Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

ABD Büyükelçisinden Başkan Gökçek’e Ziyaret…

-ABD’NİN Ankara Büyükelçisi Francis j. Ricciardone ve Eşi Marie Ricciardone’yi, Başkan Gökçek, Eşi Nevin Gökçek İle Birlikte Karşıladı -ABD Büyükelçisi Ricciardone: “Burada Bulunmadığım 12 Sene İçerisinde Ankara Çok Gelişmiş, Çok Değişmiş. Bugünün Ankarası, Tüm Türkiye’nin Gurur Duyacağı Bir Başkent Olmuş” -Başkan Gökçek: “ABD Büyükelçiği Binası İle Dikmen Vadisi’nde Bir Yerin Takas Edilmesi Sözkonusu. Görüşmelerimiz Sürüyor”

25 Mart 2011 Cuma 06:42
ABD Büyükelçisinden Başkan Gökçek’e Ziyaret…

 Amerika Birleşik Devletleri’nin Ankara Büyükelçisi Francis J. Ricciardone, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’i makamında ziyaret etti.
Ziyarete eşi Marie Ricciardone ile birlikte katılan ABD Büyükelçisi’ni, Başkan Gökçek, eşi Nevin Gökçek ile birlikte çiçeklerle karşıladı. Büyükelçi Ricciardone, Ankara’da uzun yıllar yaşadığını kaydederek, “Burada bulunmadığım 10-12 sene içerisinde Ankara çok gelişmiş, çok değişmiş, bugünün Ankara’sı, tüm Türkiye’nin gurur duyacağı bir başkent olmuş” dedi.

1.JPG
 Ricciardone’ye teşekkür eden Başkan Gökçek, elçilik binasının yerinin değişmesiyle ilgili görüşmelerinin sürdüğünü belirterek, “Belki Dikmen Vadisi’nde bir yer ile ABD Büyükelçiliği binasının takası söz konusu. Daha kesinleşmiş hiçbir şey yok. Görüşmelerimiz devam ediyor” diye konuştu.

-RİCCİARDONE: “BİZ DE ANKARALI SAYILIRIZ”

2.jpg
Büyükşehir Belediye Binası Başkanlık Makamı’nda gerçekleşen ziyarette konuşan ABD’nin Ankara Büyükelçisi Ricciardone, Cumhuriyetin ilk yıllarından bu yana ABD Büyükelçiliği’nin Ankara’da bulunduğunu anımsatarak, “Ev sahipliğiniz için çok teşekkür ederiz. Dediğiniz gibi biz daha önce kızımızla beraber burada oturuyorduk. Bunun için biz kendimizi ziyaretçi olarak hissetmiyoruz. Ankaralı sayılırız” dedi. Ankara’nın ikinci evleri olduğunu ve kendilerini Başkentlilerin çok sıcak karşıladığını ifade eden Ricciardone, burada birçok arkadaşları ve komşuları bulunduğunu da kaydederek, söylediği “Sizlerin eskiden söylediği gibi ‘Ev alma, komşu al’” sözleri toplantıya katılanları ve tüm basın mensuplarını güldürdü.

-“TÜM TÜRKİYE’NİN GURUR DUYACAĞI BİR BAŞKENT”
 Yaklaşık 12 senedir Başkent Ankara’da bulunamadığını, ancak bu süre içerisinde Başkent Ankara’da çok şeyin değiştiğini gördüğünü kaydeden Büyükelçi Francis Ricciardone, “Ankara ne kadar çok gelişmiş ve ne kadar çok değişmiş. Bugünün Ankara’sı, tüm Türkiye’nin gurur duyacağı bir Başkent olmuş. Yeni parklar, yeşil yerler var. Ankara zenginleşmiş, trafik düzenlenmiş ve gayet güzel olmuş” dedi.
 Ricciardone sözlerini, “Bütün hizmetiniz ve yardımınız için, her şey için çok teşekkür ederiz” diyerek tamamladı.

-“ELÇİLİK BİNASI İLE İLGİLİ YENİ TEMASLARIMIZ VAR”

3.jpg
 Konuk Büyükelçi Ricciardone’nin sözlerinin ardından, “Ankara’ya hoş geldiniz” diyerek konuşmasına başlayan Başkan Gökçek, “Sayın Elçi, bizim kadar Türkçe konuşabilen birisi. Onun için çok memnun oldum. Sizi Ankara’da görmek bizi memnun etti. Umarım, siz Türkiye’den tekrar ayrılırken, hem Türkler hem Amerikalılar, karşılıklı olarak birbirlerinden güzel şekilde ayrılırlar. Dolayısıyla siz vesile olursunuz” diye konuştu.
 ABD Büyükelçiliği ile yeni temasları olduğunu ve Elçilik binasının yerinin değiştirilmesi noktasında görüşmelerde bulunulduğunu kaydeden Başkan Gökçek, “Sanıyorum bu konuda bir takım gelişmeler olacak. O konuda da yetkililer karşılıklı olarak görüşüyorlar. Biz de size yardımcı olmaya çalışacağız” dedi.
  Bir gazetecinin, “Elçilik binasının yeni yerinin neresi olacağı” sorusuna ise Başkan Gökçek, “Belki, Dikmen Vadisi’nde bir yer vereceğiz. Onun karşılığında da Elçilik binasını bize verecekler. Böyle bir takas söz konusu olacak. Daha kesinleşmiş hiçbir şey yok. Görüşmelerimiz devam ediyor” cevabını verdi.
 Konuşmaların ardından Başkan Gökçek ve konuk Büyükelçi birbirlerine işlemeli tabak hediye ederken, Nevin Gökçek de Bayan Ricciardone’ye Türk Lokumu ve BELMEK kursiyerleri tarafından hazırlanan işlemeli bir örtü takdim etti.

-“LİBYA KONUSUNDA, TÜRKİYE İLE AYNI FİKİRDEYİZ”
Gazetecilerin son günlerin sıcak konusu Libya’daki gelişmelere ilişkin sorularını da cevaplandıran ABD Büyükelçisi Ricciardone, bir gazetecinin, “Libya’daki iç savaşta Amerika’nın bundan sonraki hamlesi ne olacak ve Türkiye’nin bu konudaki politikasını nasıl değerlendiriyorsunuz” sorusuna, şu cevabı verdi:
“Türkiye ile tamamen aynı fikirdeyiz. Mesela biran önce Libya konusunu, tamamen NATO’ya devretmek istiyoruz hepimiz. Aynı zamanda NATO’nun çok açık bir misyonu var. Bu da Libya halkını korumak. Bunun için biz Türkiye ile beraber çalışıyoruz.”
“İzmir’in NATO üssü olacağı iddialarına” ilişkin başka bir soruya da Büyükelçi Ricciardone, “O konuda NATO’nun hangi üssü kullanacağını bilmiyorum. Bu konuda hep beraber Brüksel’de görüşüyoruz. Bu operasyonun ayrıntılarını konuşmak istemiyorum. Çünkü, son bilgilerden haberdar değilim. Zaten ben asker değilim. Türk askerleri ve Amerikan askerleri birlikte görüşüyorlar” cevabını verdi.