ANKARA'NIN SUYU PIRIL PIRIL VE STANDARTLARA UYGUN
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Başkent'in şebeke suyunun her zaman standartlara uygun, tertemiz, pırıl pırıl olduğunu belirterek, “Suyla ilgili dedikodulara itibar etmeyin. Biz, suyumuzla gurur duyuyoruz” dedi.
01 Mart 2016 Salı 12:12-BAŞKAN GÖKÇEK:
-“ANKARA’NIN SUYUYLA İLGİLİ ÇIKAN DEDİKODULARA İTİBAR ETMEYİN”
-“ASKİ, HER AY 2200 NOKTADAN 2500 SU NUMUNESİ ALARAK TAHLİL EDİYOR...”
-"AYRICA SAĞLIK BAKANLIĞI HALK SAĞLIĞI KURUMU DA HER AY 294 KONTROL NOKTASINDAN NUMUNELER ALARAK TAHLİL YAPIYOR"
-ASKİ SUYU, DAMACANA SULARDAN KAT BE KAT GARANTİLİDİR. BİZ, SUYUMUZLA GURUR DUYUYORUZ"
-ASKİ YETKİLİLERİ:
-“HALK SAĞLIĞI KURUMU ANALİZ SONUÇLARI, WEB SİTEMİZDEN SÜREKLİ YAYINLANMAKTADIR"
-"İVEDİK, PURSAKLAR, KAZAN VE ÇUBUK ARITMA TESİSLERİ ÇIKIŞLARINDAN ALINAN SU NUMUNELERİNDE YAPILAN TÜM KONTROLLERİN SONUÇLARI, DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ, TÜRK STANDARTLARI ENSTİTÜSÜ VE SAĞLIK BAKANLIĞI STANDARTLARINA UYGUNDUR"
-“ALDIĞIMIZ ULUSLARARASI AKREDİTASYON SERTİFİKASIYLA, YAPILAN ANALİZLERİN ULUSLARARASI BOYUTTA KAYITSIZ ŞARTSIZ KABUL GÖRDÜĞÜ, TEKRAR TESCİLLENMİŞ OLDU "
-"LABORATUVARIMIZ, ALANININ EN İYİ DONANIM VE TEKNİK PERSONELİNE SAHİPTİR"
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Başkent'in şebeke suyunun her zaman standartlara uygun, tertemiz, pırıl pırıl olduğunu belirterek, “Suyla ilgili dedikodulara itibar etmeyin. Biz, suyumuzla gurur duyuyoruz” dedi.
Ankara genelinde sadece ASKİ tarafından 2200 noktadan 2500 su numunesi alınarak, ASKİ laboratuvarlarında analizlerinin yapıldığını belirten Başkan Gökçek, ayrıca Ankara Valiliği Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından da aylık 294 kontrol noktasından numuneler alınarak tahlillerinin gerçekleştirildiğini bildirdi.
Başkan Gökçek, “Tüm bu yapılan analizler sonucunda, Ankara’nın içme suyunda ağır metal başta olmak üzere kimyasal ve biyolojik açıdan halk sağlığını tehdit edici veya mevzuata aykırı bir sonuç bulunmadığı ortaya çıkıyor. Tahliller sonucu gösteriyor ki, Ankara’nın içme suyu dünya standartlarına uygun, pırıl pırıl, tertemiz, güvenle tüketilebilir” diye konuştu.
-ASKİ: "TÜM KONTROLLER, STANDARTLARA UYGUN”
ASKİ yetkilileri de Başkent’e içme suyu sağlayan İvedik Arıtma Tesisi başta olmak üzere Pursaklar, Kazan ve Çubuk Arıtma Tesisleri çıkışlarından alınan su numunelerinde yapılan fiziksel, kimyasal ve bakteriyolojik kontrol sonuçlarının tamamının, Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ve Sağlık Bakanlığı standartlarına uygun olduğunu dile getirdi.
ASKİ’ye, merkezi Amerika’da olan Uluslararası Akredite Servisi (IAS) tarafından akreditasyon sertifikası verildiğini belirten yetkililer, “Bu sertifika, Türkiye’de bir ilktir. ASKİ’nin, içme suyu analiz laboratuarlarının teknik yeterliliğinin ve güvenirliliğinin uluslararası boyutta olduğunun kanıtıdır. Bu, bir kez daha ispatlanmıştır” dedi.
