Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

“Ankaragöz Günleri” Kukla Coşkusu Yaşatacak…

- Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığına Bağlı Başkent Tiyatroları, Dünya Tiyatrolar Günü’nü Bir Hafta Boyunca Sergilenecek Kukla, Karagöz ve Ortaoyunu Temsilleri İle Kutlayacak

24 Mart 2011 Perşembe 07:11
“Ankaragöz Günleri” Kukla Coşkusu Yaşatacak…

Büyükşehir Belediyesi, Dünya Tiyatrolar Günü’nü 26 Mart-2 Nisan tarihleri arasında festival coşkusunda kutlayacak. Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Başkent Tiyatroları, bu özel günü bu yıl ilki düzenlenecek “ANkaragöz Günleri” ile taçlandıracak. Geleneksel Türk Tiyatrosu’nun dallarından kukla, karagöz ve ortaoyunu temsillerinin sergileneceği ANkaragöz Günleri’nde, karagöz ve kukla ile ilgili sergi de açılacak.

1.JPG
Uluslararası Tiyatro Enstitüsü’nün 1961 yılında aldığı bir kararla 27 Mart gününün Dünya Tiyatrolar Günü olarak ilanıyla bu gün her ülkede Tiyatro Bayramı olarak kutlanmaya başlandı. 27 Mart’ta her ülkenin sanat ve tiyatro temsilcilerince hazırlanan bir bildiri, sahnelerde okunuyor, tiyatrolar o gece halka ücretsiz gösteriler düzenliyor.  Büyükşehir Belediyesi de bu özel günde kaybolma sınırına gelmiş Geleneksel Türk Tiyatrosu örneklerinin izleyici ile buluşması için festival tadında bir program hazırladı.

2.jpg
Ankara ve Karagöz kelimelerinin birleşimiyle “ANkaragöz Günleri” adını alan ve 26 Mart Cumartesi günü başlayacak olan festival ile ilgili bilgi veren Başkent Tiyatroları Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Tahir İkiler, amaçlarının kukla, karagöz ve ortaoyununu?yeniden gündeme taşıyacak, hatırlatacak bir program hazırlamak olduğunu söyledi. Geleneksel Türk Tiyatrosu veya diğer adıyla Türk Halk Tiyatrosu’nun hiç hak etmediği halde kaybolma sınırına geldiğini ifade eden İkiler, “Tiyatromuz, son sanatçılarının omzunda yaşama savaşı vermektedir. Öz tiyatromuzun yok oluşu, Türk Tiyatrosu kadar Dünya Tiyatrosu için de büyük kayıp olacaktır. ANkaragöz Günleri’nin en önemli amacı da işte bu ruhu yeşertmektir. Geleneksel Türk Tiyatrosu’nun genel yapısını ve dallarını bu ülkenin gençlerine anlatmak ve sahip çıkmalarını sağlamak projenin bir diğer önemli amacıdır. Ayrıca proje Geleneksel Türk Tiyatrosu’yla ilgili bundan sonra yapılacak olan çalışmalara da ışık tutacaktır” diye konuştu.