Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Astana’da “Ankara Günleri…

-Başkan Gökçek Kazakistan Türkiye İşadamları Derneği (KATİAD) Üyeleri İle Bir Araya Geldi. -Gökçek: “ İki Ülke Arasındaki İş Hacmi 20 Yıl Önce 30 Milyon Dolarken, Bugün 3 Milyar 300 Milyon Dolara Çıktı. Bunun Daha da Artmasını İstiyorum” -Büyükelçi Lale Ülker: “20 Yıldır İki Kardeş Ülke Arasındaki İlişkiler Çok Önemli Boyutlara Ulaştı” -İmangali Tasmagambetov : “Astana, Kazakistan ve Türkiye’nin Gururudur”-Katiad Başkanı Zeki Pilge: “Orta Asya’nın En Başarılı Ülkesi Kazakistan’da Türk İş Adamları Olarak 20 Yıldır Nazarbayev’in Liderliğinde Çok İşler Yaptık”

02 Şubat 2011 Çarşamba 03:17
Astana’da “Ankara Günleri…

1.JPG

“Ankara Günleri” kapsamında Kazakistan’ın Başkenti Astana’da bulunan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve beraberindeki heyet  temaslarını sürdürüyor.Başkan Gökçek, Kazakistan Türkiye İş Adamları Derneği (KATİAD) üyeleri ile öğle yemeğinde bir araya geldi.Rixos Oteli’nde düzenlenen yemeğe Başkan Gökçek’in yanı sıra  Kazakistan’ın  Türkiye Büyükelçisi Lale Ülker, Astana Valisi  İmangali Tasmagambetov, KATİAD Başkanı Zeki Pilge ve iş  adamları katıldı.Yemekte konuşan Başkan Gökçek, Kazakistan’da bulunan  Türk iş adamlarının başarılı işlere imza atmasının kendisini ziyadesiyle mutlu ettiğini belirterek, “ 20 yıl önce 30 milyon dolar olan iş hacmi bugün 3 milyar 300 milyon dolara çıkmıştır. Aslında bu çok önemli bir gelişmedir. Bu başka bir ülkede olsa  da memnuniyet duyardım. Ancak, bunun Kazakistan’ın potansiyeli için az olduğunu düşünüyorum. İki ülke arasındaki iş hacminin 10 katına çıkmasını istiyorum” dedi. 

-“KÜLTÜREL İLİŞKİLERİN GELİŞMESİ DE ÇOK ÖNEMLİ”    

Konuşmasında iki ülke arasındaki ilişkilerin sadece ekonomik düzeyde olmaması gerektiğini ifade eden Başkan Gökçek, kültürel  alışverişlerin de çok önemli olduğuna dikkat çekerek, “Astana Valisi Sayın İmangali Tasmagambetov ile biz bu tür etkinlikleri gerçekleştirmeye çalışıyoruz.  İnşallah bu gece düzenlenen konser ve folklor gösterileri ile de  bunu sağlayacağız”  diye konuştu.             Başkan Gökçek, sabah saatlerinde Başbakan Karim Masimov ile bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirterek, Türk iş  adamlarının, TIR araçlarının limitleri konusundaki sıkıntılarını Büyükelçi Ülker ve Astana Valisi Tasmagambetov ile birlikte  Başbakan Masimov’a İlettiklerini, bu konunun çözümlenmesi konusunda da Masimov’dan söz aldıklarını ifade etti. 

-TASMAGAMBETOV:  “ASTANA, KAZAKİSTAN VE TÜRKİYE’NİN GURURUDUR” 

2.jpg

-KATİAD’ın yemeğinde konuşma yapan Astana Valisi Tasmagambetov, bu ilişkilerin iki ülke dostluğunu daha da pekiştirdiğini ifade ederek, “İki ülke arasındaki  ilişkilerin gelişmesinde Türkiye’nin katkıları çok büyüktür.   Özellikle kültürel faaliyetlerin ilişkilerin pekişmesindeki rolü çok önemlidir.  Astana, Kazakistan ve Türkiye’nin gururudur”  şeklinde konuştu    
Kazak halkının bağımsızlık yolunda verdiği mücadelede Türkiye’nin sergilediği dostluğu asla unutmayacağını belirten Vali  Tasmagambetov, Türk işadamları ile uyum içinde çalıştıklarını bundan sonra da çalışmaya devam edeceklerini söyledi.Türk iş adamlarının, Astana’nın yapılandırılmasında çok emek harcadıklarını vurgulayan Tasmagambetov, “Buradaki emeklerinizden ve döktüğünüz terden dolayı size çok teşekkür ediyorum” dedi.

 -BÜYÜKELÇİ ÜLKER: “İKİ KARDEŞ ÜLKE ARASINDAKİ  İLİŞKİLER ÇOK ÖNEMLİ BOYUTLARA ULAŞTI”   

Kazakistan Türkiye İş Adamları Derneği’nin yemeğine katılan Büyükelçi Lale Ülker ise Başkan Gökçek ve beraberindeki heyeti Astana’da ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirterek, “20 yıldır iki dost ve kardeş ülke arasındaki ilişkiler çok önemli boyutlara ulaştı” dedi.İki ülke arasındaki işbirliğinin daha da gelişmesi için de gerek Türkiye’de gerekse Kazakistan’da gerekli olan siyasi iradenin mevcut olduğunu belirten Ülker, ikili ilişkilerin ilerlemesinde en büyük itici gücün iş adamları olduğunu vurguladı.Büyükelçi Ülker, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinde ülkelerin başkent belediye başkanlarının işbirliğinin de bunun en büyük kanıtı olduğunu söyledi.

-KATİAD BAŞKANI  ZEKİ PİLGE: “20 YILDA ÇOK ÖNEMLİ  İŞLER YAPTIK”
     
  KATİAD Başkanı Zeki Pilge de, Astana’da devam eden Ankara Günleri için bir araya geldiklerini belirterek, Kazakistan’ın bağımsızlığını kazanmasının 20. yılını Türk iş adamları olarak kutladıklarını ifade etti.Pilge, “Orta Asya’nın en başarılı ülkesi Kazakistan’da Türk iş adamları olarak 20 yıldır Nazarbayev’in liderliğinde çok işler yaptık.
Kazakistan’ın gelişmesine katkı sağlamanın haklı gururunu yaşıyoruz. Önümüzdeki dönemde de Türk işadamları olarak iki ülke arasındaki ticaretin gelişmesi için elimizden gelen gayreti göstereceğiz” şeklinde konuştu.