Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Astana’da “Ankara Günleri 2. Gün...

-Başkan Gökçek, Astana Valisi İmangali Tasmagambetov’u Ziyaret Etti -Gökçek: ”Kazakistan’ı Kendi Ülkemiz, Kendi Memleketimiz Gibi Görüyoruz. İmangali’yi Dosttan Öte Kardeş Gibi Görüyorum ” -Tasmagambetov: “ Ankara’ya Gittiğimde Gördüğüm Sosyal ve Kültürel Projelerden Çok Etkilendim. Başkan Gökçek’ten Öğreneceğimiz Çok Şey Var “

02 Şubat 2011 Çarşamba 03:08
Astana’da “Ankara Günleri 2. Gün...

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Astana Valisi İmangali Tasmagambetov’u makamında ziyaret etti.

1.JPG
Kazakistan’ın bağımsızlığının 20. yılı kutlamaları çerçevesinde Başkent Astana’da düzenlenen Ankara Günleri programı nedeniyle Astana’da bulunan Başkan Gökçek ziyaretlerini sürdürüyor. 
Gökçek, sabah saatlerinde gerçekleştirdiği Senato Başkanı Kariat Mami ile Başbakan Karim Masimov ziyaretlerinin ardından Astana Valisi İmangali Tasmagambetov’u da ziyaret etti.    
 Başkan Gökçek, iki gündür Astana’da çok güzel misafir  edildiklerini bu nedenle heyet adına Vali’ye teşekkür ettiğini belirterek, “Kazakistan’ı kendi ülkemiz, kendi memleketimiz gibi görüyoruz. İmangali’yi dostluğun ötesinde, kardeşim gibi görüyorum” dedi. Türkiye’nin, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev’e özel sevgi ve dostluk beslediğini belirten Başkan Gökçek, “Bunun en güzel kanıtı olarak da bizzat Tasmagambetov ile birlikte yerini belirlediğimiz heykelini Ankara’nın en önemli yerine koyduk” diye konuştu. Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev’den dostluk nişanı ile kardeşlik madalyası alma şerefine nail olduğunu vurgulayan Başkan Gökçek, her geçen gün gelişen aradaki dostluğun çok önemli olduğu kaydetti. 

2.jpg
 Son 10 yıl içinde, Astana’daki gelişmeleri de gıpta ile izlediğinin altını çizen Gökçek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yeni  yapılan modern ve enteresan binaların yanı sıra yeşillendirme çalışmaları da çok dikkatimi çekiyor. İmangali başta olmak üzere tüm emeği geçenleri kutluyorum.”
   
-KAZAKİSTAN’IN BAĞIMSIZLIĞINI İLK TANIYAN
ÜLKE TÜRKİYE OLDU

Astana Valisi İmangli Tasmagambetov, Kazakistan’ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkenin Türkiye olduğunu belirterek, bunu Kazak halkının hiçbir zaman unutmadığını söyledi.  İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin yanı sıra kültürel ve sosyal ilişkilerin de kurulması gerektiğine dikkat çeken Tasmagambetov, 20. yıl dolayısıyla  Ankara Günleri etkinliklerini düzenleyen Başkan Gökçek ve ekibine teşekkür ettiklerini ifade etti.
Başkan Gökçek’in hem Ankara’nın hem de Astana’nın gururu olduğunu söyleyerek konuşmasına devam eden Vali Tasmangabetov, “Ankara eski bir şehirdir. Oradaki sosyal ve kültürel yerleri görüyorsunuz. Ankara son 15 yılda çok değişti. Tabi bunu değerlendiren de halktır. O halk da sizi 4. kez  belediye başkanı seçerek taktirlerini gösteriyor. Biz bunu biliyor ve takip ediyoruz” diye konuştu.    
Astana’nın yeniden yapılanmasında, son 10 yılda Türk  firmalarının 50’nin üzerinde ve çok önemli inşaatlar gerçekleştirdiğini  ifade eden Tasmagambetov,” Türkiye ve Türkiye’nin iş adamları sadece sözde değil somut olarak bize çok büyük katkıda bulundular. Astana Stadyumu, Bağımsızlık Piramidi gibi çok önemli yapıtlar gerçekleştirdiler” dedi. 

3.jpg
Başkan Gökçek’e, “Siz Astana’yı iyi biliyorsunuz, son 10 yılda nasıl büyüdüğünü görüyor ve söylüyorsunuz” diyerek konuşmasını sürdüren Tasmagambetov, “Bu dönemde biz iki büyük şehrin başkanlığını yapıyoruz. Astana siyasi bir  merkez olduğu için burada sanayi kurmak mümkün değildir. İnşaat ve KOBİ’leri desteklemeye çalışıyoruz. Gerçekleştireceğimiz enerji ve ulaşım gibi konularda da Türklerle işbirliği yapacağız” dedi.  
Heyette ünlü tarihçi Profesör  Doktor İlber Ortaylı’nın bulunmasından dolayı da çok memnun olduklarını belirten Tasmagambetov,  Astana’nın sadece bu etkinlikle kalmayacağını, kısa bir süre içinde  Osmanlı Tarihinin zengin mirasını yansıtan eserlerini Astana’da sergilemeyi  düşündüklerini sözlerine ekledi. 
Konuşmaların ardından Başkan Gökçek, ev sahibi Tasmagambetov’a Türkiye’den getirdiği el yapımı çini işlemeli vazo hediye etti.