ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNDEN ULUS'A DEĞER KATACAK İKİ PROJE
Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkentin Ulus’a değer katacak projelerine yenilerini eklemeye devam ediyor.
22 Mayıs 2024 Çarşamba 09:34Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında “Ulus Kültür Merkezi ve Kapalı Çarşı Dolmuş Durakları” inşaatı sürerken, inşaatın tamamlanmasının ardından boşalacak şu anki dolmuş depolama alanı olarak kullanılan alan için de yeni bir yeşil alan projesi hazırlandı.
Başkentin en önemli tarihi bölgelerinden biri olan Ulus’ta yer alan yapıları dokusuna uygun olarak yenileyen Ankara Büyükşehir Belediyesi, alanı cazibe merkezine dönüştürecek projelerine yenilerini eklemeye devam ediyor.
Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı, tarihi bölgedeki iki projenin çalışmalarını sürdürüyor.
İNŞAATIN YÜZDE 90’I TAMAMLANDI
Ulus Tarihi Kent Merkezi’ni yeniden ayağa kaldıracak projeler arasında bulunan Ulus Kültür Merkezi ve Kapalı Çarşı Dolmuş Durakları inşaatında çalışmalar yüzde 90 oranında tamamlandı.
Toplamda altı kattan oluşacak yapının kuzeyinde genel hizmet eden açık otopark, güneydoğusunda açık otopark, bodrum katta; özel araç otoparkı, alt zemin ve zemin katta; dolmuş durakları, yapının diğer bölümlerinde ticari, kültürel ve yönetimsel alanlar yer alırken birinci katta da özel araç otoparkı bulunacak. Zemin katta; ana giriş, Başkent Market Girişi, ticari alanlar ve ikinci katta ise sanat galerisi girişi, farklı kotlardan oluşan yaya girişleri, görme engelliler müzesi ve sergi salonu bulunacak.
90 bin metrekare alana kurulan yapının 2024 Ağustos ayında tamamlanması ve dolmuşların yeni yerlerine taşınması hedefleniyor.
ARKEOPARK KARŞISI YEŞİL ALAN DÜZENLEME PROJESİ İÇİN İHALEYE ÇIKACAK
Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı, dolmuşların yeni yerlerine taşınmasının ardından boşalacak şu anda bulundukları alan için de bir proje hazırladı.
Ankara Kalesi, Roma Tiyatrosu ile Hacıbayram Vali Cami ve çevresindeki tarihi kent dokusu arasında önemli bir konumda bulunan 22 bin metrekarelik alan yeşil alana dönüştürülecek. Proje; Ulus’a peyzaj alanı olarak hem yeni bir kimlik kazandıracak, hem de Ankara peyzaj tarihinin özgün mekânlarını ve yitirilen çeşitliliğini bütüncül bir çerçevede yeniden düşünülmesine imkân sağlayacak.
Bir karşılaşma, buluşma ve paylaşma odağı olarak kurgulanan alan; insanların toplanıp vakit geçirebilecekleri bir Buluşma Mekânı olmasının yanı sıra doğal, kültürel ve tarihi miras odak alanlarına zarar vermeyecek şekilde tasarlandı.
Mevcut dolmuşların yeni yerlerine 2024 yılının Ağustos ayı içerisinde taşınmasının ardından Buluşma Mekânı projesinin uygulama çalışmalarına başlanacak.