Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Ankara Avrupa Birliği’ne Hazırlanıyor...

-BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN, AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI VE ANKARA VALİLİĞİ İLE ORTAKLAŞA YÜRÜTECEĞİ “ANKARA AVRUPA BİRLİĞİ’NE HAZIRLANIYOR” PROJESİNİN İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ TÖRENLE İMZALANDI - PROJE İLE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KOORDİNASYONUNDA ANKARA’DAKİ TÜM YEREL YÖNETİCİLER AB MÜKTESABATI VE UYUM SÜRECİ İLE FONLAR HAKKINDA EĞİTİMLER ALARAK AB’YE BİR ADIM DAHA YAKINLAŞACAK - BAŞKAN GÖKÇEK’İN EV SAHİPLİĞİ YAPTIĞI İMZA TÖRENİNE AB BAKANI EGEMEN BAĞIŞ VE ANKARA VALİSİ ALAADDİN YÜKSEL DE KATILDI - BAKAN BAĞIŞ: “AB SÜRECİNE BAŞKENT’TEN BİR IŞIK DAHA YAKIYORUZ” “İSTİKLAL SAVAŞIMIZIN BAYRAKTARLIĞINI YAPAN BU AZİZ ŞEHİR 9.5 YILDIR İSTİKBAL MÜCADELEMİZİN DE BAYRAKTARLIĞINI YAPIYOR” - VALİ YÜKSEL “TÜRKİYE VE BİZ BAŞKENT ANKARA MEDENİYET YOLUNDA İLERLEMEYE KARARLIKLA DEVAM EDECEĞİZ” - BAŞKAN GÖKÇEK: “BELEDİYE OLARAK ANKARA ADINA AVRUPA BİRLİĞİ’NE KATILABİLME NOKTASINDA HER TÜRLÜ GAYRETİ VERİYORUZ”

29 Mart 2012 Perşembe 13:25
Ankara Avrupa Birliği’ne Hazırlanıyor...

“Ankara Avrupa Birliği’ne Hazırlanıyor” projesinin işbirliği protokolünün imzalanmasıyla Başkent, Avrupa Birliği’ne tam üyeliğe bir adım daha yakınlaştı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in ev sahipliğinde Büyükşehir Belediyesi Konferans Salonu’nda, Ankara Avrupa Birliği’ne Hazırlanıyor Protokolüne AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel ve Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek imzaladı.
Törene, Bakan Bağış, Vali Yüksel ve Başkan Gökçek’in yanı sıra Ankara Milletvekilleri, ASO Başkanı Nurettin Özdebir, ilçe belediye başkanları, belediye meclis üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.
Proje ile Ankara’nın tüm yerel idarecileri, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı koordinasyonunda, Ankara Valiliği’nin işbirliğinde Avrupa Birliği Bakanlığı’nın AB müktesebatı ve uyum süreci ile fonlar hakkında düzenleyeceği eğitimlere katılacak.

