ANKARA'DA DEV ULAŞIM ANKETİ

Yerel Yönetimler Yasası ile sınırları genişleyen Ankara Büyükşehir Belediyesi, sorumluluk alanında bulunan yerleşim birimlerindeki ulaşım, trafik ve toplu taşıma hizmetlerinin bir bütün olarak yeniden düzenleneceği “Ankara Ulaşım Ana Planı”nı belirlemek amacıyla dev bir anket başlattı.

10 Nisan 2013 Çarşamba 00:00
ANKARA'DA DEV ULAŞIM ANKETİ

ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ VE GAZİ ÜNİVERSİTESİ İŞBİRLİĞİ İLE GERÇEKLEŞTİRİLEN BAŞKENT’İN ULAŞIM ANA PLANI İÇİN GAZİ ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİ 35 BİN EVE KONUK OLUYOR

Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Gazi Üniversitesi’nin ortaklaşa yürüttüğü “Ankara Metropoliten Alanı ve Yakın Çevresi Ulaşım Ana Planı Ortak Hizmet Projesi” kapsamındaki “Ankara Ulaşım Ana Planı Hane Halkı Anketi”nde Gazi Üniversitesi’nde okuyan 500’ü aşkın öğrenci görev aldı. Anketörler 35 bin Başkentlinin kapısını çalıyor.

-BAŞKAN GÖKÇEK İLE PROF. ÖZBAY BAŞLATTI

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Özbay’ın son ulasim_anket_330_10042013.jpgşeklini verdikleri projede, Ankara’da 35 bin konutta hane halkı anketi yapılıyor.  Anketi gerçekleştiren Gazi Üniversitesi öğrencileri, kapılarını çaldıkları Başkentliler’e yaka kartlarını göstererek, kendilerini tanıtıyor ve anketle ilgili kısa bir bilgi veriyor. Anketi kabul eden Ankaralılar daha sonra anketörlerin sorularını yanıtlıyor. Anket, hane reisinin evde bulunabileceği 17.30-22.30 saatleri arasında uygulanıyor. Anket çalışmasının 15 Haziran’a kadar tamamlanması öngörülüyor.

-1 YIL SÜRECEK ÇALIŞMA

EGO Genel Müdürlüğü yetkilileri, bu yıl Şubat ayında başlatılan Ulaşım Ana Planı çalışmalarının ise yaklaşık bir yıl süreceğini kaydettiler.  Yetkililer, “Ulaşım Konut Anketi, bir kentte ulaşım yapısını tanımlamaya yönelik saha çalışmalarının en önemlisidir. Anket çalışması ile Ankara’da vatandaşların trafik davranışları tespit edilerek, bu verilerin hedef yıllar için yapılacak ulaşım planlamalarına ışık tutması sağlanacaktır” bilgisini verdiler.

-NELER SORULUYOR?

Ankette, konutun kent içindeki adres bilgisi, hane halkı sayısı, cinsiyeti, yaşı, meslek durumu, ne tür işte çalıştığı, öğrenim durumu, öğrenci olup olmadığı, özel araç kullanım durumu, toplu taşım araçları kullanım durumu, hanedeki taşıt bilgilerine ilişkin 30 tane soru yer alıyor.

Ayrıca ankette hane halkının 24 saatlik yolculuk bilgileri; yolculuk başlangıç ve varış noktalarına ne zaman, ne tür araçla hangi yolları kullanarak ne kadar sürede gittiği gibi bilgiler tespit edilecek.

-EVLERDE ANKET HEYECANI

En son 2000 yılında halkın evlerde sayılmasıyla gerçekleştirilen nüfus sayımından yıllar sonra ilk kez bu kadar kapsamlı bir anketle karşılaşan ve anket görevlilerinin sorularını büyük bir içtenlikle yanıtlayan Ankaralılar ise geleceğin Ulaşım Ana Planı’nın oluşmasına katkı sağlamanın mutluluğunu yaşıyorlar.

Ankara Ulaşım Ana Planı Anketi kapsamında görev yapan Gazi Üniversitesi anketörleri, Aydınlıkevler’de 4 kişilik Ersan ailesinin konuğu oldu. Kendilerini tanıtan ve anketle ilgili kısa bilgi veren anketörlerin sorularını büyük bir ilgi ile cevaplayan aile fertleri, anket görevlilerini konuk etmekten büyük onur duyduklarını ifade ettiler.

Ahmet Fuat Ersan (53 Emekli): Anketi daha önce duymamıştım, iyi bir amaç için yapılıyor, anket görevlilerinin yaklaşımları çok güzel. Anketle birlikte Aydınlıkevler’in ulaşımda biraz daha düzelmesini bekliyoruz.

Gülsün Ersan (44 ev hanımı): Anket için evlerimize kadar gelen ve bizler için görev yapan öğrencilerin sorularını yanıtlayarak geleceğimizin planlarının hazırlanması için çabalayan kurumlara destek olduk, yardımcı olduk.