Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

“Astana’da Ankara Günleri”...

-Başkan Gökçek, Atatürk Anıtı’na Çelenk Koydu -Kazakistan’ın Başkenti Astana’da Düzenlenen Ankara Günleri Büyük Bir Heyecanla Devam Ediyor

17 Haziran 2011 Cuma 03:51
“Astana’da Ankara Günleri”...

1.JPG

Kazakistan’ın bağımsızlığının 20. yılı etkinlikleri nedeniyle düzenlenen “Ankara Günleri”ne katılan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Başkent Astana’da bulunan Atatürk Anıtı’na çelenk koydu.Astana’da Türk Büyükelçiliği yanındaki Atatürk Parkı içinde bulunan Atatürk Heykeline, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile Astana Valisi İmangali Tasmagambetov düzenlenen resmi bir törenle çelenk koydular.

2.jpg
Astana’daki “Ankara Günleri” etkinliklerine katılmak üzere gelen heyetin de hazır bulunduğu törene çok sayıda Kazak vatandaş da katıldı.Başkan Gökçek’e alkışlarla sevgi gösterilerinde bulunan Kazak halkı Başkanla fotoğraf çektirdiler.


-BAŞKAN GÖKÇEK, NAZARBAYEV ÜNİVERSİTESİ’NDE…

3.jpg

Başkan Gökçek, törenin ardından Başkent Astana’da yeni açılan Nazarbayev Üniversitesi’ni ziyaret etti.Eğitim hayatına geçen yıl başlayan ve farklı mimarisiyle dikkat çeken Üniversite’yi Başkan Gökçek’e Rektör Shigeo Katsu gezdirerek bilgiler verdi.

-DEV AKVARYUM MERKEZİ HAYRAN BIRAKTI

Başkan Gökçek ve beraberindeki heyet, çeşitli etkinliklerle dolu dolu geçen Ankara Günleri’nin son gününde Dünya’nın üçüncü büyük Akvaryumu kabul edilen olan “Duman Akvaryum”u gezdi.

4.jpg
Farklı denizlerden gelen ve tatlı sularda yaşayan balıkların sergilendiği Akvaryumu merakla inceleyerek bilgiler alan Başkan Gökçek, akvaryum içinde balık adamlar tarafından yapılan ilginç gösteriyi de büyük bir hayranlıkla izledi.Astana’da Ankara Günleri etkinlikleri geceleri konser ve kültür gruplarının gösteriyle coşku içinde geçerken, Başkent heyetinin gündüz programları ise Astana’nın önemli merkezlerine yapılan ziyaretlerle geçiyor.
Kazakistan’ın 13 yıl önce Başkent olmasının ardından kısa bir süre içinde yeniden inşa edilen Astana hem geniş caddeleri, hem de birbirinden farklı mimariyle inşa edilen binalar büyük ilgi çekiyor.

-Ankara Günleri Kapsamında Kazakistan’ın Başkenti Astana’da Bulunan Başkan Gökçek, Yunus Emre Kültür Merkezi’ndeki Ankara Bahçesi’nin Açılışını Gerçekleştirdi
- Açılışta Yunus Emre Kültür Merkezi Kursiyerlerinin Sunduğu Gösteriler Büyük İlgi Gördü

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Astana’da düzenlediği “Ankara Günleri” etkinlikleri gündüz ayrı gece ayrı etkinliklerle devam ediyor.
Astana Ankara Günleri kapsamında, Başkan Gökçek, geçen yıl hizmete giren Yunus Emre Kültür Merkezi’ndeki Ankara Bahçesi’nin açılışını gerçekleştirdi.

5.jpg
Açılışa Başkan Gökçek’in yanı sıra, Türkiye'nin Astana Büyükelçisi Lale Ülker ve Ankara Heyeti, Kültür Merkezi Müdürü Mehmet Aslan ile Kazak kursiyer ve aileleri katıldı
Açılışa katılanlar tarafından ellerinde Kazak ve Türk bayrakları ile karşılanan Gökçek, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nce kültür merkezinin bahçesinde oluşturulan ve Ankara'nın simgesi haline gelen kedilerin heykelinin bulunduğu parkın açılışını yaptıktan sonra parkta oynayan çocukları bir süre salıncakta salladı.
Kültür Merkezi’nde düzenlenen programda Kazakistan'ın ünlü halk şarkıcısı Marat Omarov, “Ankara-Astana” ile “Türkiye-Kazakistan” adlı içinde kardeşlik ve dostluk hikayelerinin anlatıldığı iki şarkıyı seslendirdi.
Programda Yunus Emre Kültür Merkezi'ndeki kursiyerler, Can Yücel'in ''Can Evimden Baktım Sana'' adlı şiirini okurken, ayrıca bir başka kursiyer de Sezen Aksu'nun “Sen Ağlama” adlı şarkısını heyetle birlikte seslendirdi.