ank_ab_400_2_29032012.jpg

BAKAN BAĞIŞ: ANKARA PROJE BAŞKENTİ OLACAK
Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Protokolün imzalanmasıyla birlikte Türkiye’nin milli davası olan AB sürecine Başkent’ten bir ışık daha yakıldığını ifade ederek başladığı konuşmasında “Türkiye’nin Başkenti’ni aynı zamanda bir proje Başkenti haline getirmenin de önünü açıyoruz” dedi.
Proje ile AB mali yardımlardan en yüksek oranda faydalanan ikinci il olan Ankara’nın bu başarısını sürdürmesinin ve hatta yerel yönetimler tarafından hazırlanacak projeler ile birinci sıraya yükselmesinin mümkün olacağını ifade eden Bakan Bağış, “Brüksel’de 17 Aralık sürecinde Türkiye gerekli reformları gerçekleştirdiğinde, Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan yumruğunu masaya vurduğu için 45 yıl aradan sonra Türkiye müzakerelere başladı. Belediye Başkanımız Melih Gökçek de o zaman Başbakanın yurda dönüşünde güzel bir kutlama gerçekleştirmişti. Türkiye’nin o başarısını kutlamak her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının göreviydi ve onu teşkil ettiği için Başkanımıza bir kez daha teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Avrupa’daki tüm ödülleri 8 yıl gibi kısa bir sürede alan tek şehrin Ankara olduğu bilgisini anımsatan Bakan Bağış, Türkiye’nin her geçen gün ilerleyen bir Başkenti olduğunu vurgulayarak, “İstiklal Savaşımızın bayraktarlığını yapan bu aziz şehir 9.5 yıldır istikbal mücadelemizin de bayraktarlığını yapıyor” dedi.
Bakan Bağış, Başkan Gökçek’in yabancı konuklar için düzenlediği yemeklerde tanık olduğu övgü dolu sözlere de dikkat çekerek, şunları söyledi:
“Gerçekten de hepimize ‘İşte Avrupa Başkenti olmak budur’ dedirten bir duyarlılığı ve uyumlu çalışma örneği Büyükşehir Belediyemiz ve Valiliğimiz gösteriyor. Avrupa’nın en başarılı belediye başkanlarından biri olan Sayın Melih Gökçek’in ve yine Avrupa’nın en başarılı Valililerinden Alaaddin Bey’in öncülüğünde Başkent Ankara örnek bir gelişme gösterdi ve göstermeye de devam ediyor. Bu yolda da arkalarında kapı gibi duran bir Başbakanımız var”

- VALİ YÜKSEL: ANKARA AB’YE EN İLERİ SEVİYEDE KATKI SUNACAK
Ankara Valisi Aladdin Yüksel de Ankara’nın tüm imkan ve kabiliyetini ortaya koyarak AB’ye katılmakta katkıda bulunacağını belirterek, “Yerel yönetimlerin AB ile konularda yeterli bilgi ve kapasiteye sahip olması, müktesebatın yerel manada doğru ve etkin kullanılabilmesi ve AB’nin süreçte sunduğu fırsatların Ankara’da en iyi şekilde değerlendirilmesi hedefiyle çalışmalar sürdürülecek. Bu süreçte ayrıca, Ankara’da yerel hizmet veren kurum ve kuruluşların AB’ye uyum sürecinde AB’nin fonlarının iyi şekilde değerlendirilmesi, becerilerin güçlendirilmesi ve kentsel farklığın ortaya çıkarılması da amaçlanmaktadır” dedi.
Vali Yüksel, yerel yönetimlerin AB’ye tam üyeliği destekler nitelikte hareket etmesi gerekliliğine dikkat çekerek, AB ile ilişkilerde gelinen son durumda kamu yönetimlerinin etkilerinin görüldüğünü ve bu kapsamda yeni yaklaşım ve oluşumların değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.  
Yeni değerlendirmelerin yapılmasının zaruri olduğunun altını çizen Vali Yüksel “Başkent Ankara tüm imkan ve kabiliyetini ortaya koyarak AB’ye katılmak sürecinde en ileri seviyede katkıda bulunacak. Sürece katkı sağlama görevini layıkıyla yerine getirecek. Türkiye ve biz Başkent Ankara medeniyet yolunda ilerlemeye kararlıkla devam edeceğiz” diye konuştu.

