Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

ASKİ'DEN KALİTESİZ BORUYA İZİN YOK

ASKİ Genel Müdürlüğü, bünyesinde iki yıl önce hizmete giren Boru Test Laboratuarı’nda alt yapıda kullanılan boruların uygunluk testi yapılıyor.

30 Nisan 2013 Salı 00:00
ASKİ'DEN KALİTESİZ BORUYA İZİN YOK

-ASKİ GENEL MÜDÜRÜ İRFAN KAYA:

“İÇME SUYU, YAĞMUR SUYU VE KANALİZASYON BORULARININ STANDARTLARA UYGUNLUĞUNU ASKİ BORU TEST LABORATUARI’NDA TEST EDİYORUZ” .

-“AMACIMIZ KURUMUMUZUN OLASI KAYIPLARININ ÖNÜNE GEÇEREK, HALKIMIZA DAHA İYİ HİZMET SUNMAKTIR”.

aski_boru330.jpgASKİ Genel Müdürlüğü, bünyesinde iki yıl önce hizmete giren Boru Test Laboratuarı’nda alt yapıda kullanılan boruların uygunluk testi yapılıyor.

ASKİ Genel Müdürü İrfan Kaya, içme suyu, yağmur suyu ve kanalizasyon borularının standartlara uygunluğunu Boru Test Laboratuarı’nda test ettiklerini belirterek, “Amacımız kurumumuzun olası kayıplarının önüne geçerek, halkımıza daha iyi hizmet sunmak amacı ile altyapı tesis hatlarında standartlara uygun kalitede boru kullanılmasını temin etmektir” dedi.

ASKİ ile iş yapan firmaların ve altyapılarını kendi döşeyen kooperatiflerin kullandığı boruların testlerinin, 2010 yılından itibaren Boru Test Laboratuarı’nda yapıldığını anlatan Kaya, bugüne kadar gerçekleştirilen 368 adet boru testinden, 348 numunenin testi geçtiğini, sonuçları uygun olmayan 20 adet numunenin ise kabul edilmediğini ve firmalara iade edildiğini belirtti.

-BORU NUMUNELERİ RASTGELE SEÇİLİYOR…

Alt yapıda kullanılan boruların standartlara uygunluğunu sağlamak ve kalite testlerini yapmak amacı ile yetenekli, eğitimli ve deneyimli personel eşliğinde “Boru Test Laboratuarı” kurulduğunu hatırlatan Kaya, şunları söyledi:

“Laboratuar sayesinde Ankara’ya döşenecek tüm içme suyu ve kanalizasyon borularının kalite testleri kendi uzman ve deneyimli personelimiz tarafından yapılmaktadır. Kullanımdan önce sahadan rastgele seçilen numuneler üzerinde yapılan test sonuçlarının olumlu olması halinde ASKİ tarafından boruların kullanımına izin verilmekte, aksi halde üretici firmaya borunun iadesi gerçekleştirilmektedir. Testlerin kurum bünyesinde yapılıyor olması ile kullanılacak boruların standart dışı olanlarının hızlı ve etkin bir şekilde ayrılması sağlanmakta ve böylelikle işlerde de aksama yaşanmamaktadır.”

-YILDA ORTALAMA 1000 KİLOMETRE BORU DÖŞENİYOR

aski_boru_1.jpg

“Kullanılan boruların hammaddesi, yapılan işin kalitesini oluşturan en önemli unsurlardan biridir. Oysa yaptığımız araştırmalar sonucunda piyasada kullanılan bazı boruların poşetlik hurda ve atık malzemelerden üretildiği, bu yüzden de boruların direncinin ve ömrünün önemli ölçüde azaldığı tespit edilmiştir. Borulardaki kalitesizlik ise boşa harcanan su, kaybolan zaman ve fazladan iş gücü olarak geri dönmektedir. Burada kullanılan boruların kaliteli olması içme suyu hatlarında oluşacak problemleri ortadan kaldırırken, hem zaman hem de maddi kayıpların önüne de geçilmiş olunuyor.”ASKİ’nin içme suyu ve kanalizasyon hatları için muhtelif çaplarda yılda ortalama 1000 kilometre boru döşediğini anlatan Genel Müdür Kaya, açıklamasını şöyle sürdürdü:

Alt yapıda kullanılan boruların uygunluk testlerini daha önce farklı kurumlarda ücretli olarak yaptırdıklarına dikkat çeken Genel Müdür Kaya, “Ancak her test için ayrı bir ücret ödenmesi, kuruma ek maliyet getirdiği gibi sonuçların istenilen zamanda alınamaması nedeniyle de yapılacak işlerde gecikmeler meydana geliyordu” dedi.

-LABORATUVARDA NELER YAPILIYOR

ASKİ’nin Boru Test Laboratuarı’nın yerel yönetim çalışmalarında bir ilk olduğunu özellikle vurgulayan Kaya, laboratuarda iç basınç testi, erime akış hızı, mfr testi, yoğunluk testi, kopma uzaması testi, ısıl testler, çember rijitliği testi ve halka esnekliği testleri yapıldığını kaydetti.