-Başkan Gökçek Kazakistan Türkiye İşadamları Derneği (KATİAD) Üyeleri İle Bir Araya Geldi.
-Gökçek: “ İki Ülke Arasındaki İş Hacmi 20 Yıl Önce 30 Milyon Dolarken, Bugün 3 Milyar 300 Milyon Dolara Çıktı. Bunun Daha da Artmasını İstiyorum”
-Büyükelçi Lale Ülker: “20 Yıldır İki Kardeş Ülke Arasındaki İlişkiler Çok Önemli Boyutlara Ulaştı”
-İmangali Tasmagambetov : “Astana, Kazakistan ve Türkiye’nin Gururudur”-Katiad Başkanı Zeki Pilge: “Orta Asya’nın En Başarılı Ülkesi Kazakistan’da Türk İş Adamları Olarak 20 Yıldır Nazarbayev’in Liderliğinde Çok İşler Yaptık”

6.jpg
“Ankara Günleri” kapsamında Kazakistan’ın Başkenti Astana’da bulunan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve beraberindeki heyet temaslarını sürdürüyor.Başkan Gökçek, Kazakistan Türkiye İş Adamları Derneği (KATİAD) üyeleri ile öğle yemeğinde bir araya geldi.Rixos Oteli’nde düzenlenen yemeğe Başkan Gökçek’in yanı sıra Kazakistan’ın Türkiye Büyükelçisi Lale Ülker, Astana Valisi İmangali Tasmagambetov, KATİAD Başkanı Zeki Pilge ve iş adamları katıldı.Yemekte konuşan Başkan Gökçek, Kazakistan’da bulunan Türk iş adamlarının başarılı işlere imza atmasının kendisini ziyadesiyle mutlu ettiğini belirterek, “ 20 yıl önce 30 milyon dolar olan iş hacmi bugün 3 milyar 300 milyon dolara çıkmıştır. Aslında bu çok önemli bir gelişmedir. Bu başka bir ülkede olsa da memnuniyet duyardım. Ancak, bunun Kazakistan’ın potansiyeli için az olduğunu düşünüyorum. İki ülke arasındaki iş hacminin 10 katına çıkmasını istiyorum” dedi.

-“KÜLTÜREL İLİŞKİLERİN GELİŞMESİ DE ÇOK ÖNEMLİ”

Konuşmasında iki ülke arasındaki ilişkilerin sadece ekonomik düzeyde olmaması gerektiğini ifade eden Başkan Gökçek, kültürel alışverişlerin de çok önemli olduğuna dikkat çekerek, “Astana Valisi Sayın İmangali Tasmagambetov ile biz bu tür etkinlikleri gerçekleştirmeye çalışıyoruz. İnşallah bu gece düzenlenen konser ve folklor gösterileri ile de bunu sağlayacağız” diye konuştu. Başkan Gökçek, sabah saatlerinde Başbakan Karim Masimov ile bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirterek, Türk iş adamlarının, TIR araçlarının limitleri konusundaki sıkıntılarını Büyükelçi Ülker ve Astana Valisi Tasmagambetov ile birlikte Başbakan Masimov’a İlettiklerini, bu konunun çözümlenmesi konusunda da Masimov’dan söz aldıklarını ifade etti.

-TASMAGAMBETOV: “ASTANA, KAZAKİSTAN VE TÜRKİYE’NİN GURURUDUR”

7.jpg
-KATİAD’ın yemeğinde konuşma yapan Astana Valisi Tasmagambetov, bu ilişkilerin iki ülke dostluğunu daha da pekiştirdiğini ifade ederek, “İki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinde Türkiye’nin katkıları çok büyüktür. Özellikle kültürel faaliyetlerin ilişkilerin pekişmesindeki rolü çok önemlidir. Astana, Kazakistan ve Türkiye’nin gururudur” şeklinde konuştu
Kazak halkının bağımsızlık yolunda verdiği mücadelede Türkiye’nin sergilediği dostluğu asla unutmayacağını belirten Vali Tasmagambetov, Türk işadamları ile uyum içinde çalıştıklarını bundan sonra da çalışmaya devam edeceklerini söyledi.Türk iş adamlarının, Astana’nın yapılandırılmasında çok emek harcadıklarını vurgulayan Tasmagambetov, “Buradaki emeklerinizden ve döktüğünüz terden dolayı size çok teşekkür ediyorum” dedi.

-BÜYÜKELÇİ ÜLKER: “İKİ KARDEŞ ÜLKE ARASINDAKİ İLİŞKİLER ÇOK ÖNEMLİ BOYUTLARA ULAŞTI”

Kazakistan Türkiye İş Adamları Derneği’nin yemeğine katılan Büyükelçi Lale Ülker ise Başkan Gökçek ve beraberindeki heyeti Astana’da ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirterek, “20 yıldır iki dost ve kardeş ülke arasındaki ilişkiler çok önemli boyutlara ulaştı” dedi.İki ülke arasındaki işbirliğinin daha da gelişmesi için de gerek Türkiye’de gerekse Kazakistan’da gerekli olan siyasi iradenin mevcut olduğunu belirten Ülker, ikili ilişkilerin ilerlemesinde en büyük itici gücün iş adamları olduğunu vurguladı.Büyükelçi Ülker, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinde ülkelerin başkent belediye başkanlarının işbirliğinin de bunun en büyük kanıtı olduğunu söyledi.

-KATİAD BAŞKANI ZEKİ PİLGE: “20 YILDA ÇOK ÖNEMLİ İŞLER YAPTIK”

KATİAD Başkanı Zeki Pilge de, Astana’da devam eden Ankara Günleri için bir araya geldiklerini belirterek, Kazakistan’ın bağımsızlığını kazanmasının 20. yılını Türk iş adamları olarak kutladıklarını ifade etti.Pilge, “Orta Asya’nın en başarılı ülkesi Kazakistan’da Türk iş adamları olarak 20 yıldır Nazarbayev’in liderliğinde çok işler yaptık.
Kazakistan’ın gelişmesine katkı sağlamanın haklı gururunu yaşıyoruz. Önümüzdeki dönemde de Türk işadamları olarak iki ülke arasındaki ticaretin gelişmesi için elimizden gelen gayreti göstereceğiz” şeklinde konuştu.