- BAŞKAN GÖKÇEK: AB’YE KATILIM İÇİN HER TÜRLÜ GAYRETİ VERİYORUZ
Protokolün imza töreninde ev sahibi sıfatıyla söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılımı konusunda Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın gösterdiği gayrete dikkat çekerek, “Bakanımızla pek çok toplantıyı bir arada yaptık. Bugün de Sayın Valimizle yeni bir protokole imza atacağız. Belediye olarak Ankara adına Avrupa Birliği’ne katılabilme noktasında her türlü gayreti veriyoruz” diye konuştu.
Büyükşehir Belediyesi’nin Avrupa Parlamentosu’ndan 8 yılda aldığı Avrupa Diploması, Avrupa Şeref Bayrağı, Şeref Plaketi ve 2009 Avrupa Ödülü’nü anımsatan Başkan Gökçek, “Avrupa’da bu ödülü kazanan 3 kent var, Lahey, Viyana ve Ankara. Onlar 25 senede almış biz 8 senede aldık. Bu da bizim Avrupa Birliği’ne katılmak için ne kadar ciddi bir gayret içinde olduğumuzu ortaya koyuyor” dedi.
Avrupa Birliği Bakanlığı, Ankara Valiliği ve Ankara Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde gerçekleştirilecek “Ankara AB’ye Hazırlanıyor” Projesiyle ciddi bir adım atıldığını dile getiren Başkan Gökçek, Ankara ilindeki yerel yönetimlerin AB ile ilgili konularda idari kapasitelerinin güçlendirilmesi ve farkındalığın artırılmasını amaçladıklarını kaydetti.
Projenin hedeflerini ve proje içeriğini açıklayarak konuşmasını sürdüren Başkan Gökçek, şu bilgileri verdi:
“Tüm yerel birimlerin ve Ankara İli Avrupa Birliği’ne Uyum Danışma ve Yönlendirme Kurulu üyesi kuruluşların AB müktesabatı ve uyum süreci hakkında bilgi ve becerilerinin güçlendirilmesi, yerel düzeyde doğru ve etkin olarak uygulanması, AB Mali yardımlarının yerel yönetimler tarafından en iyi şekilde değerlendirilmesini hedefliyoruz.  Projemizde neler olacak? Proje kapsamında işbirliği yapan kurumlara kapasite artırma ve proje hazırlama eğitimi verilecek. Proje yarışmaları düzenlenecek ve AB tarafından finanse edilen başarılı proje örneklerinin yer alacağı proje fuarında bu projeler ödüllendirilecek. Ankara ilindeki yerel yönetimlerin AB katılım öncesi mali yardımı ve birlik programları hakkında bilgilendirmek amacıyla seminerler düzenlenecek.”
Başkan Gökçek, konuşmasına “Bu protokolümüzün İnşallah AB yolunda ciddi bir adım olacağına inanıyorum. Katkılarından dolayı Sayın Bakanımız ve Valimize teşekkür ediyorum” sözleriyle son verdi.
Konuşmaların ardından Bakan Bağış, Vali Yüksel ve Başkan Gökçek, “Ankara Avrupa Birliği’ne Hazırlanıyor” projesinin işbirliği protokolüne imza attı.
Başkan Gökçek, törenden sonra Bakan Bağış’a yabancı konukların Ankara ziyaretlerine ilişkin fotoğrafların yer aldığı Büyükşehir Belediyesi Fuaye Alanındaki sergiyi gezdirdi.

- ANKARA AB’YE BİR ADIM DAHA YAKINLAŞTI
Ankara Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri, kaymakamlıklar, Ankara Valiliği’ne bağlı il müdürlükleri ve Ankara İli Avrupa Birliği Uyum Danışma ve Yönlendirme Kurulu üye kuruluşlarının verilecek eğitimler için oluşturulan işbirliği ile Ankara, Avrupa Birliği’ne tam üyelik sürecinde önemli bir adım attı.
Proje kapsamında yerel idarelerden gelecek personele yönelik çevreden tarıma, ulaştırmadan enerjiye, kamu alımlarından sosyal politika ve istihdama kadar çeşitli başlıklarda seminer düzenlenecek.
Ankara ilinde yerel yönetimler tarafından uygulanmış veya uygulanmakta olan projelerin sürdürülebilirlik, en iyi uygulama ve en iyi etki gibi kategorilerde değerlendirileceği “Ankara İli En Başarılı Proje” yarışması düzenlenecek.  Ankara ilinde bugüne kadar uygulanmış AB projelerinin sergileneceği geniş katılımcı bir “Proje Fuarı” yapılacak.
Proje sonunda Ankara ilinde uygulanmış veya uygulanmakta olan AB tarafından finanse edilen projeler derlenerek “Ankara İlinde Desteklenen AB Projeleri” adı altında bir yayın hazırlanacak. Buna ek olarak, yerel yönetimlerin genel AB terminolojisi hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamak amacıyla  “Temel AB Terimleri” kitapçığı oluşturulacak.
Avrupa Birliği Bakanlığı yetkililerinin vereceği kapasite artırma eğitimlerine Ankara Büyükşehir Belediyesi ev sahipliği yapacak.