AŞIRI SICAKLARDA, REKOR SU TÜKETİMİ
Ankara’da mevsim normallerinin 5-6 derece üstünde seyreden hava sıcaklıkları nedeniyle su tüketiminde büyük artış görüldü. Hava sıcaklığının gölgede 34 derece olduğu 22 Haziran Çarşamba günü, Başkent'te 1 milyon 580 bin metreküp su tüketilerek rekor kırıldı.
24 Haziran 2016 Cuma 10:33-HAVA SICAKLIĞININ GÖLGEDE 34 DERECEYE ULAŞTIĞI 22 HAZİRAN ÇARŞAMBA GÜNÜ, ANKARA’DA 1 MİLYON 580 BİN METREKÜP SU TÜKETİMİYLE REKOR KIRILDI
-MEVSİM NORMELLERİNİN 5-6 DERECE ÜSTÜNDE SEYREDEN SICAKLIKLAR NEDENİYLE, BARAJLARDAKİ BUHARLAŞMA DA GÜNDE ORTALAMA 150 BİN METREKÜPE ULAŞTI
-ASKİ GENEL MÜDÜRÜ TAHİROĞLU:
-“HER NE KADAR BARAJLARIMIZDA SUYUMUZ YETERLİ OLSA DA TASARRUFU HİÇBİR ZAMAN ELDEN BIRAKMAMAK GEREKİR”
-“HAZİRAN AYI İTİBARİYLE BARAJLARIMIZIN DOLULUK ORANI YÜZDE 43'DÜR. ANKARA'NIN 2 YILLIK SU İHTİYACINI KARŞILAYACAK KADAR SUYUMUZ VAR. AMA YİNE DE TASARRUF LÜTFEN”
Ankara’da mevsim normallerinin 5-6 derece üstünde seyreden hava sıcaklıkları nedeniyle su tüketiminde büyük artış görüldü. Hava sıcaklığının gölgede 34 derece olduğu 22 Haziran Çarşamba günü, Başkent'te 1 milyon 580 bin metreküp su tüketilerek rekor kırıldı.
Artan sıcaklıklara bağlı olarak barajlardaki buharlaşma da günde ortalama 150 bin metreküpe ulaştı.
ASKİ Genel Müdürü Necmettin Tahiroğlu, Ankara’nın su ihtiyacının, artan nüfus ve abone sayısıyla doğru orantılı olarak her geçen gün yükseldiğine dikkat çekti.
ASKİ’nin abone sayısının 2015 yılında 2 milyon olduğu, bu sayının 2016 yılında ise 2 milyon 100 bine ulaştığı bilgisini veren Tahiroğlu, “Ankara’nın nüfusunun artması ve son günlerde sıcaklıklardaki yükseliş ve bahçe sulamalarındaki artış nedeniyle, su tüketimimizde en yüksek rakamları gördük. 22 Haziran Çarşamba günü gerçekleşen 1 milyon 580 bin metreküplük tüketim, Ankara tarihinde, şehre en çok su verilen gün olarak kayıtlara geçti” dedi.
Yaz mevsiminin henüz ilk ayında olunmasına rağmen su tüketiminin rekor seviyeye ulaştığını, önümüzdeki aylarda bu rakamın daha da yükseleceğini dile getiren Tahiroğlu, “Mevsim normallerinin oldukça üstünde seyreden sıcaklıklara bağlı olarak, barajlarımızdaki buharlaşma miktarı da yükseldi. Şu anda günde ortalama 150 bin metreküp su, barajlarımızdan buharlaşmaktadır” diye konuştu.
“TASARRUFU ELDEN BIRAKMAMAK GEREKİR”
ASKİ Genel Müdürü Tahiroğlu, tüketimin artmasının yanı sıra Ankara’nın barajlarının doluluk oranının yüzde 43 olduğunu bildirerek, “Tüketimin ve buharlaşmanın artmasına rağmen Başkent'in su ihtiyacını karşılayan Kurtboğazı, Eğrekkaya, Akyar, Kavşakkaya, Çubuk-2, Çamlıdere ve Elmadağ barajlarında biriken su miktarı, 684 milyon metreküpe ulaştı. Barajlarımızda hiç yağmur yağmasa bile, Ankara'nın 2 yıllık su ihtiyacını karşılayacak kadar suyumuz var.
Her ne kadar barajlarımızda suyumuz yeterli olsa da tasarrufu hiçbir zaman elden bırakmamak gerekir. Tasarruf bir yaşam biçimidir. Suyumuzun sadece bugün için değil, gelecek yıllarda da ihtiyacımıza cevap verebilmesi için lütfen israf etmeden, tasarruflu kullanalım."
-“AYNI İHTİYAÇLAR, ÇOK DAHA AZ SUYLA KARŞILANABİLİR”
Tahiroğlu, bilinçli su kullanımını alışkanlık haline getirmenin, sınırlı bir kaynak olan suyun korunması açısından büyük önem taşıdığına işaret ederek, alınabilecek birkaç pratik önlemle, aynı ihtiyaçların çok daha az suyla karşılanabileceğini ve bu sayede hem ülke ekonomisine hem de aile bütçesine büyük katkı sağlanabileceğini söyledi. Tahiroğlu, pratik su tasarruf yöntemlerinden bazılarını şöyle sıraladı:
-Evde damlatan musluklar tamir ettirilmeli.
-Araçlar, hortumla değil, kovaya doldurulacak suyla yıkanmalı.
-Bulaşık ve çamaşır makineleri, tam doldurulmadan çalıştırılmamalı.
-Musluklarda ve duş başlıklarında su akışını azaltan, ancak su basıncını artıran yeni sistemler kullanılmalı.
-Sebze ve meyveler elde yıkanmak yerine, su dolu bir kapta yıkanmalı.
-Özellikle iş yerlerinde tuvaletlerde musluklar açık bırakılmamalı.