ASKİ “ARA KLORLAMA İSTASYONLARI” KURDU
Ankara’nın içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan ASKİ Genel Müdürlüğü, Başkentlilerin musluklarından akan suyu sağlıklı, güvenli ve lezzetli bir şekilde tüketebilmelerinin somut ve pratik adımlarını atmayı sürdürüyor.
30 Temmuz 2018 Pazartesi 08:29İVEDİK İÇME SUYU ARITMA TESİSİ DIŞINDA DEPO VE POMPA İSTASYONLARINDA KURULAN 26 ADET ARA KLORLAMA İSTASYONU SAYESİNDE ŞEHİR ŞEBEKE SUYUNDA ETKİLİ DEZENFEKTE İŞLEMİ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR
ASKİ GENEL MÜDÜRÜ PROF.DR. CUMALİ KINACI, ABONELERİN ŞEBEKE SUYUNDA KLOR TADI VE KOKUSU ALDIKLARI YÖNÜNDEKİ ŞİKAYETLERİNİ ARA KLORLAMA ÜNİTELERİYLE GİDERDİKLERİNİ KAYDETTİ
“KINACI, “BAŞKENTLİLER MUSLUKLARINDAN AKAN SUYU GÖNÜL RAHATLIĞIYLA İÇEBİLİR…”
Ankara’nın içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan ASKİ Genel Müdürlüğü, Başkentlilerin musluklarından akan suyu sağlıklı, güvenli ve lezzetli bir şekilde tüketebilmelerinin somut ve pratik adımlarını atmayı sürdürüyor.
Bu kapsamda gerçekleştirdiği çalışmalara bir yenisini daha ekleyen ASKİ Genel Müdürlüğü, Başkentlilerin musluklardan akan su da klor tadı ve kokusu aldıklarına yönelik şikayetlerini farklı 26 noktada kurulan ara klorlama istasyonuyla giderdiklerini söyledi.
Yeni hizmete alınan “Ara Klorlama İstasyonları” hakkında bilgi veren ASKİ Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı, İvedik Arıtma Tesisi çıkışındaki tek noktadan klorlama yapılması yerine, içme suyu şebekesindeki çeşitli depo ve pompa istasyonlarında, 26 ara klorlama istasyonu kurduklarını söyledi.
Kınacı, “Yeni kurulan istasyonlar sayesinde hem daha etkili dezenfeksiyon yapılmasını hem de hissedilen klor tat ve kokusunun azaltılmasını sağlıyoruz” dedi.
“SUDAKİ KLOR TADI VE KOKUSU GİDERİLDİ”
Özellikle metropol ilçelerde yaşayan vatandaşlardan içme suyunda aldıkları klor tat ve kokusu sebebiyle musluk suyunu kullanamadıkları yönünde sıkça şikayet aldıklarını vurgulayan Kınacı, “Abonelerimizden bize ulaşan bu şikayetleri anında değerlendirerek, çalışma başlattık. Öncelikle farklı noktalardaki klor seviyelerini değerlendirdik. Bunun sonucunda daha etkili dezenfeksiyon ve buna karşılık daha düşük dozlarda klor verilmesini sağlayacak ara istasyonların kurulması gerektiği sonucuna vardık” dedi.
Belirlenen ara istasyonlardan 1 mg/L konsantrasyonda yapılan dozlamalar sonucunda en uç noktalarda ortaya çıkan klor seviyelerini ölçtüklerini ifade eden Kınacı, şunları söyledi:
“Bu yeni klorlama sisteminde ara istasyonlardan verilen klor seviyeleri ile şebekelerin en uç noktalarında, standartlarda verilen bakiye klor değerlerinin de sağlandığını saptadık. Yapılan bu çalışmaların ardından, farklı noktalardan musluk sularında alınan numunelerde su da ki klor tadının nispeten düzeldiği ve klor kokusunu azaldığını tespit ettik.”
“KLOR SEVİYESİ STANDARTLARA UYGUN”
İçme suyu şebekesindeki çeşitli noktalarda yapılan bakiye klor ölçümlerinin Sağlık Bakanlığı İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmeliği’ndeki standartlara uygun olduğunu vurgulayan Genel Müdür Kınacı, şehir şebekesinin çeşitli noktalarında yapılan ölçümler bakiye klor konsantrasyonlarının 0,3 ila 0,7 mg/L arasında kaldığının tespit edildiğini, bununda 1.0 mg/L serbest klor düzeyi açısından uygun olduğunu kaydetti.
“MUSLUKLARDAN AKAN SUYU GÜVEN İÇİNDE İÇİLEBİLİR”
ASKİ Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı, şehir şebeke suyundaki klor ölçümlerinin sürekli olarak yapıldığını vurgulayarak, “Arıtma işlemleri büyük bir titizlik içinde gerçekleştirilen şebeke suyunu Başkentliler, gönül rahatlığıyla içebilirler” diye konuştu.