"AKILLI ANKARA" PROJELERİ, 2019'A KADAR TAMAMLANACA
Toplu ulaşım, ulaşım sistemleri, temiz içme suyu ve atık yönetimlerinde Türkiye’de ilklerin uygulayıcısı olan Büyükşehir Belediyesi, daha pek çok alanda teknoloji altyapısını güçlendirerek, 2019 yılına kadar “Akıllı Ankara” sistemini tamamlamayı hedefliyor.
05 Mayıs 2016 Perşembe 16:20-BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NCE, ANKARA’DA ULAŞIMDAN TOPLU TAŞIMAYA, ATIK YÖNETİMİNDEN OTOPARK SORUNUNA KADAR PEK ÇOK KONUDA, KENT YÖNETİMİNDE YENİ SİSTEMLER GELİŞTİRİLİYOR
-KIRSAL HİZMETLER VE JEOTERMAL KAYNAKLAR DAİRE BAŞKANI GÜVEN, AKILLI OTOPARK SİSTEMİ, KATI ATIK YÖNETİMİ, AKILLI AYDINLATMALAR GİBİ ÇOK SAYIDA PROJEYİ, 2019 YILINA KADAR TAMAMLAMAYI HEDEFLEDİKLERİNİ BİLDİRDİ
Toplu ulaşım, ulaşım sistemleri, temiz içme suyu ve atık yönetimlerinde Türkiye’de ilklerin uygulayıcısı olan Büyükşehir Belediyesi, daha pek çok alanda teknoloji altyapısını güçlendirerek, 2019 yılına kadar “Akıllı Ankara” sistemini tamamlamayı hedefliyor.
Ankara Ticaret Odası (ATO) Congresium'da, İnovasyon Haftası nedeniyle düzenlenen toplantıda Büyükşehir Belediyesi'ni temsilen konuşan Kırsal Hizmetler ve Jeotermal Kaynaklar Dairesi Başkanı Özgür Güven, Büyükşehir'in inovatif çözümlerine ilişkin bilgiler verdi.
Belediye otobüslerinin, her gün Başkent'te 1 milyona yakın kişiyi kentin her noktasına ulaştırmak için 7 bin durağa 700 bin kez uğradığını bildiren Güven, öncelikle bu amaçla EGO’nun geliştirdiği “EGO Cep’te” uygulamasının da inovatif bir çözüm olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
“Büyükşehir Belediyesi olarak Akıllı Kart sistemine yatırım yaptık. Ankarakart’ı öğrencilerimiz kullanıyor; bu şekilde elektronik bilet sistemini geliştirdik. Ardından akıllı durak sistemine yatırım yaptık. Artık günün her saatinde hangi otobüsle kaç kişi yolculuk yapıyor, kaç seferimiz dolu, kaç seferimiz boş, hepsini biliyoruz.”
“EGO Cep'te" uygulamasını EGO ekibinin hazırladığını ifade eden Güven, “1 milyon 39 bin 135 kullanıcı, günlük de ortalama 610 bin kişi, EGO Cep'te uygulamasını kullanıyor. EGO Cep'te ile vatandaşlarımız otobüsün nerede, ne zaman, hangi durağa saat kaçta geleceğini, cep telefonu ve SMS uygulamalarıyla anında öğrenebiliyor” bilgisini verdi.
Ankara’da loop dedektörler, RTMS dedektörler gibi araç kullanan herkesin, günlük hayatta farkında olmadan sayıldığı sistemlerin Büyükşehir Belediyesi tarafından kullanıldığını kaydeden Özgür Güven, ayrıca Ankara’nın çeşitli yerlerine de bluetooth sensörleri takıldığını ve ulaşımın takip edildiğini söyledi.
Güven, “Akıllı Kent” sistemine ilişkin yapılan ve yapılacak olan diğer çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi:
-AKILLI OTOPARK SİSTEMİ GELİYOR: Otoparklarda, Ankara’nın her köşesine döşeyeceğimiz akıllı dedektörlerle, otomatik olarak boş yerleri algılayacağız. Bunu, mobil sistem üzerinden vatandaşlarımız da görebilecek ve kendisine en yakın otoparkların hangi cadde ya da sokakta olduğunu öğrenebilecek. İsteyen, NFC sistemiyle, isteyen cep telefonu üzerinden, isteyen akıllı kart üzerinden otoparkların ücretlerini ödeyebilecek.
-GÜVENLİK YÖNETİMİNE AKILLI SİSTEMLER: Ankara’nın değişik yerlerine yerleştirdiğimiz KGYS ve MOBESE sistemlerini, emniyet güçlerimiz, trafik düzeni ve güvenlik amaçlı olarak kullanıyor. Bu yıl, TEDES'in (Trafik Elektronik Denetleme Sistemi) ihalesini gerçekleştiriyoruz. Bu sistem de kamu güvenliğinin tamamlayıcısı olacak.
-KATI ATIK YÖNETİMİ: Ankara’nın taşra ilçeleri, kendi ilçelerindeki çöpleri vahşi depolama koşullarıyla depolamak zorunda. Biz bu ilçelere transfer istasyonları kuruyoruz. Amacımız, buralardaki çöpleri, Ankara’daki merkezimize getirmek.Çöp kamyonlarına ve konteynerlerin içine, dedektörler yerleştiriyoruz.
-AKILLI AYDINLATMALAR: Yeni teknoloji led aydınlatma sistemleriyle, sensörler ve dinlemeler vasıtasıyla, ihtiyaç olmayan yerlerde -güvenlik her zaman ön planda bulundurularak- ışıkları kısmak, kimi zaman kapatmak üzerine çalışıyoruz ki daha az enerji tüketelim ve karbon salınımını daha aza indirelim, sizin kaynaklarınızı daha verimli kullanabilelim...
-İLK MONORAY, ANKARA’YA YAPILACAK: Teleferikle toplu taşıma sistemi, Türkiye’de sadece Ankara’da çalışıyor. Şu anda da monoray üzerinde çalışıyoruz. Bu da tamamiyle, yerli üretim bir monoray sistemi. İnşaallah önümüzdeki yıllarda, belki de Türkiye’de ilk monoray toplu taşıma sistemini Ankara’da göreceğiz.
-TAŞRAYA METEOROLOJİ İSTASYONLARI: İhale yoluyla Ankara’nın tüm ilçelerine meteoroloji istasyonları kurduk. O bölgelerdeki mikro ölçekli iklim değerlendirmelerini öğrenip, tarımsal yardımda, sera yatırımlarında, don uyarılarında, zirai ürün seçiminde bu meteorolojik verileri kullanmak istiyoruz. Şehirlerde de meteoroloji istasyonları verileriyle erken uyarı sistemimizi, karda buzda önleyici mücadeleyi Ankaralılarla tanıştıracağız.
-"İNOVATİF ÇÖZÜM ALICISIYIZ": Kamu için inovasyonda temel etkenin, vatandaşın ihtiyacını giderecek, servis odaklı çözümler olması gerektiğini kaydeden Güven, “Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak da her zaman için inovatif çözüm alıcısıyız. Biz, inovatör olmaya çalışan bir kamu kuruluşuyuz” diyerek genç öğrencilere de çözümlere yönelik projeler üretme çağrısı yaptı.