Merkez laboratuvarın ilk kez 1999 yılında “TSE Laboratuvar Yeterlilik Belgesi” aldığını, 2009 yılında da TÜRKAK tarafından akredite edildiklerini bildiren ASKİ yetkilileri,
“Laboratuvarımızda tüm analizler; Dünya Sağlık Örgütü, EPA Amerikan standartları ve EN Avrupa Birliği standartlarına uygun olarak yapılmaktadır. Laboratuvarımız, alanının en iyi donanım ve teknik personeline sahiptir. IAS tarafından verilen Akredite Sertifikası ile de yapılan analizlerin, tartışmaya mahal vermeyecek şekilde uluslararası boyutta kayıtsız şartsız kabul gördüğü, tekrar tescillenmiş oldu” diye konuştu.
-“SU ANALİZ SONUÇLARI 7/24 WEB SİTEMİZDE"
Arıtma tesisleri ve odak noktalarından düzenli olarak alınan su numunelerinin, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu analiz sonuçlarının, "Su Kalitemiz"’ başlığı altında www.aski.gov.tr internet sitesinde yayınlandığını belirten ASKİ yetkilileri, şunları söyledi:
“ASKİ Genel Müdürlüğümüz, Ankara genelinde her ay 2200 noktadan düzenli olarak 2500 su numunesi alarak, suyumuzun standartlara uygunluğunu kontrol etmektedir. Laboratuvarlarımız, Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) akreditasyon belgesine sahiptir. ICP (MS) cihazlarıyla, analizlerin daha seri olarak yapılması sağlanıyor. Ankara'nın günlük su ihtiyacını karşılayan ASKİ Genel Müdürlüğümüz; laboratuvar bünyesinde bulunan son sistem cihazlarda incelediği su numuneleriyle, Ankara halkının daha sağlıklı ve güvenli su kullanmasını sağlamaktadır.”
Yetkililer, Başkentlilerin, ASKİ'nin internet sitesinden, musluklarından akan içme suyunun analiz sonuçlarını bölgelere göre kontrol edebileceklerini ifade ederek, “Vatandaşlar da baktıklarında sonuçların her zaman olduğu gibi tertemiz ve içilebilir nitelikte çıktığını göreceklerdir. Ankaralı gönül rahatlığıyla musluktan su içebilir. Ankara’nın suyuyla ilgili resmi ve yetkili kurumların açıklamaları dışında atılan iddiaları ciddiye almayın” diye konuştu.
Yetkililer ayrıca hijyenik nedenlerden dolayı vatandaşların ziyaretine kapalı olan İvedik Arıtma Tesisi’nin harmanlama, filtre havuzu, durultucu tankı ünitelerine yerleştirilen 3 kamerayla “360 Derece Sanal Tur” ve “Canlı Yayın” uygulaması sayesinde 24 saat kesintisiz canlı yayın yapıldığını ifade etti.
-ANKARA’NIN SUYU, MODERN YÖNTEMLERLE ARITILIYOR
İvedik Arıtma Tesislerinde kaynaklardan gelen suyun, modern teknolojinin verdiği imkânlarla arıtılarak kaliteli bir şekilde Başkentlilere sunulduğunu anlatan ASKİ yetkilileri, içme suyunun arıtma aşamaları hakkında da şu bilgileri verdiler:
“- İlk olarak barajlardan gelen ham su, tesisin har-manlama ünitesinde birbiriyle karıştırılıp havalandırılarak, savaklama yöntemiyle, oksijen bakımından zenginleştirilir.
-Su, daha sonra durultucu ünitesine alınır. Burada arıtmada kullanılan maddeler suya ilave edilerek, suyun içinde bulunan istenmeyen maddeler de yumaklaştırılarak, tankın dibine çökmesi sağlanır. Böylece su, istenmeyen maddelerden arınarak durulmuş olur.
-Bu işlemler gerçekleştirildikten sonra, su, filtre ünitesine alınarak, çakıl tabakasıyla desteklenmiş‘granülometrik’ kumun kullanıldığı hızlı filtrelerle bir kez daha süzülerek iyice temizlenmesi sağlanır. Filtreler, belirli periyotlar halinde özellikle süzme hızı yavaşladığında, sık sık temizlenir.
-Tüm bu işlemlerden geçirilen su, son olarak da klorlama ünitesine alınarak, dezenfekte edilir. Dezenfekte işlemi tamamlanarak tertemiz hale getirilen içme ve kullanma suyu, şehir şebeke hatlarına verilerek Başkentlilerin kullanımına sunulur.
-Tüm bu aşamalardan geçirilerek arıtma işlemleri yapılan sudan değişik bölgelerden numuneler alınarak, düzenli olarak kalite kontrolleri de yapılır.”