilk kez uygulayan Büyükşehir Belediyesi, 19 yıllık süreçte 60 yaş ve üstü 48 bin 946 bireye yaşam desteği sundu.

“Yaşlılar bizim için her zaman baş tacıdır” diyen Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, “Ankara’nın yaşlı dostu bir kent” olduğuna dikkat çekerek, yürüttükleri projelerin Türkiye’de, hatta dünyada eşi ve benzeri olmadığını vurguladı.

Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal ve kültürel etkinliklerden temizlik ve bakım hizmetlerine kadar birçok alanda yaşlılara hizmet götürdüğünü belirten Başkan Gökçek, “Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından yaşlı insanlarımızın evleri periyodik olarak temizleniyor, her türlü tamiratı yapılıyor, bakıma muhtaç olanların yemek ihtiyaçları karşılanıyor. Yaşlı serbest kartı ile EGO otobüslerinden belli saatlerde ücretsiz olarak yararlanıyorlar. Yılda bir kere Akçay Kampı’nda ağırladığımız yaşlılarımızın, kent içi gezileriyle de farklı bir gün geçirmelerini sağlıyoruz” dedi.

- YAŞLILARA HER YÖNÜYLE HİZMET

Yaşlılığın biyolojik zorluklarının yanı sıra toplumsal ve kültürel yönleriyle de yakından ilgilenen Yaşlılara Hizmet Merkezi, üyelerinin hayatlarına “Sosyal, Psikolojik, Sağlık, Rehberlik, Refakat ve Danışmanlık, Sosyal ve Kültürel, Temizlik ve Bakım, Ekonomik ve Acil Yardım hizmetlerinin yanı sıra Her Türlü Ev İçi Tamiratı, Öncelikli Hizmet Kartı ve Yaşlı Serbest Kartı” başlıklarında destek sunuyor.

Türkiye’de evde bakım hizmetlerini ilk kez bu kadar kapsamlı veren kurum olarak 5 Eylül 1994 tarihinde hizmete açılan Büyükşehir Belediyesi Yaşlılara Hizmet Merkezi’nden 37 bin 305 üye faydalanıyor.

Üyelerinin günlük yaşamlarını kolaylaştırırken, yalnız olmadıklarını onlara hissettirmek, ilgi, sevgi ve şefkatle huzurlu bir yaşam sürmelerini sağlamak amacıyla çalışmalarını sürdüren merkeze, günde ortalama 8 kişi üye oluyor. Her gün yaklaşık 100 üyenin evine 23 araçla, 5’er kişilik ekip, sadece temizlik hizmeti için gönderiliyor.

Üye olmak isteyen 60 yaş üzeri vatandaşlar önce merkezin irtibat telefonlarını arayarak ön kayıtla adres ve iletişim bilgilerini veriyor. Bu adresler sırasıyla sosyal hizmet uzmanları tarafından ziyaret ediliyor ve gerekli belgeleri hazırlayan vatandaşların üye kayıtları evlerinde yapılıyor.

- YAŞLILAR LOKALİNDE İKİNCİ BAHAR

Büyükşehir Belediyesi Yaşlılar Lokali’nde ise Ankara’da yaşayan 60 yaş üstü bireylerin çağdaş, onurlu, sağlıklı, üretken ve yaşama sevinciyle dolu bir yaşlılık süreci geçirmelerine yönelik hizmetler veriliyor. Ankara’da yaşayan tüm yaşlıların güvenle ve huzurla geldikleri lokalde boş zamanların kaliteli etkinliklerle değerlendirildiği sosyal ve kültürel faaliyetler ücretsiz yürütülüyor.

Eryaman, Planet ve Pursaklar Aile Yaşam Merkezleri bünyesinde hizmet veren 3 tane Yaşlılar Lokali’nden 8 bin 488üye yararlanıyor. Lokallerde, “Sağlık, Rehberlik, Refakat ve Danışmanlık Hizmetleri, Sosyal ve Kültürel Etkinlikler, Bilgisayar, Satranç ve Abolone, Müzik ve Resim Kursları, Kütüphane Okuma Salonu, Masa Tenisi, Bilardo, Air Hockey, Mini Golf, Şiir Kulübü” gibi hizmetler veriliyor.

-“ÖĞRENMENİN YAŞI YOK”-

Cinnah Caddesi Alt Geçidi’nde bulunan Yaşlılar ve Gençler Bilgi Erişim Merkezi ise yaşlıların boş zamanlarını değerlendirmeleri amacıyla “Kitap, Dergi, Fotoğraf, Video Kaset, Ses Kaseti, Film, CD, CD-Rom, VCD, DVD” gibi bilgi kaynaklarına hem Internet üzerinden, hem de yerinde ulaşmalarını sağlamak amacıyla 2007 yılında hizmete açıldı.

Ayrıca yaşlı üyelerin teknoloji ve yeniliklerden haberdar olmalarını sağlamak için bilgisayar eğitimleri verilen merkezin 3 bin 153 üyesi bulunuyor. Bilgisayarı açıp kapamaktan başlayarak, internet kullanımı ve sonrasında Microsoft Word ve Excel eğitimleri verilerek tamamlanan kurs büyük ilgi görürken, merkez çeşitli gezi ve etkinliklerle de üyelerinin büyük takdirini topluyor.

-RUHU GENÇ KALANLARA ULAŞIM KOLAYLIĞI

Büyükşehir Belediyesi’nin en büyük ilgi gören bir başka hizmeti ise EGO Genel Müdürlüğü tarafından 60 yaşını dolduran Başkentlilere verilen Serbest Ulaşım Kartı…

Belediye otobüslerinden 10.00-16.00 ve 19.00-24.00 saatleri arasında, bir yıl boyunca ücretsiz kullanılabilen karttan,1997 yılından bu yana her yıl ortalama 85 bin Başkentli yararlanıyor.

Tatil yapma imkanı olmayan Başkentli yaşlılar ise yılda bir hafta süreyle Akçay Tatil Kampı’nda ağırlanıyor. Denizin doğayla buluştuğu kampta gönüllerince eğlenen yaşlılar  başta Çanakkale Şehitliği olmak üzere bölgenin tarihi yerlerini de görme imkanı buluyor.

YAŞLI DOSTU KENT ANKARA
YAŞLI DOSTU KENT ANKARA
YAŞLI DOSTU KENT ANKARA
YAŞLI DOSTU KENT ANKARA
YAŞLI DOSTU KENT ANKARA
YAŞLI DOSTU KENT ANKARA
YAŞLI DOSTU KENT ANKARA
YAŞLI DOSTU KENT ANKARA
YAŞLI DOSTU KENT ANKARA
YAŞLI DOSTU KENT ANKARA
YAŞLI DOSTU KENT ANKARA
YAŞLI DOSTU KENT ANKARA
YAŞLI DOSTU KENT ANKARA